CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 918 din 06 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

BANII - OCHIUL DRACULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă ar fi să se facă o statistică pentru stabilirea IDOLULUI numărul unu al omenirii, cu sigurantă că banii ar reprezenta "obiectul" la care oamenii se inchină cel mai mult.  
  
Deaceea majoritatea semenilor nostri fac eforturi disperate să pună mâna, dacă este posibil prin orce mijloace. pe cea mai tare afacere a vietii lor. Spun ei că banii multi le dau stabilitatea necesară vietii si, implicit, le pot rezolva orce problemă.  
  
 
  
Lupta pentru a acumula cât mai multi bani crează anumite deprinderi de care, in cele mai multe cazuri, ne este greu să ne debarasăm si care, la rândul lor, ne conturează personatitatea, comportamentul, definindu-ne cum este si firesc,caracterul. Unii fac absolut orce pentru bani, (crime, jafuri, tâlhării,violuri, destrămări de familii etc.) călcându-si cu talpa noroioasă a bocancului propria constintă, ori de câte ori e nevoie, pentru că multimea banilor dă putere si te plasează in asa-zisă lume bună, ajutându-te totodată, să-ti croiesti o carieră de succes in viată.  
  
In urmă cu aproximativ sapte ani, doi bătrâni, sot si sotie, au emigrat din tinutul celor trei Crisuri-Romania, in America. S-au dus in America nu neaparat pentru a face bani, nu pentru a se ambogătii, ci din dorinta de asi ajuta copiii, din dorinta de a fi alături de copii si de copiii copiilor, de nepoti mai cu seamă pentru ca ei sunt cununa bătrânilor cum bine spune un intelept proverb romanesc. 
  
Acesti doi bătrâni sau lăsat greu convinsi de copiii lor din America de asi vinde toată agoniseala de o viată si să meargă pentru restul vietii la ei in America. Au vândut totul, pană si preşul din faţa usii, e drept că au făcut si multă risipă si din banii obtinuti si-au ajutat băiatul din tară să-si cumpere un mic apartament,apoi la repezeală si-au cumpărat si ei un apartament ca să aibă unde locui când vor veni in vizită in România. 
  
Ajunsi in America, bătrânii au inceput o viată mai dependentă de altii. La inceput, cum spuneau ei, le-a fost cumplit de greu in această Americă. Acomodarea cu stilul de viată american, lipsa unei vieti active, a unui serviciu, a muncii in general cu care erau obisnuiti in tară, necunoasterea limbii engleze au fost handicapuri greu de trecut si de tineri dar alminteri pentru bătrâni de varsta a treia.  
  
In anul 2005 bătrâneii mei, impulsionati de copiii lor din America s-au dus in tară să vândă si ce le-a mai rămas pe acolo, adică apartamentul in care nici nu prea apucase să locuiască urmând a se intoarce cu banii in America, la copii. Dar nu a fost să fie asa pentru că cineva de sus, din ceruri nu ia lăsat. Au vândut apartamentul cu schimb, adică au dat apartamentul in schimbul unor terenuri - locuri de casă. 
  
După intoarcerea bătrânilor in America a inceput calvarul, viata acestor oameni devenea tot mai grea, nu mai aveau tară de trăit in acea tară, in acea casă a copiilor din motiv că nu s-au intors cu banii din apartamentul vândut. Le-a pretins mai pe urmă chirie, le-a pretins să-si plătească mâncarea si să contribuie la plata bilurilor. Le-a pretins imposibilul,si nefiind deacord cu aceste aberatii au fost dati afară din casă rămânând pur si simplu pe drumuri in tară străină.  
  
O mână de crestin (A.T.), cu suflet bun a fost intinsă către acesti bătrâni, oferindu-le o casă veche, undeva intr-o pădure, casă fără nici un fel de mobilier unde să locuiască fără a plăti chirie. Casa respectivă era izolată la marginea unei păduri, ne locuită de zeci de ani si care uneori avea “ vizitatori “nocturni. Casa ne având incălzire si nici aer conditionat făcea ca vara temperatura acolo să se ridice uneori până la 90 grade f. Iarna, bătrâneii mei dormeau jos pe carpet, imbrăcati, cu căciuli pe cap, cu ciorapi de lână pe picioare si cerul le era invalitoarea. 
  
