CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 376 din 11 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

BANI SI OMENIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Actuala criză economică mondială declansată in America, prevestită incă din anii 2003-2004 a pornit de la bani. Marii magnati, majoritatea oamenilor bogati au uitat că banii aduc probleme si sunt problemă pentru om si pentru omenire. La acestia problema nu e ridicată neaparat de bani, ci de iubirea de bani, boală pe care Biblia o asemuieste cu o molimă ce este “rădăcina tuturor relelor,”adică, dacă o luăm pe fir, tot răul se reduce in final la iubirea de bani. Iubirea de bani a făcut pe multi tineri români si nunumai, din multe tări ale lumii să-si abandoneze propriii părinti sau socrii pentru faptul că acestia nu le-a dat suficienti bani sau alte bunuri materiale. Iubirea de bani a făcut ca multe femei si in special tinere fete să se căsătorească cu bărbati in varstă, bătrâni, zis “oameni de afaceri,”fără ai cunoaste pe acestia. Majoritatea acestor căsnicii nu au fost durabile, tinerele fete au fost dezamagite, fericirea lor spusa din vârful limbii este una falsă iar acesti bărbati nu vor renunta nici o dată la ideea de “eu” si “al meu.“  
  
Iubirea de bani a făcut multe victime in lumea noastră si a făcut să curgă mult sânge in cumplite razboaie si jafuri. Dacă astăzi ar inceta toate conflictele cauzate de iubirea de bani, s-ar face liniste pe tot pământul. 
  
Cât despre omenie, vastul subiect despre care voi vorbi in continuare, presupune iubire, dragoste, prietenie, intrajutorare reciprocă intre oameni. Omenia inseamnă mai mult decât toti banii din lume. 
  
Perioada anilor 2003-2004 am petrecut-o in America-Statul California 
  
La inceput, aici in tara tuturor posibilitătilor mi-a fost cumplit de greu ca oricarui emigrant 
  
Lipsa unei vieti sociale, lipsa unei masini, a unui serviciu, a muncii in general cu care eram obisnuit in tară, erau probleme ce mă deprimau. Locuiam cu chirie impreună cu fiica mea, la un român (S.G.) in Fontana unde eu aveam responsabilitatea să fac curat in jurul casei: tăiat iarba, arbustii, prăsitul si udatul rondurilor cu flori. Aceste lucrări le faceam benevol, fără a pretinde bani sau alte recompense de la proprietarul casei. După ce toate aceste lucrări le făcusem ca la carte si după ce apetitul pentru lucru abea mi s-a deschis, hopa că nu mai am de lucru. A inceput să mă cuprindă o stare de neliniste, mă frământam, nopti la rând nu le dormeam, ziua mă uitam prelung la dealurile golase fără vegetatie, la frumoasele masini ce nu conteneau să circule pe bulevard. In aceste zile nu-mi găseam locul, mă plictiseam si intr-o bună zi am rugat-o pe fiica mea să-mi caute ceva de lucru. “Unde si ce a-i putea să lucrezi la varsta pe care o ai.”?mă intreaba fetita." Undeva lângă masini, lângă automobile- i-am răspuns,- pentru că acestea mi-au plăcut tare mult in ultimi ani. “Ingineria mecanică” practicată in tară cativa ani buni inainte de pensionare, aici in America nu mai tine să o practic, dar mi-ar place totusi - îi spuneam fiicei mele - să ascult glasul motoarelor, să le ascult “inima” cum bate si să le intretin functionarea. Prin intermediul unei cunostinte ( G.G.) - regulă ce functionează chiar si in America - am găsit un job la Compania de traching a compatriotului ( C.C. ).La interviul sustinut in fata patronului CC, acesta mi-a zis că mă ia la lucru in atelier la intretinerea parcului de masini dar nu mă poate plăti decât cu 5 dolari la ora. Am fost deacord să lucrez si asa spunându-i patronului că vreau să lucrez nu neaparat pentru ceeace inseamnă bani, dar si pentru a avea o ocupatie, o indeletnicire zilnică care să-mi dea in continuare tonusul vietii. 
  
Primele zile de lucru, primele impresii nu s-au lasat asteptate. “Vei face cunostintă in prima zi - i-mi spune patronul CC - cu toate halele si atelierele companiei făcând numai curaţenie.”Fără comentarii !... Am inceput să golesc zeci de containere din care curgeau gunoaie stocate de multă vreme. Mătura, lopata, aspiratorul si mopul au fost sculele pe care apoi le-am manuit prin toate halele. Intr-o zi, la terminarea programului vine patronul să mă verifice dacă am golit toate containerele cu gunoaie. Din gresală a rămas un container cu capac negolit. “Ce-i cu ăsta?”- strigă la mine patronul. Imi pare rău i-am zis, dar nu am facut intentionat. “Nu-i nimic - zice el - timp de un an vei avea timp să inveti cum se golesc containerele de gunoi.”Fără comentarii ... . 
  
