CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Zaharia Bonte         Publicat în: Ediţia nr. 48 din 17 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

BELGIA - BUTOIUL CU PULBERE AL EUROPEI ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu puţine zile în urmă, mass-media de aici anunţa foarte insistent că Belgia a înregistrat un record istoric, unul trist şi alarmant: Ţara cu cea mai lungă perioadă fără guvern legitim din toată istoria modernă a lumii. Până mai ieri era Irakul pe acest podium trist. Dar Irakul era o tară invadată de straini, secătuită de război civil, condusă după alte legi şi reguli decât vajnica democraţie europeană… 
  
De peste 250 de zile guvernul lui Ives Laterme a demisionat. S-au organizat alegeri, au urmat negocieri… Rând pe rând toţi fruntaşii actuali şi foşti ai partidelor politice importante din Belgia au fost însărcinaţi de Regele Albert II să negocieze formarea noului guvern pentru Statul federal monarhist Belgia. Ṣi toţi cei de până acum au eşuat ; au fost şase. Pilonul de rezistenţă şi muntele de rea voinţă rămâne neclintit, nu cedă nimic. El se numeşte Barth de Wawer şi este preşedintele celui mai important partid flamand NVA (Alianta Natională Flamandă), cel care a obţinut un scor cu puţin mai mare decât PS (Partidul Socialist Valon) condus de Elio di Rupo. 
  
În Belgia spectrul politic este larg şi împărţit la paritate : există cam 3-4 partide importante de o parte şi la fel de cealaltă parte a baricadei. Dar de vreme ce valonii rămân divizaţi pe culori şi interese, flamanzii, de când cu bardul Barth, s-au adunat sub acelaşi interes, cântă acelaşi solfegiu. Se spune despre Barth de Wawer - un profesor de istorie de la Universitatea bruxelleeză - că ar fi foarte deştept şi curajos, dar mai ales neînduplecat, încăpăţânat chiar, fapt ce până acum a dobândit din plin. De cealaltă parte Elio di Rupo este un italian simpatic, despre care nu se spun lucruri prea plăcute, numai că aici nu este la modă denigrarea şi defăimarea. 
  
Redus la simplu şi exprimat pe înţelesul românului de rând, mărul discordiei belgiene se numeşte incompatibilitate istorică între două popoare aparţinând de două culturi, tradiţii şi istorii complet diferite : valonii - francofoni, latini şi votând cu democraţia europeană aşa cum o avem astăzi, iar de partea cealaltă flamanzii – germanofoni, conservatori şi punând bază pe dreptul istoric, rasă şi tradiţie. Puţin inferiori numeric, valonii şi-au luat aliaţi pe toţi străinii care s-au aciuat în Belgia în ultima jumătate de secol şi cărora le-au acordat într-un mod neînchipuit de facil, drepturi, libertăţi şi protecţie. 
  
În tot acest timp şi această stare de criză politică profundă, Belgia a asigurat şi preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a dat un preşedinte al Comisiei Europene, pe Herman van Rompuy şi a făcut faţă cu brio crizei economico-financiare globale. Oare ce rol să fi avut în toate acestea actualul prim ministru Yves Laterme, demisionar cam de cinci ori în raport cu funcţia pe care actualmente o deţine fortuit şi limitat ? Personalitate explozivă, ce i-ar sta cel mai bine pe malurile Dâmboviţei, omul care răspunde economic, social, administrativ… de soarta a circa 11 miloane de suflete este totuşi un flamand cu simţul datoriei, poftă de muncă şi respect pentru tot ce înseamnă fiinţa umană cu îndatoririle puse înaintea drepturilor. 
  
Regele Albert II, cel care gestionează foarte, foarte flexibil această criză nepermis de mult trasă de coadă, este privit cu admiraţie de unii şi este acuzat de alţii că ar fi vinovat de situaţia căreia încă nu i se întrevede vreo ieşire. Este sigur că predecesorul majestăţii sale, Regele Baudoin, mai energic şi mai impulsiv ar fi mers pe alte poteci, ar fi căutat alte soluţii în limpezirea lucrurilor, aplanarea conflictelor şi poate îndreptarea năravurilor cu adânci rădăcini istorice. S-au făcut mai multe scenarii de către politologi, şi de către pamfletari, mai ales, fie cu Baudoin la cârmă, fie cu Prinţul Philippe, succesorul regelui în vârstă acum de 85 de ani, cred. 
  
Personal nu pot decât să admir răbdarea şi chibzuinţa Suveranului Belgiei, aşa cum admir şi salut fără rezerve demersul tineretului belgian în favoarea restaurării ordinii constituţionale în Belgia. Cum ai putea să nu observi şi să nu-ţi ridici pălăria în faţa mai multor mii de studenţi belgieni* din toate marile centre universitare care au organizat cu prilejul depăşirii de către Belgia a tristului record deţinut de Irak, marşuri paşnice pro Guvern, pro Monarhie, pro BELGIA INTREAGA ?! 
  
Ṣi cum ai putea să nu trasezi o paralelă, adică diagonală complet opusă, între modul în care îşi exprimă aceşti tineri europeni năzuinţele de viaţă, de viitor şi convieţuire, modului cum o fac tinerii din Magrebul Arab şi din lumea islamică în general, chiar în aceste zile ? 
  
Ṣi cum ai putea să nu te întrebi de ce tace Europa în faţa acestui fenomen care nu mai mocneşte, ci erupe deja asemeni unui vulcan noroios? Chiar nu sunt conştienţi ’’puternicii lumii’’ că modelul belgian transplantat sau actualizat în oricare altă parte a Europei înseamnă sânge vărsat, catastrofe sociale şi anarhie brutală ??? N-am auzit de nici o conferinţă organizată de partenerii politici ai Belgiei, de vreun demers privind liniştirea apelor, dezamorsarea butoiului cu pulbere din inima Europei !! 
  
Prin următoarele două enunţuri aş vrea să trezesc interesul cititorului acestor rânduri şi să-i motivez pe colegii condeieri să exprime opinii, să devină militanţi, parte activă în efortul comun de pacificare, de prevenire a convulsiilor sociale şi alungare - de este posibil - a dihoniei : 
  
- Românii curg şuvoi spre ţara care găzduieşte cele mai importante instituţii ale UE ; numărul rezidenţilor români în Belgia creşte exponenţial de la o vreme încoace, 
  
- În ciuda antagonismului istoric dintre flamanzi şi valoni avem de a face cu o ură civilizată, fără atentate, fără acte de sabotaj, fără violenţă extremă, fără anarhie economică. Belgia fără guvern legitim a obţinut rezultate economice în anul 2010 cu mult peste media europeană şi se pregăteşte de un exercitiu bugetar 2011 foarte promiţător. 
  
Binecuvântează Doamne Belgia, Binecuvântează România şi lasă pace în Europa şi în lume – AMIN 
  
NOTA - *În urmă cu două săptămâni, organizaţiile studenţeşti din întreaga ţară au fost principalul factor care au adunat în Capitala Europei mai multe zeci de mii de persoane la o manifestaţie exemplar de paşnică în favoarea formării guvernului. Cu acel prilej pacifiştii flamanzi - si nu au fost puţini - au stat umăr la umăr cu cei valoni. Sunt încrezător că va învinge raţiunea, năzuinţa omului cinstit, şcolit şi cu frica lui Dumnezeu. 
  
Zaharia Bonte -5140 Sombreffe – Belgia, 20 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BELGIA - BUTOIUL CU PULBERE AL EUROPEI ? / Zaharia Bonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 48, Anul I, 17 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Zaharia Bonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Zaharia Bonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!