CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  B.fUNDOIANU-POETUL FLACĂRĂ ŞI RUG LA AUSCHWITZ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Pe data de 14 noiembrie se împlinesc 114 ani de la naşterea unui poet martir care şi-a dat viaţa în lagărele de la Auschhwitz.  

Născut la Iaşi pe 14 noiembrie 1898 într-o familie de mici comerciaţi , B. Fundoianu încă de mic are o înclinaţie aparte faţă de poezie, scriind versuri de la vîrsta de 8 ani. Şcoala o face la Trei Ierarhi unde îşi uimeşte profesorii cu bogăţia lecturilor. Termină gimnaziul Alexandru cel Bun, apoi Liceul Naţional din Iaşi. Debutează cu Vin norii în Viaţa Nouă a lui Ovid Densusianu în 1914. Urmează Facultatea de Drept la Iaşi.  

Ca şi Arghezi, pentru care avea o mare admiraţie, el vrea să dea cuvântului energii uriaşe, capabile „ să schimbe obrazul lumii” . De la Iaşi se mută la Bucureşti la aceeaşi facultate cu un prestigiu deja format, intrând în atenţia marilor scriitori ai vremii ca Arghezi, Ibrăileanu, Galaction, Ion Vinea, Felix Aderca etc.  

Galaction spune despre el : „Acest Veniamin e un scriitor care nu seamănă cu toată lumea. Nimic nu e convenţional, nimic clişeu în vagabondările lui prin lumea gândurilor şi a cărţilor.”  

Eseist, poet, sociolog şi chiar filozof, bun cunoscător al literaturii franceze se bucură de simpatia scriitorilor dar este luat în vizorul huliganilor antisemiţi care îl resping şi-l ridiculizează ironic. Atmosfera creată de ei îl fac să părăsească ţara în anul 1923 şi să se instaleze în ţare lui Voltaire. În Frana se confruntă cu mari greutăţi, lucrează la Imprimeriile Gourmont, la o societate de asigurări, după care ca regizor la studiourile Paramount. Între timp colaborează la diferite reviste franceze. De partea intelectualităţii antifasciste, el semnează rânduri patetice cu o mare lucuditate politică: „ Prostia econoamă distruge universităţile, arde conştiinţele, fabrică obuze şi tancuri, grăbită de a întinde peste tot întuneric salutar şi lucrativ. Mizeria, haosul, neputinţa şi ignoranţa progresivă şi-au dat mâna pentru parada inepţiei în ciubote, cu pumnul pe masă, cu piaptul spoit de un patriotism subversiv şi criminal.”  

În anul 1939, datorită unei îndelungate activităţi de scriitor, eseist, publicist, risipită în multe reviste franceze ca şi aceleia de regizor la Paramount, recomandat de prieteni, B. Fundoianu obţine cetăţenia franceză sub numele de Benjamin Fondane. Se înrolează în armata franceză ca soldat pentru a salva Europa de „tirania fascistă”. La 3 martie 1944 este arestat de gestapo împreună cu sora lui, Lina, fiind încarceraţi mai întâi în lagărul de la Drancy, apoi transportaţi la Auschwitz unde au fost gazaţi la începutul lunii octombrie 1944, când armatele sovietice se aflau la numai 130 de km de acestă sinistră fortăreaţă a morţii.  

Într-un ultim poem de dinaintea morţii lui, poetul scria următoarele cutremurătoare versuri:  

Să ştiţi, atunci, c-aveam şi eu un chip  

asemenea cu al vostru,  

o gură ca a voastră, ce implora la fel,  

că ochiul meu se inflama, plângând şi el un stop de sare  

când îl rănea un fir de praf,  

sau când îl vizita visarea,  

că răsărea pe pielea mea, străpunsă de un spin obraznic,  

o dâră proaspătă de sânge, la fel de roşu ca al vostru.”  

Întreaga poezie a lui B. Fundoianu capătă pecetea unei personalităţi puternice, complexe şi contradictorii, permanent frământată de diverse aspecte ale cunoaşterii, frământare care-i conferă unitatea.  

