CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 261 din 18 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Botrange – cel mai înalt punct din Belgia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Signal de Botrange este, după 1919, cel mai înalt vârf din Belgia, situat la 694 de metri altitudine. Se află pe platoul Hautes Fagnes din masivul Ardeni, în provincia Liege. Poziţia i-a adus un climat aspru, înregistrat de către o staţie meteorologică. Punctul culminant al Belgiei este, prin urmare, şi cel mai înalt punct din regiunea valonă, Ardeni şi Benelux, depăşind Weisser Stein (693 m), coliba Michel (674 m) şi coliba Fraiture (652 m). În 1923, cu ajutorul unei movile mari de pământ, se atinge în mod artificial, dar simbolic, înălţimea maximă de 700 de metri. Iar în 1934 se construieşte un turn din piatră care ajunge la 718 m. Signal de Botrange a găzduit o perioadă lungă de timp o staţie meteorologică. După 1999 ea a fost înlocuită de o staţie automată a Institutului Regal de Meteorologie din Belgia, instalată la Mont Rigi (staţie ştiinţifică Hautes-Fagnes a Institutului din Liege), situată între signal de Botrange şi coliba Michel. Astfel s-au observat cel mai frecvent vânturi puternice în centrul Belgiei, de exemplu. Temperaturile medii şi cele extreme sunt adesea mai scăzute la Botrange decât în orice alt loc din regiune: temperatura minimă înregistrată fiind de -25,6°C, iar la signal de -30,1°C. În timpul iernii, se poate observa o medie de trei luni în care temperatura medie rămâne sub 0 ° C, precipitaţiile sunt de asemenea mai frecvente, peste 200 de zile cu precipitaţii pe an. Temperaturile maxime din timpul verii nu depăsesc decât în cazuri excepţionale 30°C. Numărul zilelor cu îngheţ este de peste 130 pe an, iar numărul zilelor cu zăpadă depăşeşte 35.
Grosimea maximă a zăpezii, înregistrată pe 9 februarie 1935 a fost de 115 cm. Îngheţul şi zăpada pot fi observate de la finele lunii septembrie şi până la mijlocul lunii martie. Cel mai înalt vârf al Belgiei deţine numeroase surse de apă curgătoare, cum ar fi râurile ardene, aparţinând toate bazinului Meuse: Helle, Roer, Schwarzbach la nord (dar care curg spre est), Bayehon la sud, şi Trôt Marets la vest. După cum sugerează şi numele acestor râuri, chiar dacă signal de Botrange nu a fost o frontieră de stat, acesta marchează o frontieră lingvistică în regiune, între limbile romanice la vest şi cele germanice la est. Signal de Botrange a devenit cel mai înalt punct al Belgiei abia în 1919, atunci când Valonia şi localităţile din Est au fost ataşate la Belgia, în urma Tratatului de la Versailles. Anterior cabana Michel deţinea întâietatea. În ciuda poziţiei sale remarcabile, Botrange nu a fost niciodată frontieră de stat, aceasta fiind stabilită pe cursul apei Helle la nord, Rouge la sud şi pe vârful Michel. Locul a făcut succesiv parte din colonia romană Civitas Agrippinensium, iar apoi a fost inima domeniului carolingian. În cele din urmă a fost integrat în Prusia, Germania şi Belgia.  

 

Referinţă Bibliografică:
Botrange – cel mai înalt punct din Belgia / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 261, Anul I, 18 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!