In altă zi, patronul meu mă intreabă dacă stiu să manuiesc un motostivuitor ce zacea intr-un colt al halei. Nu stiu i-am raspuns - dar dacă imi arătati de câteva ori am să stiu. “Ia-uzi măi! - vrei să te invăt meserie si să te si plătesc?. Fara comentarii ... .. 
  
Intr-o altă zi mă duce cu masina sa undeva aproape de orasul San Bernardino unde avea o proprietate, un teren plin cu bălării, ierburi si buruieni si imi zice că până seara să dau cu solutii care omoară buruienile (Weed-Grass Killer). M-a lăsat acolo, in căldura toridă a verii (95 grade f.), fără mâncare si fără apă potabilă, de dimineata până seara. Am stropit buruienile pe o suprafata de circa 2000 m.p. cu solutii toxice, otrăvitoare fără a avea asigurat echipament de protectie adecvat. Fără comentarii ... ...  
  
La sfârsit de săptămână am primit salariul. Cu o mână ce tremura, patronul mi-a intins o bagnotă verde pe care scria: ONE HUNDRED DOLLARS. O sută de dolari mi-a fost salarul pentru 5 zile lucrate si in ce conditii !. Câtă umilintă, câtă răutate si lipsa de respect am văzut la acest om. Pentru el banul e mai presus decât omenia pentru care fapte eu si nunumai l-am părăsit dupa doar câteva zile. 
  
In contrast cu cele de mai sus, vreau să vă spun dragi cititori că am mai avut o evadare către un job ocazional dar de data aceasta la o familie de americani pe nume HAROLD cu care m-am inteles foarte bine desi nu ne vorbeam decât prin semne pentru că nu stiam deloc engleza. La acestia intr-o zi de lucru nu le spuneam decât doua cuvinte: - dimineata: Hi! iar seara la plecare: goodbye. Aici mă ocupam in principal cu grădinăritul: flori, gazon, arbusti si ce l-a incântat mai mult pe d-l Harold a fost faptul că am reusit să-i infintez o mică grădină de legume. Prin ceeace am făcut aici, lucrând cu bune rezultate, ca in propria grădină, mi-am castigat increderea incât după scurt timp curtea, grădina si casa chiar si in interior a acestor oameni a fost ingrijită si gospodărită de mine si sotia mea.  
  
Personajul cu care mă confruntam mai mult la această casă era d-na Nancy, sotia lui Harold, care era casnică si care mă aproviziona cu materiale, scule, seminte, plante, flori etc. 
  
Una dintre cele mai frumoase şi mai mişcătoare vorbe româneşti, care mai pot fi auzite mai ales la sate, este, "l-am omenit" sau "am fost omenit", pentru a înţelege "a omenii"pe cineva înseamnă a primi pe cineva în casă şi a-i dărui o bucată de pâine, un pahar cu apă, o vorbă bună sau toate la un loc. Aşa a făcut Nancy  
  
pe când lucram la ea. O auzeam strigând: Jan ! si cu mâna î-mi făcea semn să merg in casă - că alte cuvinte englezesti erau de prisos - deschidea frigiderul si imi arăta toate bunătătile ce le avea acolo, tot prin semne îmi spunea să mănânc ce vreau, că ea trebuie să plece. In casa ei pe masă, ori pe noptiere erau bani lăsati cu voie sau fără voie, in casă avea multe lucruri de valoare si ea pleca linistită chiar si in vacanţe cu familia pentru că stia că acolo are oameni de încredere şi casa ei era bine ingrijită.  
  
Cand lucram in grădina Nancy mă admira cum sadeam florile, cum tăiam arbustii, faţa ei exprima multumire si cateodată o auzeam zicand: “good Jan”. Acesti oameni nu m-au certat niciodată, nici atunci când uitam să opresc apa de la furtunul cu care udam, nici atunci când uneori intârziam dimineata de la lucru, ba, chiar nici atunci când odată am uitat poarta deschisă si câinele Bety a iesit in oras făcându-mă să fug după el câteva mille. 
  
“Omenia”exprimă toate cele pomenite mai sus si chiar le implică pe toate. 
  
Oameni de omenie am mai intalnit in America. Voi enumera doar cativa dintre acestia: Vasile Marchis, Aurora Marchis, Nicolae Buşh,, Marcel Galatiano, Nicu Gavrilaş, Mariana Gavrilaş, Mara Circiu, Puiu Circiu, Cornel Saiu, Daniel Morar, Viorel Alungulesei, Beniamin Tamas, Teodor Alexa, Robert Badircu, Cristian Popa, Alin Macarie, romani de varste diferite, cu conceptii religioase diferite, plecati din tara pentru a le fi mai bine si pentru a-si creste copiii intr-un spirit mai democratic. 
  
Omul fara omenie e ca trupul fara suflet. Omenia se naste intre oameni si-i mai scumpa decat orce avutie. Deci fii om de omenie. 
  
 
  
 
  
Ionel Cadar  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
BANI SI OMENIE / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 376, Anul II, 11 ianuarie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!