CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1066 din 01 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

BUICA Elena - ZIUA ROMANIEI LA TORONTO
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragostea de ţară e mai mai aprinsă în pieptul celor care ne ducem traiul pe pământul înstrăinării. Ziua noastră naţională, 1 Decembrie, altfel o trăim când suntem departe ţară. In această zi ne amintim mai ales de cele bune, de împlinirile adunate în cununi de frumuseţi, căci, harul Domnului, avem destule şi de tot felul. Aşa se cuvine, fiindcă e zi de mare sărbătoare. Neîmplinirile sau faptele rău-făcatorilor le lăsam departe, să nu se apropie de noi în această sfântă zi.  
 
Plină de sfinţenie, de curăţenie ca după ungerea cu mir, a fost întâlnirea românilor la Toronto pentru a sărbători această zi. Celebrarea zilei naţionale a României la Toronto organizată de Doamna Consul General Antonella Marinescu şi Domnul Marin Marinescu, a avut loc în spaţioasa sală a Centrului Cultural Japonez din Canada, căci spre regretul nostru profund, noi, românii, nu avem în stăpânire un asemenea centru, oricât am insistat bătând la uşi închise. Şi pentru că nu se găsesc fonduri şi noi trăim mai mult împrăştiaţi, când avem prilejul unor întâlniri, frăţietatea îşi aude glasul mai puternic. Ne-am bucurat din toată inima la această întâlnire organizată fară cusur. Am trăit momente frumoase, aşa cum era de aşteptat la o astfel de ceremonie: imnul naţional al Romaniei dar şi al Canadei, fiindcă aşa se cuvine, cuvântări pline bine cumpănite, cântece şi dansuri populare româneşti în frumoasele noastre costume... Am închinat un pahar de vin pentru prosperitatea ţării şi am apreciat gustoasele noastre bucate româneşti. Pe lângă mesele cu bucate, se afla şi o masă cu ziarele în limba română, oglinda vieţii românilor canadieni, căci nu putea lipsi de la o astfel de zi insemnată, nici hrana sufletului oferită de publicaţii. In grupuri care se organizau şi se reorganizau ca într-o ţesătură vie, oameni frumoşi, romanii nostri, chiar dacă se aflau în baston, zâmbeau cu lumina pe faţă şi cu speranţa de mai bine pentru zilele care vor veni, schimbând păreri, făcând cu bucurie cunoştinţe noi, schimbând adrese de email, numere de telefoane, spunând câte o gluma, veselindu-se de Bulă şi el strecurat printre bancurile actuale, amintindu-ne de vremea când forma deliciul nostru deosebit. Atmosfera încărcată de bună dispoziţie ce-ţi transmitea revigorarea cu aer bun romanesc te ducea cu gândul la tărâmul din care fiecare fiinţă s-a înălţat, a sorbit aerul şi apa pe care acum le poartă în cutele adânci ale inimii. Cred că fiecare a zis, fie cu glas tare, fie numai cu glasul inimii:  
 
Să ne trăieşti, scumpă Românie, te iubim, te preţuim, oricâte răni îţi este dat să porţi şi îţi urăm să înfloreşti în anii care vin şi să ajungi la locul de glorie aşa cum ai fost, o Românie cu o anume culoare şi o individualitate remarcabilă între celelate ţări ale lumii!  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
1 Decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
BUICA Elena - ZIUA ROMANIEI LA TORONTO / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1066, Anul III, 01 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!