AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Istorie >  BIBLIOGRAFIA.Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!


 

BIBLIOGRAFIA  

Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier.  

Varvara Magdalena Măneanu  

 

Încă de la înfiinţare, în 1996, Societatea şi Revista de Istorie şi cultură Porţile de Fier, din Drobeta Tr Severin şi-au propus şi au reuşit să organizeze manifestări cultural–ştiinţifice şi publicistico-editoriale, consacrate Patronului Istoric al Mehedinţiului şi Olteniei, Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, continuând preocupări mai vechi materializate în seria de simpozioane şi volume Mehedinţi –Istorie şi Cultură, apărute înainte de 1989.  

În fapt Tudor şi Revoluţia din 1821 constituie o secţiune de bază a Programului de cercetare şi valorificare asumat de Societatea şi Revista Porţile de Fier.  

Astfel, membri şi colaboratori ai Societăţii şi revistei noastre, au reluat şi dezvoltat cercetarea şi valorificarea ştiinţifică a acestei tematici de importanţă deosebită pentru istoriografia românească. S-au pus în circuit ştiinţific şi cultural importante cercetări şi contribuţii, pornind de la tradiţia specifică zonei şi de la baza documentară existentă, la care se adaugă noile interpretări istoriografice . Redăm mai jos principalele referinţe consacrate personalităţii lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei de la 1821, cuprinse în studiile şi articolele publicate în Revista Porţile de Fier:  

Barbu Paul Emanoil, Haiducul Iancu Jianu patrticipant la revoluţia de la 1821, ( I, nr.3, 1996, p.7)  

Bărbulescu Constantin, Tudor Vladimirescu, un demn continuator al sarabilor din Plaiul Cloşani- Mehedinţi, (I, nr.3, 1996, p.14)  

Caleţeanu Elena, Dinică Ciobotea, Aspecte publicistice privind steagul Revoluţiei din 1821, ( VII, nr.1(13), 2003, p.4)  

Carlaon Claudiu, Tudor Vladimirescu şi legăturile cu moşnenii de pe valea Motrului de la Roşiuţa, (XII, nr.18, 2010, p.19)  

Chipurici N., Sub semnul legendarului Tudor Vladimirescu- La 175-a aniversare a Revoluţiei de la 1821. Monumentul de la Padeş, ( I, nr.1, 1996, p. 5)  

Ciobotea Dinică, Moşnenii în Istorie, Cine au fost moşnenii, Moşnenii în Revoluţia din 1821, (XII, nr.18, 2010, p.14)  

Fuiorea Nicolae,Eminescu şi Tudor Vladimirescu, ( I, nr.4, 1996, p. 20)  

Joiţa Virgil, Mentalităţi ale pandurilor în Revoluţia Română din 1821, (I, 1998, p. 8)  

Mateescu Ileana,Tudor Vladimirescu, ( VI, nr.2(12), 2002, p.19)  

Măneanu Mite, Cerneţi: creşterea şi descreşterea unui oraş, (VIII, nr.1(14), 2004, p.6)  

Măneanu Mite, Martirul, ( I, nr. 2, 1996, p. 1)  

Măneanu Mite, Tudor Vladimirescu, eroul Renaşterii Naţionale Româneşti din Epoca Modernă.225 de ani de la naştere, (XI, nr.1(15), 2005, p.1)  

Nicolae Iorga, ( I,nr.3, 1996, p. 14)  

Petroi Constantin Juan, Locul relaţiilor lui Tudor Vladimirescu printre fruntaşii din sud-estul Banatuluiîn pregătirea revoluţiei din 1821, ( I, nr.3, 1996, p.9)  

Protopopescu C.A., Elena JianuTutunaru, Tudor Vladimirescu în opera lui  

Rusu Victor, Tudor Vladimirescu în poezia cultă, (IX, nr.1(15), 2005, p.10 )  

Şerban Constantin, Date noi privind oastea condusă de Tudor Vladimirescu, (IX, nr.1(15), 2005, p.5)  

Şerban Constantin, Iordache Golescu, un memorialist mai puţin cunoscut al Revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu, ( VIII, nr.1(14), 2004, p.2)  

Şerban Constantin, O carte rară despre Tudor Vladimirescu din perioada 1821-1864, ( VI, nr.1(11), 2002, p.4.)  

Şerban Constantin, Revoluţia din 1821 de Tudor Vladimirescu reflectată în istoriografia europeană din sec.XX, (I,nr.3, 1996, p. 4)  

Şerban Mirela, Revoluţia din 1821, evenimet de importanţă europeană, ( I, nr.3, 1996, p. 4)  

Şerban Mirela, Un studiu puţin cunoscut despre Tudor Vladimirescu apărut la Cernăuţi în secolul al XIXlea, ( III, nr.2, 1998, p.14 )  

 

Referinţă Bibliografică:
BIBLIOGRAFIA.Studiilor şi articolelor consacrate lui Tudor Vladimirescu şi Revoluţiei din 1821, publicate în Revista Porţile de Fier. / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!