CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 359 din 25 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Bărbaţii nu plâng niciodată
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ionică priveşte pe geamul îngheţat cum ninsoarea se aşterne din ce în ce mai groasă în faţa casei. Se gândeşte cum va ieşi mama dimineaţă să plece la muncă. Vin sărbătorile şi are acum multă treabă. Multe doamne, care au slujbe importante, o cheamă să le facă curat prin casă, să le bată covoarele, fel de fel de treburi gospodăreşti. Abia de mai prinde câteva ceasuri să se odihnească. În ultimile zile, fiind atât de ocupată, n-a mai zărit-o plângând pe furiş. Ea nu i-a spus, dar el ştie că mama nu mai lucrează la patron, că domnul şi-a oprit numai câţiva oameni, că sunt vremuri grele şi banii se scot cu multă sudoare. Şi nici pachet pentru tata n-a mai văzut de mult să-i facă. Acolo unde se află, fiind departe, trebuiesc mulţi bani de tren şi câte şi mai câte. Nu l-a văzut de vreo doi ani şi tare îi este dor de el. Mai ales când rămâne singur acasă. Ar vrea şi el o sanie, dacă era tata acasă ştia cum să-i facă rost de una. Dar o să mai aştepte. Cât o să-l mai ţină? Ce vină a avut el, dacă era gheaţă pe şosea şi maşina s-a răsturnat? Au murit doi oameni, asta e foarte tragic. Aveau şi ei copii, cine ştie cum o duc acum... Îşi şterge lacrimile care l-au năpădit dintr-odată. Şi-a zis de multe ori că el nu va mai plânge, că bărbaţii adevăraţi nu au voie să fie văzuţi plângând. Ei trebuie să-şi ascundă durerile, numai femeile au voie să plângă, ca să le mângâie bărbaţii, aşa a citit el într-o carte. Dar parcă la şcoală a putut să se abţină? N-a putut când colegul de bancă i-a spus că tatăl lui e un puşcăriaş. Ar fi vrut să-l bată, dar mama l-a învăţat că la răutăţi nu se răspunde cu răutăţi. Iisus i-a iubit deopotrivă, şi pe cei buni, dar şi pe cei răi. Aşa i-a spus învăţătoarea când l-a găsit plângând în ultima bancă. Tot ea i-a dăruit „Biblia pentru copii”. Ce carte frumoasă! Şi ce chip frumos are Fiul lui Dumnezeu! A iubit pe toţi copiii, nu el a zis: "Lăsaţi copiii să vină la mine"? Cu cartea în mână, Ionică se gândeşte la învăţătoare. "S-o citeşti, Ionică, s-o citeşti toată. Şi ai să vezi că, în aceste zile de Crăciun, se va întâmpla o minune. Să crezi în Moş Crăciun!" Aprinde veioza şi răsfoieşte cartea.  
 
- Mamă! exclamă băiatul plin de uimire.  
 
- Ce s-a-ntâmplat Ionică, de ce nu dormi? Îl întrebă speriată mama.  
 
- Uite, mamă, ce-am găsit în carte! Femeii nu-i venea să creadă. Băiatul ţinea în mâna dreaptă o bancnotă de 100 euro!  
 
- De unde ai cartea Ionică?  
 
- Mi-a dat-o doamna învăţătoare, mi-a spus s-o citesc pe toată, că se va întâmpla o minune!  
 
- Doamna învăţătoare... şi mama se grăbi să-şi ia fiul în braţe. Îl sărută pe amândoi abrajii, roşii de bucuria minunii care abia se săvârşise. Lacrimile mamei sfârâiau peste pielea fragedă a copilului.  
 
- Eu nu plâng, mamă! Bărbaţii nu plâng niciodată!  
 
- Mâine, Ionică, mergem să-l vedem pe tata. Mergi cu mine!  
 
În aceeaşi noapte, pe chipul frumos al învăţătoarei a înflorit un zâmbet. Tocmai o visase pe Maica fecioară cu Pruncul în braţe.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Bărbaţii nu plâng niciodată / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 359, Anul I, 25 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!