Datorită conditiilor deosebit de grele, datorită supărării care ia cuprins, a stresului puternic la care au fost supusi in acea perioadă si pe fondul unei imunitati precare unul dintre bătrâni s-a imbolnăvit de o boală grea si incurabilă. Acest om, pe care Ion il cheamă, acest bătrân, părintele copiilor vizati a răbdat dureri ingrozitoare timp de aproape un an de zile cât boala care la cuprins era in stare acută. N-a avut cine să-l transporte la un doctor, n-a avut cine să-i cumpere medicamente nici cine să-i spună o vorbă de alinare inafara sotiei lui care l-a îngrijit, l-a hrănit cu ce a putut si a plâns alături de el. 
  
Prin grija lui Dumnezeu si de această dată, o mână de om crestin, cu suflet bun ( C.S.) a fost intinsă către acest bătrân - bolnav, venind intr-un târziu cu masina propie pentru al transporta la doctor si a face pe translatorul deoarece bătrânul nu stia să vorbească engleza. 
  
Boala grea si incurabilă care l-a cuprins pe bătrânul nostru a facut să se desprindă de pe corpul său multă piele si carne vie si să piardă mult sânge. In timpul tratamentului indelungat si costisitor, pentru atenuarea durerilor s-a recurs si la narcotice.  
  
Banii “obiectul”cel mai murdar de pe fata pământului au generat starea conflictuală care a distrus această familie si a facut ca unul din bătrâni să se imbolnăvească atat de grav. Multă vreme bătrânii mei nu s-au bucurat de ajutorul copiilor, au stat in singurătate, acum traiesc greu, in suferinte, plâng mereu, li se rupe sufletul de dorul nepotilor din America si din tară. 
  
Mă intreb dragi cititori si poate vă veti intreba si dvs.: unde este recunostinta, acea floare rară la acesti tineri, pentru tot ce au facut acesti bătrâni, acesti părinti in decursul vietii, pentru ca lor, tinerilor, să le fie mai usor, mai bine pe drumul ce si l-au ales. Ii indemn să ia aminte că si ei au copii si grija pe care o au fată de bătrâni, fată de părinti, tot asa grije s-o astepte de la copiii lor. 
  
Drumul greu al vietii celor doi bătrâni,sot si sotie, a continuat in tara făgăduintei”deoarece in tara lor nu se puteau intoarce pentru ca nu aveau unde să locuiască le lipsea un cuib a lor. Pentru a mai putea supravetui in America, bătrânii despre care va scriu a trebuit să-si găsească ceva de lucru. După mai multe căutări au gasit la o româncă, un job de curătenie la o clinică unde nu se cerea să cunoască limba engleza. Distanta până la Clinica era mare ( 30 mille ) banii ce-i primeau erau mici  
  
( 100 dolari pe săptămână ). Dar ei nu s-au descurajat, au muncit cu râvna, apreciati fiind de Compania "mamă" la controalele efectuate, cu calificativul scris de foarte bine.  
  
Văzând că nu se ajung cu banii, bătrâneii mei,după aproape un an de muncă au avut curajul să ceara “patroanei”I.N. mărirea retributiei cu 25 dolari pe săptămână. “Patroana”temându-se să nu rămână fără oameni la curătenie a fost deacord cu această cerere. Dar minunea nu a tinut nici doua luni de zile, pentru că “patroana”I.N. cu viclenie si prin ascuns si-a găsit o tânără româncă care a fost deacord sa lucreze si cu 100 de dolari pe săptămână iar bătrâneii mei au fost dati afară fără preaviz fără nici un motiv. Au fost deposedati de cheile de la clinică intr-un mod ciudat si foarte urât, ceeace mă face să spun că această femeie este lipsită de bunele maniere. 
  
Si in acest caz"banii ochiul dracului"au vizat-o pe I.N. lucrând necinstit cu conationalii săi minţind pe bătrânii despre care vă scriu că le va căuta un job mai aproape si mai bine plătit.  
  
In prezent Ion cu sotia sa se găsesc în România, în ţara lor natală. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi-au construit o casă mică, modestă, de unde - spune Ion - nu-i va mai scoate nimeni afară până la moarte. Aici sunt fericiţi chit că lui Ion durerile nu-i contenesc de la acea neuropatie contactată în America. Şi mai - spune Ion - că nu-i mai bine nicăieri ca în casa ta.  
  
Cu toate greutăţile pe care le-a avut, cu toate chinurile şi suferinţele indurate, bătrânul Ion s-a dus la ginerele lui care îl aruncase din casă în ţară străină, pricinuindu-i cel mai mare rău din lume şi i-a cerut iertare spunând: - măi băiatule! hai să ştergem cu buretele tot ce a fost rău între noi şi să o luăm de la capăt cu bine, cu înţelegere şi iubire! Răspunsul acestui tânăr a fost: - Nu! mă simt foarte bine fără voi! Vă da-ţi seama ce a fost ce a fost în sufletul acestor bătrâni în acel moment. 
  
