CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Exprimare > Vocatii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 15 din 15 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Biblia pe telefonul mobil
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A devenit un lucru foarte comun să deţii un telefon mobil pe care să îl ai tot timpul cu tine pentru a fi în legătură cu prietenii, cu locul de muncă şi nu în ultimul rând cu cei dragi. Intrat pe neobservate în viaţa noastră, telefonul mobil ne acaparează atenţia în cele mai neaşteptate situaţii, astfel încât chiar în mijlocul unei şedinţe importante, sau a unei întâlniri de afaceri, ne surprindem răspunzând automat la apelurile pe care le primim, după aceea dându-ne seama că era bine să nu fi răspuns.  
  
Cu sau fără voia noastră, telefonul mobil s-a impus astfel ca un mic dictator, care ne spune când trebuie să comunicăm, chiar dacă dispoziţia noastră ne sugerează un lucru contrar. Iar dacă vrem să îl închidem, atunci gânduri negre ne vin în minte, cu privire la posibilitatea ca tocmai şeful nostru să ne fi sunat, sau de ce nu, persoana pe care o îndrăgim. Astfel că, iritaţi de apelurile neaşteptate şi nesolicitate, îl lăsăm deschis pentru a putea fi sunaţi în cazuri ce reclamă prezenţa sau sfatul nostru. 
  

Mai nou, creatorii de „iluzii” electronice la purtător, pe care americanii le numesc cu un termen generic „gadget-uri”, au înnobilat telefonul mobil cu noi şi noi posibilităţi, astfel că având un telefon de cel mult 100 de dolari, poţi asculta muzică, chiar recepţiona posturi de radio, şi nu în cele din urmă, chiar juca o mulţime de jocuri. Vorbind mai ales despre acestea din urmă, cred că o bună parte din timp o petrecem jucând cu „micul terminal” o partidă de Tetris, Solitaire, Snake, sau în cazul că ne simţim în stare, chiar Chess sau Sudoku. 
  
  
Ce să mai spunem? Telefonul mobil este o mică fanfară ambulantă cu tot felul de instrumente, care mai de care mai interesante, ba chiar acaparatoare, în ce priveşte utilizarea timpului nostru liber şi nu numai. Dar nici Internet-ul nu s-a lăsat aşteptat, astfel şi el a năvălit pe micul nostru telefon, prin ceea ce se cheamă WAP, sau mai modern GPRS şi 3G, acronime pe care nu le prea putem înţelege, dar le vedem la lucru citind mail-ul de pe telefon, sau accesând pagini web. 
  
Aşadar, un univers în buzunarul nostru, sau mă rog, la purtător, în micul nostru telefon mobil. 
  
Acest mic „mâncător” de timp şi energie, telefonul mobil, care completează armonios un alt, de data aceasta mare mâncător, care este laptop-ul de acasă sau de la serviciu, ne poate fi însă util şi pentru lucruri la care ne-am aştepta mai puţin. Astfel, un australian ingenios, a gândit că ar fi interesant să dezvolte un alt gen de „joc”, mult mai util în petrecerea timpului nostru, inventând un program care transpune textul Sfintelor Scripturi pe telefonul mobil. 
  
El a creat o aplicaţie numită GoBible, pe care a pus-o la dispoziţia celor interesaţi pe Internet, realizând o performanţă uluitoare, de a transforma „micul demon” la purtător, într-o Biblie ce poate fi accesată oriunde şi oricând, fără a necesita conectare permanentă la Internet. Practic, telefonul mobil a devenit (şi) o Biblie, aceasta depinzând de utilizator, care va decide dacă este mai bine să lase de o parte Snake-ul şi să deschidă Biblia. 
  
Această aplicaţie a fost realizată pentru Biblia în limba engleză, prima fiind, conform „succesiunii” traducerii, venerabila King James Version, care în ciuda vârstei, este totuşi deosebit de gustată asemenea unui vin vechi şi bun. Ulterior, a modificat aplicaţia pentru a adăuga şi alte limbi, astfel că în curând pagina sa de Internet s-a umplut de Biblii în limbi mai mult sau mai puţin exotice, pornind de la clasicele limbi europene în genul: franceză, germană, spaniolă, italiană etc. mergând către limbi ale Orientului în genul arabei. 
  
Toate acestea se întâmplau în 2006, când am avut şi eu ocazia de a cunoaşte lucrarea acestui om devotat şi inspirat de Dumnezeu. Încântat de această posibilitate, am dorit totuşi să am şi Biblia noastră românească pe telefonul mobil.  
  
Am luat legătura cu autorul programului GoBible, care mi-a pus la dispoziţie know-how-ul pentru a demara „punerea în pagină” a Bibliei în limba română. Aşa a apărut pagina BiblePhone.net (biblephone.intercer.net ), cu varianta de acces www.bibliatelefon.net, unde pentru prima dată pe Internet au fost puse la dispoziţia publicului român trei variante de Biblie pentru telefonul mobil: ortodoxă, catolică şi protestantă (Cornilescu) în limba română. 
  
Succesul a fost deosebit, în medie fiind descărcate în jur de câteva sute de astfel de Biblii pe săptămână, ba uneori chiar câteva mii. Practic, mii şi zeci de mii de telefoane mobile ale iubiţilor noştri compatrioţi au devenit Biblii la purtător, o alternativă la oferta „făuritorilor” de vise electronice, mari consumatoare de timp. 
  
După aceea am primit solicitări dintre cele mai diverse de la persoane vorbitoare de limba maghiară, pentru a realiza acelaşi lucru şi în limba lor, fapt care a devenit posibil graţie modulelor lingvistice puse la dispoziţie în cadrul proiectului misionar tele-evanghelistic SWORD, iar ulterior s-au mai adăugat vreo 60 de limbi (cifra este în creştere) şi vreo 100 de module în cele mai diferite limbi ale pământului. 
  
Aşadar, telefonul nostru mobil poate deveni o Biblie, practic fără costuri suplimentare (fără plată). Vrei şi tu să ai Cuvântul lui Dumnezeu cu tine şi să transformi „micul demon” la purtător într-o veritabilă colecţie de scrieri inspirate? Părerea mea este că merită şi de aceea te invit pe pagina biblephone.intercer.net.  
  
PS. Pentru cei interesaţi, pagina pentru GoBible este la http://gobible.jolon.org .  
  
Octavian Lupu (octavian_lupu@yahoo.com )

 
 
  
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
Biblia pe telefonul mobil / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 15, Anul I, 15 ianuarie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!