CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Berthold Aberman         Publicat în: Ediţia nr. 1303 din 26 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Berthold ABERMAN - O POVESTE CU TÂLC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un bătrân îndrăgostit este asemenea unei flori înflorite iarna. În dragoste este bine să facă parte integrantă şi puţin umor. Povestea este a unui prieten pensionar care era sau lăsa întotdeauna impresia unui om fericit. După ani şi ani, povestea prietenilor cu care se întâlnea zilnic în parc, era printre puţinii oameni care nu mai doreau de la viaţă nimic decât sănătate.  
- Şi ai vre-un secret anume cu care te ţii atât de bine? Nu te tentează chiar nimic? Nici măcar una mai tânără?  
- La ce mi-ar trebui? Am alergat destul la tinereţe până ce am convins-o că alergau cam mulţi după ea şi uite că au trecut ani, de fapt o viaţă de când sunt împreună cu ea. La ce mi-ar folosi una nouă? Nu e suficientă cea pe care o am şi o iubesc la fel ca-n tinereţe. Doar în glumă pomenesc despre olimpiade...  
- Ce legătură are?  
- Păi pentru olimpiadă, sportivii se antrenează patru ani spre a câştiga o medalie... care li se atârnă de gât şi apoi aşteptarea următoarei medalii încă patru ani. În timp ce femeia, dacă ţi s-a agăţat de gât, o porţi toată viaţa.  
- Nu sunt femeile chiar toate aşa cum le bârfim noi bărbaţii că nu s-ar mai căsători nimeni.  
- A mea este pentru mine un înger spuse altul, îmi dă tot ce mi-am dorit în viaţă.  
- A mea nu este încă înger şi îmi mănâncă zilele şi pensia.  
- Şi ce crezi că de-ai fi singur, ai duce-o mai bine? La vârsta noastră, cine s-ar mai acomoda cu una nouă? Până şi dacă te obişnuieşti cu ea îţi trece viaţa. Şi să nu uităm că nici nu mai ai armamentul cu care te-ai mai putea impune.  
- Ei vezi, ai atins un punct foarte sensibil. Aici a greşit Atotputernicul. Sau a vrut intenţionat să-l pedepsească pe Adam. La ce ne-a lăsat pofta dacă ne-a luat puterea? De ce să plătim noi greşala lui Adam că s-a lăsat pradă pofltelor Evei? Ei i-a dat ca pedeapsă izgonirea din rai în loc de iad. Şi ce-a făcut Eva? A adus cu ea pe pământ iadul. Amăgiţi până-n zilele noastre,credem în continuare că femeile sunt un rău necesar.  
- De ce vorbeşti aşa? Rău cu rău, dar şi mai rău fără el.  
- Ei şi tu.Te-ai găsit să le iei apărarea. Dacă erau atât de bune, poate şi Dumnezeu îşi lua o nevastă dar cum el le ştie pe toate, uite că este singurul care a scăpat.  
 
Hohotele de răs s-au auzit mult timp în parc unde „seniorii” îşi aduceau aminte de timpuri mai bune - tinereţea pensionarilor de azi -, zâmbind la orice critică gândind că şi „juniorii” de azi vor ajunge ca ei.  
 
Prietenul nostru nu a mai venit mult timp în parc. Îi plecase soţia pe drumul neîntoarcerii şi îndurerat era zilnic la cimitir sau se închidea în căsuţa lui. A revenit după un timp şi prietenii l-au compătimit dar l-au şi încurajat să continuie viaţa dacă i-a fost dăruită până când... A mai trecut un timp şi la un restaurant micuţ cei vechii prieteni s-au reîntâlnit. Numai că a avut parte de o surpriză. Prietenul era la o măsuţă mai retrasă cu o femeie ce părea cu mult mai tânără faţă de însoţitor. Cum nu prea erau locuri libere s-au auto-invitat la masa lor. Recomandările uzuale, o nouă sticlă cu vin, ca de obicei discuţii, puţină politică, puţină bârfă... Prietenii, puţin ameţiţi şi aducându-şi aminte că îl găsiseră în compania unei frumoase doamne, în momentul când aceasta s-a retras pentru a-şi aranja toaleta l-au întrebat:  
- Încercăm să înţelegem şi să te înţeleg dragul nostru! Singurătatea te-a copleşit... dar... aşa de tânără?  
- Ei bine, are mare importanţă, nu trăiesc cu ea dacă la asta aţi vrut să vă referiţi. O invit pur şi simplu spre a nu fi singur, ne simţim bine, şi ea este văduvă şi realizez, în afara plăcerii, că vă văd ce invidioşi puteţi fi. În rest, tot singur sunt.  
 
*  
 
Timpul la fel trece pe lângă mine nepăsător dar am avantajul că nici nu conştientizez când a şi trecut. Acum, că se apropie iarna, mi-e mai frig, sunt singur, ştiu că am trăit, spun că încă trăiesc, dar mi-am lăsat la hibernat speranţele neîmplinite iar visele au trecut şi ele nepăsătoare pe lângă mine. Şi uite-mă luat prin surprindere de vârstă. Şi când mă gândesc, era ca ieri, când distanţa dintre mine şi cei bătrâni părea atât de mare...  
 
Berthold ABERMAN-TELLU  
Nazaret Elit, Israel  
26 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Berthold ABERMAN - O POVESTE CU TÂLC / Berthold Aberman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1303, Anul IV, 26 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Berthold Aberman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Berthold Aberman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!