AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Scrieri >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 1202 din 16 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Plutonierul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plutonierul 
  
Cred că istoria a fost scrisă de un plutonier. Nu Biblia, nu Dumnezeu, ci plutonierul a creat istoria. El a scris regulamentul, el l-a aplicat. Înalt sau scund, slab sau gras, cu mustaţă sau fără, el este omul fără carte , dar care ştie tot. Nu a condus în viaţa lui un pluton. S-a ocupat de treburi administrative. Registre, efecte militare, hrană, ordine, da, ordine, fără ordine nu există nimic. Nu ridică vocea, el doar mârâie. Superiorii nu-l iubesc, soldaţii nici atât. Dar el este plutonier de sute de ani. Nimeni nu ştie dacă a fost însurat, dacă are copii, nici plutonieraşi ca el, greu de închipuit. Are două vicii – minte de îngheaţă apele şi fură. De furat , fură puţin, o pâine, o carte ( la ce-i trebuie?), dar de minţit , nu am văzut mitoman mai mare. Tu îi pui dovada în faţă, el, nu , el este stăpânul adevărului mincinos. Uneori şi plânge, ca să te convingă de dreptatea lui. O fi un psihopat? Nici vorbă. I-am fost prieten, a uitat, l-am ajutat să-şi ia bacalaureatul, a uitat. În schimb îmi reproşează căl-am trădat mereu şi oriunde. Adică merge pe principiul – te judec cu unitatea mea de măsură. Este un rău necesar. Fără plutonieri, vorba lui Sveijk, când vorbea despre clistir, imperiul acesta se dărâmă. Să nu creadă cineva că am ceva împotriva plutonierilor reali, vorbesc despre un plutonier iluzoriu. Plutonierul există sub forma ADN-ului în foarte mulţi oameni. Ei nici nu ştiu cât de plutonieri sunt. Nici nu vor şti, altfel s-ar supăra. Iar arta nu trebuie să supere pe nimeni. Dacă eram Rembrandt făceam un portret nemuritor – PLUTONIERUL.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Plutonierul / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!