CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Confluenţe Româneşti         Publicat în: Ediţia nr. 49 din 18 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Biserica Penticostala Romana Filadelfia Paris
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Cunoscuta astazi sub numele de "Filadelfia ", Biserica Penticostala Romana din Franta isi are inceputurile in perioada anilor 1991-1993.  
 
Mai multi credinciosi romani penticostali, care au emigrat imediat dupa Revolutia Romana , dorind sa pastreze vie credinta primita, au inceput sa se adune pentru a se inchina prin rugaciune si cantare in trei case din imprejurimile Parisului (Bondy, Sevran, Montreuil).  
 
Atasati credintei date "sfintilor odata pentru totdeauna ", acesti credinciosi, calauziti de puterea Duhului Sfant, au staruit impreuna in rugaciuni, asteptand chiar si in conditii grele ca Dumnezeu sa le deschida o poarta pentru inchinare.  
 
Mare parte dintre ei participau la serviciile de cult ale Bisericii Baptiste Romane din Paris, pastorita de fratele Jules Tubois. Poarta s-a deschis in sanul bisericii "Mission du Plein Evangile "din Draveil, prin contributia fratelui pastor Gilbert Caristan, in anul 1993.  
 
Printre primii frati romani care au participat la intrunirile de vinerea seara ale acestei Biserici dorim sa mentionam numele catorva dintre ei.Credinciosi Adevarului au intretinut altarul rugaciunii intr-o perioada ostila emigrantilor : fr. Cornel Covaci, fr. Brancovan Daniel, fr, Tomsa Gheorghe, fr. Brancu Nicu, fratii Tolan(Ghita si Daniel), fratii Lupas (Eugen, Dorin, Lucian si Marcel), fr. Petean Adi, sora Mitrea Luminita, sora Melania, fr. Juc Valer. La inceput in numar redus, grupul de credinciosi s-a largit considerabil ajungand pana la 30 de frati si surori. Dar, in decursul anului 1996, multi dintre ei au emigrat in Canada si SUA : fatii Lupas, fratii Brancovan (Daniel si Iacob), fam Szabo Iuliu si Florica, sora Melania Balet, fam Tomsa Ghita si Elena, fam Petean Adi si Lili, fr. Brancu Nicu, fratii Lela (Ovidiu, Pavel si Adrian).  
 
Dumnezeu, a miscat inimile credinciosilor ramasi si spre sfarsitul anului 1998 au fost reluate serile de rugaciune in familile Tolan (Ghita si Dana) si Lupau (Marius si Ilaria).In prima parte anului 1999, comunitatea penticostala romana a fost acceptata sa functioneze in cadrul Bisericii "Mission du Plein Evangile "cu un program saptamanal in limba romana, sambata seara.  
 
Debutul anului 2000 a fost marcat de organizarea si consolidarea comunitatii de credinciosi intr-o biserica, mentionand ca in data de 9 ianuarie 2000 a fost constituita Biserica Romana Penticostala din Draveil.In cadrul aceleasi intruniri a fost ales si primul comitet de conducere format din Ghita Tolan-coducator, Teo Pribec-secretar, Nelu Olari-casier, Ionut Basa-cenzor, Teo Rusu si Marius Lupau.  
 
Sustinuta si incurajata in evolutia ei, prin actiunea Duhului Sfant, revarsata in inimile credinciosilor, biserica a crescut.Au fost diversificate servicile de cult prin diferite activitati in care au fost implicati pe langa membrii majori, tinerii si copiii. S-a constituit o formatie corala dirijata de fratele Daniel Basa.Deasemenea s-a initiat o fanfara condusa de fratele Teofil Pocsoara, s-a organizat Scoala Duminicala si seara de tineret.  
 
In decursul acestei perioade, comunitatea formata a primit vizita mai multor pastori si evanghelisti din Romania.Ei au contribuit la formarea si zidirea sufleteasca a Bisericii.II amintim pe fratii : Moise Ardelean, Stefan Movila, Teofil Babutia, Rivis Tipei Pavel, Caba Ioan, Talpos, Barsan, Purtan … In luna Iulie 2003 fratele Grigore Creta a fost ordinat ca prezbiter in Biserica.In luna Octombrie fiind ordinati fratii Teo Pribec si Marius Lupau ca diaconi.Un an mai tarziu, in 24 octombrie a avut loc investirea in slujba de pastor asistent, a fratelui Grigore Creta, ordinarea ca presbiter a fratelui Teo Pribec, si ordinarea in slujba de diaconii a fratilor Daniel Tudoran, Gabi Magda, Aurel Goras.  
 
Biserica si-a largit treptat campul de misiune, implicandu se tot mai mult in vestirea Evangheliei atat pe plan local cat si in orfelinate si scoli din Romania si Republica Moldova.  
 
In cadrul serviciilor divine au fost organizate botezuri nou-testamentale, au fost oficiate casatorii, binecuvantari de copii.S-au desfasurat seri de staruinta si botezuri in Duhul Sfant.  
 
Incepand cu luna februarie a anului 2007 Biserica si-a continuat activitatea la o noua adresa in Montrouge, intr-un local mai spatios, adaptat nevoilor si numarului in crestere a credinciosilor.Aici, sub aripa Bisericii franceze – "Evidance "pastorita de fratele Francois Forsschle, biserica s-a reorganizat intr-o asociatie crestina independenta numita "Filadelfia "condusa de fratele Grigore Creta (presedinte asociatie).  
 
In data de 9 martie 2008 a fost ales de biserica noul comitet de conducere, format din urmatorii frati :Grigore Creta-pastor, Dorel Creta-prezbiter, Daniel Basa-secretar, Nelu Olari-casier, Simion Bud-diacon, Ghita Tolan, Ionut Basa, Ruben Ile, Nelu Barjac, Sorin Vidrean, Teo Rusu, Omer Craciun. Cateva luni mai tarziu, pe data de 19 iulie 2008 a avut loc o intrunire in cadrul careia Biserica Romana Penticostala "Filadelfia "a aderat in unanimitate la Cultul Penticostal din Romania.Aceasta intrunire a fost urmata in 20 iulie 2008 de ordinarea noilor slujitori ai bisericii.  
 
In prezenta fratelui Pavel Rivis Tipei, presedintele Cultului Penticostal Roman, si a fratelui Deac Viorel pastor coordonator in judetul Bistrita Nasaud, au fost investiti ca slujitori urmatorii frati :  
 
Creta Dorel-pastor asistent, Vlasin Simon-presbiter, si ca diaconi fratii : Olari Nelu, Tolan Gheorghe, Basa Ionut, Ile Ruben, Rusu Teo. Dumnezeu a binecuvantat Biserica si astazi numarul credinciosilor a crescut considerabil.  
 
Multumim lui Dumnezeu si tuturor celor care au participat la fondarea, zidirea si fortificarea acestei Biserici.  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Biserica Penticostala Romana Filadelfia Paris / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 49, Anul I, 18 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!