CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Floarea Cărbune         Publicat în: Ediţia nr. 371 din 06 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

BOBOTEAZA -6 ianuarie în Purani, Jud. Teleorman
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Boboteaza, celebrată în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine - momentul naşterii spirituale a Mântuitorului - trăsături de mare sărbatoare populară, un moment favorabil descântecelor si altor practici magice. Dimineaţa, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate pâna în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de dăunători. Se credea că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii erau încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se credea că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează şi despre locurile unde sunt ascunse comorile. În această zi, preotul merge la gospodari acasă, pentru a le stropi şi binecuvânta casa, curtea şi pe membrii familiei respective, cu apă sfinţită.Pe 5ianuarie, fetele mari cer, de la preotul care vine cu botezul prin gospodării, câte o crenguţă de busuioc pe care şi-o pun noaptea sub pernă, pentru a-şi visa ursitul. În noaptea către Bobotează, fetele înfăşurau firul de busuioc cu beteală argintie şi-l agăţau într-un pom fructifer-măr.Dacă busuiocul din pom era împodobit, a doua zi, cu chiciură, însemna că ursitul va fi bogat, dacă nu, va fi sărac.
Se zice, că în această zi, o dată cu sfinţirea apei (aghiazma mare),sunt sfinţite toate apele pământului. După slujba de sfinţire a apei, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasul cu care vine de acasa.Bunicul meu lua “aiasma”(aşa se spune la noi, în Purani) într-o sticlă, la care punea, în loc de dop, un scaiete. Un anume scaiete…Ajunşi acasă, sătenii stropesc cu apa sfinţită, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa si interiorul casei, dau la cei bolnavi, se pune puţin în prima scaldă a copilului nou-născut, este parte componentă a unor amestecuri folosite în "vrăji" şi "farmece"(toate de dragoste), se stropeşte cu ea prin casă în caz de furtună şi trăsnete etc. Mie îmi plăcea să stropesc cu “aiasmă”. Bunicul ţinea căldăruşa cu “aiasmă” iar eu mănunchiul de busuioc, legat cu fir roşu, cu care stropeam peste tot.Cel mai mult îmi plăcea să stropesc văcuţa care ne dădea lapte şi oile din târlă. Uneori, în târlă era şi câte un mieluţ cu care mă jucam. Avea, la gât, un ciucure roşu şi o acioaie şi ne jucam, mieluţul behăind fericit. Mama oaie, venea, imediat, în preajma noastră…Când vedea că puiul ei se joacă cu un pui de om, pleca liniştită să-şi ronţăie fânul.
De atunci şi până azi, nu pot mâca nicidecum carne de miel.Tăierea unui miel mi se pare un sacrilegiu. E, doar părerea mea, pe care o afirm cu sinceritate...  

 

06.01.2012  

 

Referinţă Bibliografică:
BOBOTEAZA -6 ianuarie în Purani, Jud. Teleorman / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 371, Anul II, 06 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!