CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Ovidiu Creangă         Publicat în: Ediţia nr. 96 din 06 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

BETTY, CĂPRIOARA DIN GRĂDINA NOASTRĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Moşul ăsta, Moş Poveste Barbălungă, e incredibil. Săptămâna trecută, într-o noapte cam pe la cântatul cocoşilor, m-am trezit cu el că stă pe capul patului meu şi mă priveşte cu multă voie bună. 
  
- Dragul meu m-am gândit că putem face rost încă de o poveste minunată având ca eroina pe căprioara ce vine mereu în grădina voastră. De aceia m-am prezentat la domnişoara Betty, că aşa o cheamă şi e domnişoară, ca să discut cu ea şi să văd cum putem să o ademenim şi pe ea în poveştile noastre. Noi până acum am avut deaface numai cu „românaşi” de ai noştri dar Betty e canadiancă şi vorbeşte engleza. După cum ştii, Dumnezeu m-a înzestrat cu putinţa să mă pot înţelege cu orice vorbire de pe Pământ plus „vorbirea” gândului. 
  
- Ar fi minunat Moş Poveste Barbălungă, deoarece între noi şi aciastă fiinţă minunată acum este o caldă prietenie, pur şi simplu vine şi ne mănâncă din palmă.  
  
Într-adevă nu am apucat să vă spun de această căprioară, care are sălaşul ei în padurea vecină, căci noi ne învecinăm cu o pădure seculară care a fost transformată în parc şi care nu a văzut fierăstrăul sau securea. În poza alăturată o vedeţi pe Betty în toată splendoarea ei, fotografiată de Luminiţa, fata mea. Noi locuim împreună, eu, fata mea Luminiţa, şi copiii ei, Daniel şi Simina, nepoţii mei!  
  
Ce mi-a mai spus năstruşnicul Moş Poveste Barbălungă. Betty doreşte să ne vadă şi să discute, eventul să se joace cu noi, folosindu-se de darurile cu care l-a înzestrat Cel De Sus pe Moş Poveste Barbălungă. Aşa cum în poveste animalele şi chiar gâzele devin fiinţe omeneşti în toată firea aşa se va întâmpla şi cu domişoara Betty. Moşu mi-a spus că sâmbătă noaptea va veni la mine şi o va invita şi pe Betty. Muream de nerabdare în aşteptarea acestei neobişnuite întâmplări. Şi sâmbătă, cam pe la cântatul cocoşilor, adică miezul nopţii, Moşul vine cum a promis. Este ceva nemapomenit, toate uşile sunt închise deasemeni şi ferestrele şi el intră nestingherit în casă, de parcă ar fi frate cu Moş Crăciun. Ei, dacă... e trimisul lui Dumnezeu.  
  
- Acum o voi chema pe Betty şi să vezi ce fată frumoasă este această canadiancă, să nu crezi că numai româncele sunt frumoase. 
  
- Nu te supăra moş Poveste Barbălungă după părerea mea româncele sunt cele mai frumoase femei din lume. Am cunoscut femei de pe toate meridianele şi din toate colţurile Pământului însă femei atât de atrăgătoare ca româncele nu am întîlnit. Hai să o vedem şi pe Betty că după câte ştiu este şi ea destul de atrăgătoare...  
  
- Beeety! 
  
Şi ca din pământ a apărut o fată tânără, cam şatenă dar deosebit de frumoasă. Deci nu numai româncele sunt frumoase m-am gândit eu. Discuţia s-a purtat în limba engleză însă eu voi reda-o în limba română ca să fie înţeleasă de toată lumea. 
  
- Iată-mă am sosit şi sunt bucuroasă să discut cu voi mai ales cu vecinul meu pe care îl văd deseori prin grădină, vecinul care câteodată îmi dă să mănânc chiar din palma lui. 
  
- Eu mă bucur că te văd în chip de tânără domnişoară şi sunt impresionat de frumuseţea ta. Acum îmi dau seama că nu numai româncele sunt frumoase. 
  
- Mulţumesc de apreciere. Eu am să mă folosesc de această discuţie ca să şi te rog ceva vecine. Şeful turmei noastre este un tip puternic destul de tânăr şi foarte autoritar. Eu vreau să rămân încă o perioadă domnişoară şi să nasc un ieduţ mai încolo, după un an doi când voi fi mai matură. Însă el îmi face o curte foarte agresivă şi eu vreau să scap cumva de el şi iată cum m-am gândit. Când el mă va asedia cu curtea lui eu vreau să mă refugiez la tine şi tu să mă primeşti în casă că... în gradină poate veni şi el. Eşti de acord? 
  
- Desigur Betty mi-ar face o deosebită plăcere cu toate că atunci vei avea aspectul de căprioară că nu ar fi un aranjament a lui Moş Poveste Brabălungă cum este aranjamentul de astăzi. Văd ca Moşul îm face semn că vrea să vorbească şi el. 
  
- Dragii mei eu ştiam de necazul lui Betty şi am vrut să o ajut şi ca dovadă suntem acum toţi trei împreună şi punem ţara la cale. 
  
- Nici nu vă închipuiţi cât de mult m-aţi ajutat. Când voi veni şi tu mă vei primi în casă, curtezanul nu va şti unde am dispărut, el nu are să-şi închipuie că eu sunt în casă şi are să se sperie foarte tare. Şi câteva spaime de acestea s-ar putea să-l lecuiască de intenţiile lui drăgostoase. 
  
- Dragii Moşului, mă bucur că am mai făcut o faptă bună şi mă retrag la coliba mea din vârful muntelui. 
  
Şi a dispărut ca deobicei... ca o nălucă. Betty m-a sărutat pe un obraz, eu i-am sărutat mâna şi s-a topit şi ea ca o nălucă. Înţelegerea noastră a fost perfectă şi eu am găzduit-o pe căprioara Betty în casă la noi atâta timp cât a crezut ea ca trebuie. Iar eu am venit fuga, fuga, să vă spun şi vouă povestea asta năstruşnică astăzi... duminică, 3 aprilie 2011, ora 6:43 după masă. 
  
Ovidiu CREANGĂ 
  
Toronto, Canada 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BETTY, CĂPRIOARA DIN GRĂDINA NOASTRĂ / Ovidiu Creangă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 96, Anul I, 06 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ovidiu Creangă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ovidiu Creangă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!