Mă întreb dragi cititori şi poate vă veţi întreba şi dvs. - unde este recunoştinţa, acea floare rară la aceşti tineri pentru tot ce au făcut aceşti bătrâni în decursul vieţii pentru ca lor, tinerilor, să le fie mai uşor, mai bine pe drumul ce şi la-u ales. Îi indemn să ia aminte că şi ei au copii şi grija pe care o au faţă de bătrâni, faţă de părinţi, tot aşa grijă s-o aştepte de la copiii lor.  
  
Dacă cu fetele ( fiica şi nepoţica ), Ion şi soţia sa se împacă bine, vorbesc mereu la telefon, îşi scriu unii altora imeluri, nu acelaşi lucru putem vorbii despre ginerele lor în care zace atâta ură şi răutate în cât de doi ani de zile nu a dat măcar un telefon socrilor, să-i întrebe ce mai fac s-au să le ureze sărbători fericite, ori la mulţi ani în diferite ocazii. A uitat cât de mult l-au ajutat socrii atât în ţara cît şi în America. Ba mai mult nici nu recunoaşte că aceştia l-au ajutat vreodată. 
  
Chiar dacă de multe ori refuz să cred, mulţi oameni sunt răi. Fac orce să te jignescă, să-şi demonstreze cât sunt de puternici şi de importanţi, deşi răutatea lor reprezintă cea mai pură formă de slăbiciune, de lipsă de încredere în sine. Ceea ce nu înţelege ginerele bătrânilor de mai sus este că răul din propriul său suflet este ca un cancer care ucide încet şi sigur fiecare celulă sănătoasă a inimi lui până când nu mai este capabil de un alt sentiment înafară de ură.  
  
"Mulţumesc lui Dumnezeu - spune Ion - că nu fac parte din categoria oamenilor stăpâniţi de ură şi invidie, poate si pentru faptul că în inima mea există prea multă iubire, aşa că nu mai e loc pentru ură s-au invidie. Aşa că prefer să ignor acest om şi să merg mai departe, încrezător în puterea iubirii pe care o ofer şi o primesc zi de zi de la persoanele dragi mie"  
  
"Oare sunt cu totul rupt de realitate - spune Ion - dacă încă mai cred în bunătatea oamenilor, în intenţiile curate, în frumuseţea sufletelor? Cred că nu, pentru că din fericire mai sunt şi OAMENI în adevăratul sens al cuvântului, oameni pe a căror sprijin poţi conta, ( I.S.,T.F.şi alţii ) oameni care mă fac să sper că bunătatea şi sinceritatea nu sunt cu totul pierdute. Şi voi continua să cred cu tărie în puterea bunătăţii şi a iubirii...... C Cu privire la bani, că despre ei este vorba, am auzit dragi cititori o istorioară:  
  
Undeva, trăia o familie foarte săracă si, in acelasi timp, foarte fericită. In fiecare seară, membri ei se adunau de la munca lor cea grea, mancau si apoi se apucau de cântat până seara târziu, când adormeau intr-un dulce somn. Nu departe de ei locuia familia unui om bogat. Totdeauna sotia lui se plângea că nu au si ei o familie asa fericita ca a vecinilor lor. “Ei nu au problemele noastre “,spunea omul bogat.”Dacă ar avea, nu i-ai mai auzi cântând si râzând, ci ar sta, ar face la socoteli si ar ofta! ... ”Nu-mi vine să cred”,spune femeia. 
  
Omul bogat merge la familia săracă si le dă in dar o suma mare de bani, spunându-le să-i folosească cum vor crede ei de cuvintă. Din seara aceea nu s-au mai auzit cântări, iar după câteva seri s-au auzit blesteme si un scandal monstruos in casa lor. 
  
