CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Madalina Corina Diaconu         Publicat în: Ediţia nr. 61 din 02 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Bucurestiul la Aniversare: 550 de ani de atestare documentara
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 


S-au împlinit 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului! Domnitorul Vlad Ţepes a fost primul care a menţionat Bucureştiul într-un document semnat la data de 20 septembrie 1459, dedicat unor mici feudali. 

Timp de o săptămînă, zi de zi, seară de seară, bucureştenii au petrecut şi au mers la spectacole de teatru, concerte în aer liber şi defilări. Zilele Bucureştiului au debutat pe data de 12 septembrie, cu o paradă a costumelor de epocă pe bulevardul Unirii, cu un Carnaval al Copiilor în parcul Herăstrău, cu fanfară şi bătăile cu flori de “la şosea” şi cu numeroase expoziţii dedicate acestei aniversări. 

Seara zilei de 12 septembrie a fost încununată în Piaţa Constituţiei, cu un spectacol care a arătat, în termeni metaforici, geneza Bucureştiului. Evenimentul a fost organizat de ARCUB. 

Muzeul Literaturii Române a găzduit o expoziţie de pictură şi grafică, Galeria Municipiului Bucureşti a prezentat o expoziţie de pictură, decoraţiuni interioare şi artă fotografică, Muzeul Ţăranului Român a adăpostit Gala Filmului – Bucureştiul Interzis, Muzeul Municipiului Bucureşti a organizat în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, simpozionul cu tema “550 de ani de la atestarea documentară a oraşului Bucureşti”, iar la data de 18 septembrie a lansat coliţa filatelica aniversarş „Bucureşti 550”. Expoziţia “Ctitorii ale domnitorilor români în Cetatea de Scaun a Bucureştilor” a fost amenajata în Pasajul Universitaţii, Biblioteca Metropolitană a găzduit simpozionul internaţional “Cartea – România – Europa”, iar Sala de Marmură de la Cercul Militar a pregătit o expoziţie de tablouri cu licitaţie. 

ATRCN a pregătit o prezentare de modă realizată de creatori români, care a avut loc la Teatrul de vară din Herăstrău, pe 15 septembrie. Holul Primăriei Municipiului Bucureşti, în perioada 15-20 septembrie, a fost gazda expoziţiei de pictură Vitalie Butescu. Arcul de Triumf a fost deschis vizitatorilor între 18 si 20 septembrie cu expoziţia “Legiunea Română din Italia în timpul primului Război Mondial”. 

În noaptea dintre 19 si 20 septembrie, “Noaptea albă a Bucureştilor”, 12 muzee şi instituţii au avut porţile deschise pină la orele 3 dimineaţa: Muzeul George Enescu, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă Vasile Grigore, Muzeul Harţilor Vechi, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Palatul Curtea Veche, Observatorul Astronomic, Muzeul Militar Naţional. 

Teatrele bucureştene au pus în scena spectacole gratuite in zilele de 19 si 20 septembrie: 

Teatrul Bulandra – Richard al III-lea se interzice
Teatrul Bulandra –A douăsprezecea noapte
Teatrul Nottara – Doi pe o bancă
Teatrul ODEON – Pyram si Thisbe
Teatrul Mic + Se joacă pe gaura cheii
Teatrul de Comedie –Domnişoara Iulia
Teatrul de Comedie – Sunt un orb, Poker
Teatrul Tandarica –Cenuşăreasa, Păcală
Teatrul Ion Creangă–Pălăa cu surprize
Teatrul evreiesc de stat –Care de aş cu valet
Teatrul C. Tănase–Nimic despre papagali
Teatrul Excelsior –Vacanţa veselă
Teatrul Metropolis –Zaruri şi cărţi
Teatrul Masca - Gardienii se întorc, Prostia omenească
Opera Comică pentru Copii –Balul Ispăvnicesei. 

Toată săptămîna, 12-20 septembrie, Centrul Istoric al Bucureştiului a fost din nou în prim plan, ca inimă a manifestărilor culturale. A debutaa cu festivalul organizaţiilor non-profit “ONG Fest” şi cu tîrgul de artă, urmate pe Strada Carada de spectacole Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solişti români, organizate cu ajutorul Fundatiei Culturale ARTEX, în colaborare cu Şcoala de Artă a Municipiului Bucureşti. 

Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti a organizat zilnic în această perioadă, in Piaţa Constituţiei, un Tîrg de Meşteri Populari, prezentînd astfel obiceiurile populare romaneşti şi imagini de altă dată. 

Asociaţia Tinerilor din România pentru Cultură şi Normalitate s-au alaturat Zilelor Bucureştiului cu un program cultural, finanţat din fonduri proprii. Uliţa Tradiţiei şi Meşteşugului, Fanfara Studenţilor de la Conservator în Parcul Herăstrău, Next Generation Pop Simphony (Vlad Miriţă, Acapella, Nico, Sistem, Alex, Smiley, Elena Gheorghe, Orchestra simfonică, dirijor Daniel Jinga), Spectacol de dansuri de societate, Spectacol Nicolae Voiculeţ (Folktronica) la Teatrul de vară Herăstrău. 

Alte programele artistice au fost organizate de CCVTC în Piaţa Constituţiei: Seară Românească şi Spectacol de minorităţi (turco-tătari, rromi, germani, ruşi şi lipoveni italieni, polonezi, aromâni şi germani) 

Regia Autonomă de Transport Bucureşti, care a împlinita frumoasa vîrstă de 100 de ani de existenţă, a organizat pe 19 septembrie, începînd cu ora 10:00, Caravana Timpului: o paradă de la tramvaiele cu cai la cele mai noi tramvaie produse la RATB-URAC. 

Pentru iubitorii de jazz, ARCUB a prezentat pe 19 septembrie în Piaţa George Enescu, un concert “Florin Niculescu cvintet”, iar Soprana Angela Gheorghiu şi cunoscutul tenor Vlad Miriţă au susţinut la rîndul lor, în aceeaşi seară, un concert de înaltă ţinută artistică, pe scena din Piaţa Constituţiei, manifestare realizată de Institutul pentru Dezvoltare Durabilă. 

O săptămîna care s-a vrut într-adevăr aniversară şi prin care organizatorii şi participanţii s-au întrecut pe ei inşişi. La mulţi ani Bucureşti! 

by Madalina Corina Diaconu
 Washington D.C.
  

  


  

Referinţă Bibliografică:
Bucurestiul la Aniversare: 550 de ani de atestare documentara / Madalina Corina Diaconu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 61, Anul I, 02 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Madalina Corina Diaconu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Madalina Corina Diaconu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!