CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

BUNICII CROITORI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ştefan Marinescu: "Amintirile unui nou născut" 
  
BUNICII CROITORI 
  
"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti..." aşa îşi începea Ion Creangă "Amintirile din copilărie", carte care - după unii - reprezintă copilăria copilului universal. În dulcele grai moldovenesc, acest "peisanissimo figlio di Humuleşti", astfel numit de Luigi Salvini, avea să ne aducă aminte cât pierdem pe această lume, atâta timp cât câştigăm TOTUL, dar ne pierdem ochiul şi inima zburdalnică de copil. Din fericire, până acum nimeni nu a eliberat, nici măcar prin război, o ţară de copilărie.  
  
"Amintirile unui nou născut", volumul domnului şi doamnei Marinescu, pun lângă Nică a lui Ştefan a Petrei, o Andreea, nepoata unei familii de medici care nu şi-au uitat nici izvoarele, nici copilăria, şi care - mai mult decat atât - ajunşi la vârsta înţelepciunii, văd lumea cu ochii copiilor ; pentru că această carte reprezintă amintirile unei fetiţe, din lumea sufletelor din care vine, până în clipa când bunicii-îngeri şi cronicari devin de prisos în a-i scrie amintirile.  
  
Aşa cum Ion Creangă îşi nara amintirile, la persoana I-a, Andreea îşi istoriseşte şi ea - cu pana de cronicari hipersensibili şi fabuloşi a bunicilor - trăirile. Fetiţa descoperă permanent o lume nouă, care îi îmbracă sufletul ca o haină. Uneori, mai strâmtă, alteori, prea largă, stranie, jucăuşă, prietenoasă. Pe această lume, ea are alături, cu schimbul, doi îngeri care o ajută şi o învaţă să o iubească: bunicul ( Ştefan ) şi bunica ( Raisa ). 
  
În spatele ochilor fetiţei, şi în recitalul amintirlor ei, bunicii rămân discreţi, ca nişte flori de nu-mă-uita într-o poiană plină de zmeura copilăriei.  
  
Astăzi, când fetiţa cu chibrituri moare încă de frig, boli, sete sau foame, pe o lume plină de mult lăudate valori şi poame, domnul Ştefan Marinescu, chirurgul oftalmolog care face operă de viaţă cu lumina ochilor unui copil narator, şi doamna lui, îi zâmbesc Andreei, fetiţei universale din carte, în prag de eternitate, şi îi fac cu mâna a-i spune, a dulce legănare: "Vise cu ochii deschişi, copilărie ! Tu eşti paradisul la care atât de rar luăm aminte, pentru care scriem cu viaţa noastră, până la sacrificiu, şi pe care atât de cumplit îl vindem pe o statuie în ochiul mereu crescător al căreia ne vedem doar pe noi, proprietari absoluţi ai unei lumi pe care exersăm absurdul de a fi călăi de flori, uitând că ne vom reîntalnî tot în lumea copilăriei, atât de liberi şi atât de vremelnic, nemuritori..."  
  
17 aprilie 2003 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BUNICII CROITORI / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!