Actuala criză economică mondiala declansată in America, prevestită incă din anii 2003-2004 a pornit tot de la bani. Marii magnati, majoritatea oamenilor bogati au uitat ca banii aduc probleme si sunt problemă pentru om si pentru omenire La acestia problema nu e ridicata neaparat de bani, ci de iubirea de bani, boală pe care Biblia o asemuieste cu o molimă ce este “rădăcina tuturor relelor”, adică, dacă o luăm pe fir, tot răul se reduce in final la iubirea de bani. Iubirea de bani a făcut pe unii tineri din America si din alte tări să-si abandoneze chiar proprii părinti pentru faptul că acestia nu au venit la ei cu toti banii ce-i aveau in Romania. Iubirea de bani a facut multe victime in lumea noastră si a facut să curgă mult sange in cumplite razboaie si jafuri. Dacă astazi ar inceta toate conflictele cauzate de iubirea de bani, s-ar face liniste pe tot pământul.  
  
Sunt multi oameni pentru care banii ocupa locul suprem in viata lor, aceasta 
  
insemnand ca ei nu tin cont de viata nimănui si nici de propria lor viată când este vorba de bani. 
  
In urmă cu câtiva ani, intr-un incendiu la un mare magazin din Romania, patronul magazinului s-a aruncat in flăcări pentru a scoate lucruri, mărfuri ce se mai puteau salva fără a se gândi o clipă la oameni, la angajatii săi din magazin. Focul se incingea tot mai tare si la un moment dat, si-a adus aminte că in biroul său avea casa cu bani si, in ciuda faptului că focul cuprinsese tot magazinul, el a intrat in flăcări, a luat casa cu bani care era foarte incinsă, a strâns-o la piept si a iesit prin foc, afară. In momentul când a dat drumul casei de bani jos, aceasta s-a desprins cu carnea de pe pieptul si bratele lui. Imaginea aceea, o văd in fata ochilor si imi stăruie permanent in minte. 
  
In lumea asta sunt multi oameni foarte bogati, care stiu să-si ia din bogatia dată de Dumnezeu numai partea ce li-se cuvine, pe acesti oameni bogatia nu-i afectează deloc si merg absolut normal in viată. “Dar, dacă a dat Dumnezeu cuiva avere si bogatii - spune Sfanta Scriptura - si i-a ingăduit să mănânce din ele, să-si ia partea lui, acesta este un dar de la Dumnezeu”.( Eclesiastul 5:19 ). 
  
Banii “obiectul”cel mai murdar de pe fata pământului, generează de multe ori stări conflictuale si destrămări de familii. Asa s-a intâmplat si cu familia A.T. din Buford GA, si cazul nu este unic- unde sotia lui A.T. care a trait in timpul casniciei ca o contesă, a reusit cu ceva timp in urmă să-si ruineze fostul sot, făcându-l să-si piardă toate proprietătile si in ultimă instantă, din cauza banilor a cerut judecatoriei să fie incarcerat lucru ce s-a si intamplat. Oare această femeie nu s-a gândit că prin aceste manevre pierde si ea la fel ca el. Ura,răutatea si ambitia prostească de care a dat ea dovadă au facut ca acest om, tată a trei copii să aibă la activ ani de puscărie. Mă intreb, oare cum se uită in prezent această femeie in ochii fratilor ei de la biserică si care este opinia fratilor si conducerii bisericii vizavi de acest caz? Este foarte dureros că in urma divortului ce a avut loc intre acesti oameni doi copii sub 10 ani au rămas fără tata, acesti copii desi sunt in ingrijirea mamei, sufletul lor va rămane sfâsiat multă vreme, trauma o vor resimti toată viata. 
  
Imi vine in minte incredibila poveste a celebrei actrite Romi Schneider când si-a găsit copilul infipt intr-unul din fiarele ascutite ale gardului curtii. Se jucase dorind să excaladeze gardul si, din neatentie, drama s-a produs. Din această cauză, actrita a suferit mult si la un anume interval de timp a murit. 
  
Cu sigurantă că frumoasa Romi Schneider ar fi renuntat la toată cariera de până atunci, numai să-i trăiască odorul. Cred că ar fi admis ca toata viata să măture străzile, numai ca cineva să-i redea viata copilului ei. 
  
In glorie sau in tărâna, viata trece, indiferent in ce filozofie credem noi. Sărac sau bogat, pământul ne inghite pe toti. Dacă gândim normal, nimeni nu e sigur de viata nici pentru secunda urmatoare. Concluzia e că nu-ti trebuie bani, nu-ti trebuie celebritate, iti trebuie intelepciune. Intelepciune de la Dumnezeu. Să vrei să studiezi Cuvântul Lui, să te rogi ca să-l poti interpreta corect si nu trunchiat. Să faci ceeace spune Dumnezeu. Adică binele. 
  
Ionel Cadar  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BANII - OCHIUL DRACULUI / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 918, Anul III, 06 iulie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!