CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 393 din 28 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Beldie la internat
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
10 BELDIE LA INTERNAT 
  
Internatul şcolii din Buneşti era compus din cantina şcolii şi dormitoarele adăpostite tot în clădirea şcolii. Dormitorul băieţilor era într-o sală destul de spaţioasă cu peste 25 paturi. Seara începeau acele poveşti despre tot şi despre nimic. Beldie ca fiind unul care nu prea era cunoscut printre internişti a fost pus să povestească despre umblările sale pe la ciurda din oraş. Fiindcă nu prea voia să vorbească despre ce lucrase vara, colegii au început să-l ademenească pentru a auzi acele aşa zise ,,aventuri”! Pe colegi îi interesau mai mult cum se jucau copiii ciurdari! Auziseră că la oraş erau jocuri deosebite faţă de cele de la sat. Dar nu acesta era adevărul. Copii ciurdei chiar dacă erau de la oraş se jucau identic. Cioata era cunoscută, fiindcă fusese adusă tot de la sate. În ce consta jocul? Trebuia neapărat ca cineva să aibă un briceag. Se stabileau regulile de joc, adică cât trebuia să fie cioata de mare şi distanţele ce trebuiau parcurse. Ce era cioata? Era un fel de băţ ascuţit la un cap şi bătut în pământ şi care trebuia scos cu dinţii de cel care ajungea ultimul la limita stabilită la începutul jocului. Cei mai mari aduceau cioata pregătită de acasă. Aceasta avea mai multe crenguţe laterale şi odată bătută în pământ era destul de greu de scos. 
  
Mai era un fel de concurs de aruncarea potcoavelor. Dacă voiai să participi trebuia să ai potcoavă! Dacă nu erai destul de puternic să-ţi arunci potcoava departe o puteai pierde, fiindcă cine era ultimul pierdea obiectul. Cel mai bun aruncător era desigur Grapă, care însă nu se prea băga în joc. Totuşi pentru a-l ajuta pe Beldie se băga în joc adunând astfel multe potcoave care le restituia lui Beldie pentru a avea cu ce se juca. Dar asta se întâmpla rar fiindcă nu prea aveau timp. Se încingeau şi partide de oină. Participanţii erau de obicei băieţi care nu aveau vite la păşune ci veneau doar pentru asta pe câmpul unde era ciurda. Mai rar se juca fotbal terenul fiind în pantă. Cea mai mare întrecere se dădea la confecţionarea bicelor imediat ce începeau să crească haldanii, adică acea cânepă care se semăna pe marginea lanurilor de porumb. Dar la împletirea bicelor se putea folosi şi alte materiale textile sau cureluşe din piele. Grapă şi moş Lică îi aduceau lui Beldie diverse fire şi fâşii pentru aşi construi propriul său bici. Biciul era folosit în paza ciurdei şi era agreat de toată lumea fiindcă nu răneau vitele. Sâmbăta se măsurau bicele. La măsurare participau ciurdarii mai în vârstă dar şi concurenţii. Cel mai frumos împletit şi cel mai pocnitor era premiat. În ce consta premiul? Câştigătorul avea dreptul să fie servit în săptămâna următoare de către învinşi, adică să i se păzească vitele, primea o potcoavă pe care o pierdea sau nu scotea cioata când pierdea! 
  
Poveştile din serile de internat erau întrerupte frecvent fie de pedagogi, de paznicul de serviciu sau chiar de cadrele didactice. Când Beldie le-a povestit de botele crestate de Grapă, mulţi au fost interesaţi să ştie cum se fac. Penarul încrustat cu numele lui Beldie a devenit brusc obiect de interes pentru colegi. Când era pus pe bancă în clasă devenea o curiozitate şi pentru profesori. Iată aşa se treceau serile la internatul şcolii din Buneşti. 
  
http://en.calameo.com/books/0001367691e6739ae3348 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Beldie la internat / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 393, Anul II, 28 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!