CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Sergiu Găbureac         Publicat în: Ediţia nr. 144 din 24 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Biblioteca publică românească şi voluntariatul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Abia acum, când marcăm Anul European, Internaţional sau Mondial al Voluntariatului, mă găsesc, eu, Sergiu Găbureac, să spun că o viaţă întreagă de BIBLIOTECAR PUBLIC m-am bazat pe voluntari. Mult timp nici nu am ştiut că aşa se chemau acei semeni care mă ajutau să derulez diverse proiecte culturale. 
  
A trebuit să vină iar Europa, americanii (prin dragul nostru Paul Baran), să afle ce mai făceam noi prin biblioteca publică românească. Aşa cum unii cauta să ne înveţe noi servicii de bibliotecă, care în multe biblioteci publice se practicau încă de dinaintea primului Război mondial. 
  
Ura! Am găsit limba română pe acest laptop de voiaj! 
  
Ştiam, de la Grigore Moisil, că nu calculatorul e idiot! 
  
Să continuăm. 
  
După cum spuneam, serviciile de bibliotecă nu s-au prea schimbat în cei 2600 de ani de la apariţia primei biblioteci publice în actualul program Homo sapiens. S-au schimbat mult tehnologiile, tipurile de suport pentru informaţii, dar asta e o altă problemă. Ceea ce nu prea avem noi, în România, sunt spaţiile pentru BIBLIOTECĂ PUBLICĂ, una dintre cele mai importante instituţii civilizatoare ale unei comunităţii, dacă nu cea mai importantă! A început, unul, numit Spiru Haret, un program de construire de biblioteci, dar l-au mâncat grupurile de interese! 
  
Aveţi marea şansă să vă aflaţi, în acest moment, la Baia Mare, într-una din cele opt-nouă biblioteci publice construite în România, de când există România! Nu de statul român, cum ar fi fost firesc, ci de comunitatea locală judeţeană, la presiunea unui om de toată isprava, prietenul nostru, Theodor Ardelean (Directorul Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare n.r.). Fără îndoială, că în Maramureş, există oameni inteligenţi, aleşi locali, care sunt cu adevărat, în slujba semenilor lor. Să ne amintim marile tradiţii culturale ale Maramureşului (mulţi nu ştiu că în evul mediu, Maramureşul era cât pe-aci să fie încă o ţară românească independentă) şi este suficient pentru a afla cum a fost posibilă realizarea unei asemenea construcţii la standarde mondiale. Au fost, cu siguranţă, în realizarea unui asemenea poiect ambiţios mulţi voluntari. Bravo maramureşenilor! 
  
* 
  
De fapt, întreaga noastră activitate biblioteconomică se bazează pe voluntariat. De la utilizatorii, care vin în mod voluntar la bibliotecă publică, care restituie voluntar documentele, împrumutate în mod voluntar, până la cei care ne ajută, tot în mod voluntar, în organizarea şi derularea proiectelor noastre culturale (dezbateri, mese rotunde, simpozioane, cursuri de toate genurile: iniţiere în limbi străine, iniţiere în teatru, muzică, clubul cinefililor, navigarea în opt paşi pe internet [la unele filiiale am ajuns la peste 20 de serii de absolvenţi, în special promoţii de seniori (60 şi peste 70 de ani)], organizare de biblioteci ş.a.m.d. 
  
Ei sunt vip-urile comunităţii: educatori, învăţători, profesori, preoţi, medici, actori, academicieni, poliţişti, sportivi de performanţă, ingineri, plasticieni, scriitori, specialişti în IT sau elevi isteţi, conducători de cenacluri, preşedinţi de asociaţii, fundaţii, societăţi ştiinţifice, comerciale ş.a.m.d.  
  
Cu siguranţă, colegul meu, Horia, o să vă prezinte, prin reportajul realizat (vezi www.bibliotecametropolitana.ro), câteva dintre preocupările noastre, ultimul târg de voluntariat fiind o reală surpriză pentru comunitatea de ong-uri bucureştene. 
  
Ultimii voluntari pe această listă sunt bibliotecarii publici, cu salarii, care, în lumea civilizată, pot fi considerate doar mici stimulente [bibliotecarii publici români fiind cras discriminaţi faţă de alţi bibliotecari români (vezi comparaţia cu angajaţii Bibliotecii Naţionale a României sau cu unele biblioteci specializate, care nici nu au contacte atât de puternice şi stresante cu membrii comunităţii)]. 
  