Fundoianu este un poet prin excelenţă modern pentru care natura nu este o simplă însumare de calităţi plastice, ci de fiecare dată altceva. Priveliştile lui sunt mai de grabă „ privelişti sufleteşti”. Poezia lui „năştea din negura minţii, ca o protestare intimă împotriva peisajului mecanic, de gloanţe, de sârmă ghimpată, de tancuri”. Anotimpul preferat al lui a fost toamna, o toamnă a tristeţii, a melancoliei în faţa procesului de decrepitudine a naturii. Peste bogăţia toamnei, acest anotimp „pune tristeţea-n lespezi a stupilor cu miere,  

şi în priviri cârceii pământului rotund.”  

În stil bacovian, poetul are senzaţia de izolare, de pustiu într-un târg de provincie uitat de lume.  

În lirica erotică Fundoianu trece la expresia directă a sentimentelor, întrebuinţând forme verbale la indicativ-prezent:  

„Te-ador cu carnea tristă în care-am gâtuit  

păsări de mare, albe, cu pântecul spoit,  

şi-aş vrea să-ţi spun aceea ce-i rit în adorare,  

cu braţele întinse ca două sfeşnicare.”  

 

Sau:  

„Femeie, pământ negru, te vreau şi te iubesc,  

te vreau, cum vreau, femeie, pământul bun şi negru,  

pământul proaspăt în care dormiră toţi ai mei,  

pământ tânăr în care mi-i tânără chemarea,  

pământul unde-n urmă vreau să adorm şi eu”  

 

Lirica filozofică pune în centrul atenţiei sentimentul tragic al desrădăcinatului cu rezonanţe tragice:  

Era în mine ceea ce sparge ca să nască,  

În mine-un demon care şedea pe continent,  

Cu-o faţă care plânge şi una care cască,  

În mine năzuinţa de-a deveni dement.”  

Expresia dezamăgirii, a disperării, a înstrăinării se articulează des în versuri de o mare simplitate:  

„… de ce-am plecat atunci, de ce-am plecat  

şi cine m-a zvârlit pe drumuri?  

Ce-aveam de spus oamenilor?  

Sau ce-aşteptam din partea lor?  

Ce lucruri neştiute despre ei, despre mine?  

Mizeria la fel ne bântuia,  

Din suflet mai aveam un ciot  

şi mintea îmi era oloagă,-  

de ce-am urcat atunci pe toate tribunele şi pentru ce  

am spus cuvinte greu de înţeles?  

De ce n-am spus:ÎNAPOI!  

De ce n-am strigat: ÎNAINTE!  

Nimic din ce-ar fi trebuit  

Nici una din acele vorbe pe care oamenii le-aşteaptă.”  

Privită în ansamblu, poezia lui B. Fundoianu e mult prea profundă şi tragică în zbaterea ei interioară, e în ea „ odiseia unui suflet tânăr” angajat în marea dramă a vieţii.  

Aş încheia mica mea expunere cu un fragment din poezia lui Virgil Teodorescu, „Oceanul inocenţei, lui Barbu Fundoianu în amintire:  

Tu,  

Ce-ai sporit cenuşa cuptoarelor naziste  

c-un pumn de pulbere rătăcitoare,  

şi care-n anotimpurile triste  

topeai în ochi poemul  

ce pe un bulz de sare,  

o biată carne ruptă de fiare şi-ntrebări,  

de vijelii lovită şi de nisipul dunei,  

de setea răsculată cu trombele din mări  

când se răstoarnă în orbita lunei-  

pornit din herţa lumea s-o cutreieri,  

şi năzuind să spinteci pod cu pod,  

decis să faci din blânda ta fiinţă  

vulcan de cugetări şi suferinţă…  

 

Şi asta pentru că a fost evreu…  

 

Pe 14 noiembrie un mic omagiu…  

 

ION IONESCU- BUCOVU  

Referinţă Bibliografică:
B.fUNDOIANU-POETUL FLACĂRĂ ŞI RUG LA AUSCHWITZ / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 680, Anul II, 10 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!