CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  Ca de la femeie la femeie (primul capitol)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Text primit de la Diana Ilia (o fata frumoasa, de 19 ani, din Timişoara) 
  
Scriu această carte pentru că văd în fiecare zi femei care încă de la cele mai fragede vârste vor ceva de la viata. Văd femei cu acea strălucire de ambiţie şi curaj în ochi, acea strălucire care semnifică egalitatea în faţa bărbaţilor, veşnicii călători prin minţile şi inimile noastre. 
  
În aceste zile mi-am delectat setea de cunoaştere cu câteva romane celebre, precum “Cele două Diane” de Alexandre Dumas sau “Ducesa de Milano” de Michael Ennis etc., adevărate lecţii de istorie, adevărate lecţii de viaţă, despre femei care au făcut istorie. 
  
Cu toţii ştim că încă din cele mai vechi timpuri femeile au fost date la o parte, rolul lor era de a avea grijă de copii şi de gospodărie. Cele mai curajoase, care nu s-au lăsat pe mâna bărbaţilor ori au murit arse pe rug, ori au intrat în istorie, precum Regina Elizabeth a Angliei. Cu părere de rău trebuie să recunoaştem că şi acum, în zilele noastre, în ţări mai slab dezvoltate, femeile sunt văzute ca şi în trecut, dar, în acelaşi timp, se poate observa că, referindu-ne la întreg mapamondul, s-a echilibrat balanţa puterii şi femeile au ajuns, în cele din urmă, stăpâne pe propriile destine. 
  
Capitolul 1 
  
Sunt femeie şi sunt mândră de asta. În fiecare dimineaţă mă trezesc cu această fraza pe buze. Îmi încep ziua cu o ceaşcă de cafea şi o tigară slims, pe balconul de la ultimul etaj al blocului unde locuiesc. Mircea Cărtărescu, în cartea sa, “ De ce iubim femeile”, zicea că unul dintre motivele pentru care voi, bărbaţii, iubiţi femeile este: “Pentru că momentul cel mai frumos al zilei e cafeaua de dimineaţă, când, timp de o oră rontăiţi biscuiţi şi puneţi ziua la cale.” Încerc să nu îi ies din cuvânt, iar printre inhalări toxice în plămâni, încep, aşadar, să îmi pun ziua la cale. Şi, da, e cel mai plăcut moment al zilei , pentru că în fiecare dimineaţă uşa balconului se deschide în urma mea şi intră El, cu ochii mici de somn, cu părul zburlit în toate direcţiile, cu mirosul proaspat al pielii de-abia bărbierite, cu vocea lui care mă îmbrăţişează cu un “Bună dimineaţa, iubito!”, apoi îşi aprinde o ţigară şi mă priveşte hipnotic. 
  
Urmează ritualul de răsfăţ al fiecărei dimineţi:15 minute de mişcare,apoi duş, micul –dejun,răsfăţul pielii, machiajul ,îmbrăcatul şi autoîmbărbătarea necesară pentru a ma avânta în jungla cotidiana. Cobor scările cu amprente comuniste ale blocului construit după tiparul acelor vremuri şi ma urc în maşină. Îl aştept. El a rămas în urm mea, să închidă uşa. Se urcă în maşină şi pornim spre binecunoscuta destinaţie a fiecarei dimineţi lucrătoare. Ajungem. Mă sărută flămând şi coboară resemnat din maşină.Pornesc spre locul meu de muncă.Îmi place să cred că sunt o femeie independentă. Îmi place independenţa asta închipuită, de care sunt dependentă. 
  
Mă arunc pe fotoliul deja obosit de greutatea mea, am toate dosarele ce mi-am propus să le studiez în faţă şi îmi privesc agenda. Se aude larmă pe holul clădirii şi cei doi colegi de birou ai mei îşi fac apariţia, pe feţele lor strecurându-se câte-un zâmbet, în colţul gurii. 
  
“-Colega, avem sedinţa de la 9. Să mergem!” 
  
Încadrată între cei doi colegi, pornesc pe coridoarele intortocheate ale Palatului Dicasterial. 
  
Îmi este deschisă uşa sălii unde are loc şedinţa şi un fior de frivolitate mă cuprinde pe şira spinării. Din tot personalul, de 51 de oameni, doar 16 suntem femei. Privirile voluptoase ale unor bărbaţi trecuţi de prima tinereţe, sau privirile pline de stimă şi sete de cunoaştere ale proapeţilor veniţi, te fac să te simţi, ca femeie, între ataţia bărbaţi, o forţă. 
  
Sunt femeie şi sunt puternică, într-o lume a bărbaţilor. 
  
V-am vorbit puţin despre mine. Acum vreau să vorbim despre noi. Despre femei, despre bărbaţi, despre ceea ce ne dorim, despre ceea ce îşi doresc ei. Să vedem cum putem să strângem la piept durabilitatea relaţiilor în aceste vremuri, în care, bunicii, chiar şi părinţii nostrii, au ajuns să se crucească. Să vedem cum putem să ne implicam în relaţii de lungă durată, fără să uităm că şi noi existăm, nu numai cel care ne stă alaturi zi de zi, la bine şi la rău. Să pornim atunci introspecţia psihologică a unei femei care, cu greu face faţă barierelor ce se ridică între carieră şi familie, între şefi şi propria-i persoană , între El şi Ea, femeia secolului 21. 
  
Ce ştiu bărbaţii despre femei? Nimic. 
  
Ce ştiu femeile despre bărbaţi? Nimic. 
  
(va urma) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ca de la femeie la femeie (primul capitol) / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 281, Anul I, 08 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!