CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 753 din 22 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

BARIERA SE RIDICĂ NUMAI DUPĂ TRECEREA TRENULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trenul se apropia cu viteză  
 
Trenul se apropia cu viteză de bariera plasată la marginea acelui cartier mărginaş al oraşului. Locomotiva se profila tot mai clar având drept fundal o imagine de un pitoresc aparte al munţilor aflaţi la limita ce separă cerul de pământ, ca o linie neregulată ce se pierde în infinit. Bariera era aşezată în poziţia de interzicere a circulaţiei autovehiculelor, astfel silite să se încoloneze unul după altul într-un şirag de carcase metalice întins pe o distanţă de mai multe sute de metri.  
 
Însă nimic nu împiedica traversarea căii ferate de către pietonii grăbiţi, ce ignorau pericolul iminentei coliziuni cu sutele de tone de oţel ce alcătuiau garnitura feroviară compusă din locomotivă şi vagoanele, ce supus o urmau într-un alt şirag, alergător de data aceasta, avansând cu repeziciune către gara aflată la doar o jumătate de kilometru faţă de barieră. Din această cauză întotdeauna rămâneam încremenit lângă lămpile semnalizatoare până când trenul trecea, iar interdicţia de traversare era ridicată pentru maşini şi oameni, deopotrivă.  
 
Când a trecut trenul  
 
Când a trecut trenul am simţit curentul de aer generat de mişcarea sa cum mă loveşte asemenea unei tornade silindu-mă să mă prind de lemnul umed al barierei, ce îmi oferea un inedit reper fără de care aş fi ameţit cu siguranţă sau mi-aş fi pierdut echilibrul. Vagoanele se succedau cu o repeziciune de carusel ce se învârte tot mai repede într-un dans circular fără de sfârşit. Fragmente de nisip se desprindeau din containerele umplute la refuz ce erau transportate de către trenul pe care-l contemplam cu bucurie şi frică în aceeaşi măsură.  
 
Undeva, în jocul alchimic ce însoţeşte conştientizarea oricărui sentiment, se află de fapt o combinare stranie şi specifică a mai multor tonuri fundamentale, un fel de ingrediente de bază din care ulterior sunt fabricate într-o manieră personalizată trăiri dintre cele mai diferite. Şi poate nu este întâmplătoare această alăturare de tonuri contradictorii ce te determină să te apropii şi să o rupi la fugă într-un gest ce se fragmentează progresiv pe măsură ce se încearcă punerea sa în acţiune.  
 
Ce bine ar fi să ne putem filtra emoţiile şi să extragem tonurile lor fundamentale! Atunci am fi capabili să intrăm în laboratorul trăirilor şi să realizăm cele mai fascinante experimente, ce ar aduce o notă proaspătă clipelor pe care le petrecem în lumea materială din jurul nostru. Poate astfel am putea percepe mai bine relaţia dintre trăire şi exprimare, dintre ceea ce simţim şi ceea ce exteriorizăm într-un exerciţiu al armonizării progresive cu diversitatea naturii ce se manifestă nestingherit. Şi nu în ultimul rând, poate am interacţiona mai bine unii cu alţii, fiindcă am şti să ne alegem mai bine gesturile şi cuvintele faţă de cei ce ne înconjoară.  
 
Un număr finit de vagoane  
 
Dar trenul nu oferă o nesfârşită durată de contemplare. El este finit, având un număr de vagoane ce nu poate depăşi limita tehnică oferită de tehnologia de realizare a „monstrului” metalic. Şi de aceea, am dorit să-i imortalizez trecerea ca într-un videoclip, încercând să memorez secvenţial cât mai multe imagini din scurta lor succesiune ce nu a durat decât vreo zece secunde.  
 
Dilatând percepţia se poate obţine o incredibilă rezoluţie şi o adâncire a orizontului de expresie reliefând detalii semnificative ce refuză să se descopere privirii grăbite, ce nu selectează decât ceea ce o interesează, cu un pragmatism reducţionist şi superficial. Este ca şi cum ai ataşa un teleobiectiv la o cameră de luat vederi, fapt ce îţi permite să pătrunzi dincolo de aspectul comun al realităţii pentru a observa tonurile fundamentale ce o compun.  
 
Când am privit cu atenţie  
 
Când am privit cu atenţie mişcarea trenului am putut observa tampoanele plasate la capetele vagoanelor, cablurile de legătură şi cârligele de prindere ce realizau un tot unitar din module ce altfel s-ar fi mişcat independent. Folosind un sistem simplu de cuplare mecanică şi altul de transmitere a aerului comprimat, ce realizează îndepărtarea saboţilor de blocare a roţilor, se putea obţine coordonarea întregului ansamblu într-o masă metalică de mari dimensiuni, capabilă prin forţa de tracţiune a locomotivei să transporte mărfuri dintre cele mai variate, aduse din toate părţile lumii.  
 
Unde este locomotiva ce ne trage înainte pe coridoarele nesfârşite, dar cumplit de finite pentru noi, ale timpului? Nu îi disting aburul aruncat de motor, zumzăitul inconfundabil al compresorului de presiune sau scrâşnetul metalic al acţionării mecanice de putere. Nu o pot vedea, fiindcă o mulţime de vagoane îmi stau în faţă împiedicându-mă să-i disting silueta. Şi atunci, la rândul meu, mă simt asemenea unui vagon încorporat în marele tren al existenţei, al cărui straniu motor este numai timpul ... Iată, ultimul vagon tocmai a trecut, iar bariera deja s-a ridicat!  
 
Octavian Lupu  
Bucureşti  
22.01.2013  
 
Faceţi click pentru versiunea audio: http://youtu.be/QJ7mXxfY2n4  
Referinţă Bibliografică:
BARIERA SE RIDICĂ NUMAI DUPĂ TRECEREA TRENULUI / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 753, Anul III, 22 ianuarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!