CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 941 din 29 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

BELDIE; ÎNTÂMPLĂRILE COPILĂRIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

BELDIE ÎNTÂMPLĂRILE COPILĂRIEI  

 

Ajuns la internatul şcolii din Buneşti trebuia să te supui regulilor impuse de cei mai mari din dormitor. Dormitorul băieţilor din internat era dominat de un gligan din clasa a şaptea care semăna destul de bine cu Grapă. Toţi elevii îl porecleau Lungilă, căci la vârsta lui de 14 ani avea o înălţime de peste 1,80 metri, Acesta îi punea pe băieţii din dormitor să le spună poveşti fie citite prin cărţi, fie din satul de unde proveneau, căci trebuie spus că în dormitorul cu peste 20 paturi erau băieţi din mai multe sate. Orişice poveste era întreruptă de ascultători mai ales dacă era din întâmplări trăite. Astfel se făcea că cel mai solicitat era Beldie, fiind cel care ştia multe poveşti citite dar şi petrecuse multe pentru vârsta lui. Lungilă desemna după ce se dădea stingerea, pe cel care trebuia să spună povestea, dar se întâmpla că acesta nu ştia ce să spună, sau nu voia să se complice şi refuza într-un fel sau altul. Atunci Lungilă îl numea din oficiu pe Beldie. Într-o seară unul dintre colegii consăteni cu Beldie i-a spus lui Lungilă despre povestea boilor lui Colorado, aşa se face că Beldie a trebuit să le spună povestea lui...  

 

STICLEŢ ŞI ŢIGAN PRIETENII LUI BELDIE  

 

Colorado a reuşit să adune ceva bani să-şi cumpere o pereche de boi. Nu erau cine ştie ce rasă, dar spera să-şi facă treaba cu ei. I-a cumpărat toamna când erau încă nişte juncani ne învăţaţi să tragă în jug, dar asta nu l-a descurajat pe Colorado. O văduvă din sat i-a oferit un car cam hârbuit care necesita multe adăugiri. Uite aşa a reuşit să-şi înjghebeze un utilaj necesar pentru întreţinerea celor vreo 4 hectare şi jumătate de pământ pe care îl avea, dar şi pentru un mare ajutor dat gospodăriei. Lucrul la câmp se terminase şi a început o activitate la combinatul forestier unde mergea zilnic pentru a executa diferite cărăuşii în combinat, unde era mult de lucru şi nu prea aveau utilaje de transport interior. Drumul din sat şi până la combinat era de peste 7 kilometri astfel că cei doi juncani aveau tot timpul să se acomodeze cu jugul şi carul. La venirea din combinat, căci în fiecare seară se întorceau în sat, aduceau în coşul carului câteva legături de harţapele, cum le ziceau muncitorii la resturile de lemn de la diverse utilaje de tăiat. Dar lumea era atentă la toate mişcările şi cineva l-a sfătuit pe Colorado să meargă în combinat fără scândurile acelea laterale care formau coşul carului şi odată ajuns acolo să-şi înjghebeze un coş. Astfel a început o nouă etapă pentru echipajul Colorado, Sticleţ & Ţigan. Dimineaţa plecau din sat fără coş la car, iar seara veneau cu un coş improvizat, cu ceva lemne de foc, câteva scânduri bune de construit ceva. Adevărul era că acele scânduri nu puteau fi albe şi curate, ci trebuiau mânjite cu noroi. Asta nu era o problemă fiindcă în combinat erau destule bălţi cu noroaie şi era de ajuns să scapi scândura bună într-o astfel de baltă şi ziceai că e veche de când lumea. Seara când atelajul ajungea acasă datoria lui Beldie era să dejuge pe cei doi truditori, adică pe Sticleţ & Ţigan şi să-i ducă în grajdul improvizat din şandramaua casei, unde îi aştepta masa de seară compusă din fân şi câte un ciubăr cu pleavă amestecat cu sfeclă furajeră sau chiar din cea de zahăr căci aveau destulă. Apoi Beldie împreună cu vitrega descărcau ce era în car inclusiv lateralele. Fundul coşului de car era de obicei din două scânduri, dar întotdeauna în car rămânea doar una. Astfel că gospodăria lui Colorado nu mai ducea lipsă de lemne de foc şi se adunau scânduri pentru reparaţia şandramalei unde locuiau truditorii de la jug. Dacă acum cei doi trăgători în jug dormeau pe paiele puse pe pământul gol, în curând aveau să doarmă pe o podea din scândură. Era un mare câştig şi pentru Beldie căci i se uşura munca de curăţire a gunoiului. Povestea boilor lui Colorado a devenit interesantă, căci de multe ori cei care ascultau erau foarte atenţi şi se încingeau discuţii care îl trezeau pe Lungilă şi poveştile se încheiau brusc la comanda şefului de dormitor. Urmând să continue în altă seară...  

Referinţă Bibliografică:
BELDIE; ÎNTÂMPLĂRILE COPILĂRIEI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 941, Anul III, 29 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!