Cei mai mulţi îşi fac cu dragoste şi profesionalism meseria, uneori în condiţii deloc de invidiat, deseori în spaţii mai mult decât meschine şi insalubre. Curând voi ieşi din sistem. Pot afirma că am avut o mare şansă să practic o meserie atât de plăcută, deloc uşoară. Am fost în dialog cu zeci de mii (mai nou şi pe internet: mail, facebook, twiter, diverse bloguri) de oameni de toate condiţiile, din toate categoriile sociale. Nu exagerez deloc. Se paote verifica. Au ăştia un sistem de control!?! 
  
Nimic nu este mai plăcut, în meseria noastră, ca atunci când vine semenul tău să găsească o soluţie la problema care îl frământa şi tu să-i dai o rezolvare. Se uită la tine ca la o minune. Am avut asemenea momente de maximă satisfacţie în viaţa mea de bibliotecar public.  
  
Să vă amintiţi permanent că am avut înaintaşi celebri: Demetrios din Phalera, Euclid, Plotin, Galen, Arhimede, Philo, Ptolomeu, Erathostene, Strabon, Teocritus, Herodot... pe care lumea îi ştie că specializaţi doar într-un anumit domenii, dar ei la bază au fost bibliotecari publici. Adică oameni cu o pregătire enciclopedică. Ceea ce se capătă în timp. În mult timp. Am mai spus un agent SRI, spre exemplu, se formează mult mai uşor decât un bibliotecar public. Oricând putem dovedi acest lucru. 
  
Practicăm o meserie care a jucat un rol capital în stocarea, conservarea şi răspândirea informaţiilor şi cunoştinţelor umanităţii. Marii bibliotecari au jucat un rol important în manipularea marilor conducători ai lumii şi, de ce să nu recunoaştem şi noi facem deseori acest lucuru cu mulţi dintre cei care apelează la serviciile noastre!  
  
Nu de puţine ori chiar în interes personal. Lichele au fost şi sunt şi în rândul nostru. Ele se văd de la distanţă. După maşină, după vilă, casă de vacanţă etc.  
  
Nu asemenea modele bibloteconomice româneşti trebuie urmate, ci oameni de tipul: Onuc, Florica Pop, Teo Ardelean, Doina Popa (ca să dau doar câteva nume actuale), oameni care ard pentru bibliotecă publică românească. E timpul să amintim de Gheorghe Popescu, care a format sute şi sute de bibliotecari, G. T. Kirileanu, bibliotecar şi om de taină al regalităţii româneşti, Zamfir de la Constanţa, Oprea de la Galaţi, Pop Tamaş de la Mureş, Lupu, Traian Brad de la Cluj, Păpurică, Voinescu şi mulţi, mulţi alţii. Mari anonimi şi civilizatori ai comunităţii unde s-au dedicat acestei meserii cu tot sufletul. Ei nu au venit la BIBLIOTECĂ împinşi de cineva sau că nu aveau unde lucra, ci BIBLIOTECĂ PUBLICĂ i-a ales pe ei! 
  
În concluzie, fără voluntari, mai toate instituţiile civilizatoare ale unei comunităţi de oriunde de pe planetă, nu au cum să-şi îndeplinescă nobila misiune de a fi în slujba semenilor misiunea în a-i ajuta şi a le uşura existenţa. 
  
Sergiu GĂBUREAC 
  
Bibliotecar public 
  
Biblioteca Metropolitană Bucureşti 
  
Membru ANBPR 
  
Membru ABIDOR 
  
11 mai 2011 
  
N.B. Mesajul a fost transmis, la Baia Mare, cu prilejul Conferinţei Naţionale a ANBPR. La sugestia mai multor colegi din ţară îl fac public. Poate, poate unele autorităţi vor înţelege ceva. Să meargă la Baia Mare, la Cluj-Napoca, la Sibiu, la Piteşti, la Râmnicu Vâlcea, la Piatra-Neamţ, la Constanţa... şi să vadă ce înseamnă o bibliotecă publică românească apropiată, cât de cât, de standardele lumii civilizate. Şi mai ales să înţeleagă că nu este un loc de petrecere a timpului liber, cum cred mai toţi analfabeţii timpurilor noastre. (gsm) 
  
Sergiu GĂBUREAC 
  
BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREŞTI 
  
Serviciul DEZVOLTARE SERVICII PUBLICE. 
  
EVALUARE PROSPECTIVĂ. MARKETING. 
  
Sectorul 1: Str. Tache Ionescu, 4 
  
010354 BUCUREŞTI - 22 
  
Ţel. /fax 04 021 316.83.00; 
  
04 021 539.65.00; 0752 97.51.30 
  
www.bibliotecametropolitana.ro 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Biblioteca publică românească şi voluntariatul / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 144, Anul I, 24 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!