CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 139 din 19 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Băimăreanul Ioan Botiş a lansat cartea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 17, în prezenţa unui public select, respectiv, muzeografi, artişti plastici, scriitori, profesori, oameni de cultură, jurnalişti, şefi de instituţii, la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” Maramureş a avut loc lansarea cărţii: „Arthur Garguromin Verona” (1867-1946) semnată de Ioan Botiş. 
  
Manifestarea s-a derulat într-o atmosferă degajată, prietenoasă şi de mare clasă. Moderatorulorul evenimentului a fost dr.Tiberiu Alexa, directorul instituţiei gazdă şi editorul lucrării, care împreună cu dr. Ioan Anghel Negrean au prezentat din mai multe unghiuri de vedere importanţa acestei noi monografii de autor şi necesitatea unei astfel de lucrări atât pentru publicul larg cât şi pentru cel de specialitate. 
  
„Este de remarcat faptul că această monografie apare după o lungă durată de timp în care nu s-au mai scris asemenea cărţi. Pictorul Verona a fost un neobosit căutător al frumosului. A realizat opere valoroase dintre care Muzeul nostru a achiziţionat câteva. Parcursul existenţei sale este de natură să ne impresioneze, artistul trecând prin mari greutăţi, atelierul său suferind două incendii, putând fi salvată doar o mică parte a lucrărilor sale. Cartea redă, aşadar, multe dintre impedimentele pe care le-a întâmpinat în viaţă Verona, dar şi perseverenţa prin care ne-a lăsat picturi valoroase. Este necesar să avem astfel de monografii, pentru ca să putem construi o altfel de scară de valori decât până acum. Mulţumesc mult pentru munca asiduă a colegului nostru Ioan Botiş şi îl felicit pentru această carte care este produsul Muzeului de Artă şi sperăm să surprindă plăcut cititorii”, a apreciat, dr. Alexa. 
  
Redactorul cărţii este A.T. Liviu, fotografiile sunt executate de dr. Ioan Anghel Negrean, iar coperta şi prezentarea grafică poartă semnătura lui Vasile A. Rusu. „Lucrarea cuprinde o mare cantitate de informaţie în cele 100 pagini ale sale. Discursul autorului este echilibrat şi accesibil. Recomand cu căldură această lucrare tuturor”, a subliniat dr. Negrean. 
  
„Sunt un mare admirator al pictorului Arthur Verona care este comparabil cu Nicolae Grigorescu. Mărturisesc că m-a încântat mult tabloul său intitulat : “La seceriş” executat în anul 1907 care se află în colecţia Muzeului nostru. Am descoperit de curând la Muzeul Naţional de Artă documente despre Verona şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp va exista şi o a doua ediţie a acestei monografii” a specificat Ioan Botiş. 
  
Ioan Botiş activează în cadrul Muzeului de Artă şi a debutat în anul 2008 cu cartea intitulată “O istorie antropologică a culorii”. Cei prezenţi au avut ocazia să vizioneze şi colecţia de pictură a Muzeului de Artă aflat până în prezent închis din cauza lucrărilor de reabilitare. „Suntem foarte mulţumiţi deoarece am finalizat lucrările de construcţie care vizau reparaţiile capitale ale sediului. De aceea, făcând abstracţie de politică, vreau să mulţumesc celor doi invitaţi de onoare domnilor Ştefan Gonczi şi Cristian Anghel pentru sprijinul acordat culturii şi artei pe timpul când ocupau funcţii publice”, a precizat dr. Alexa.  
  
A fost, aşadar, un dublu motiv de satisfacţie pentru artiştii plastici. Ei şi-au exprimat bucuria că pot oferi publicului o carte nouă, dar şi şansa de a vizita operele de artă extrem de valoase din expoziţii păstrate corespunzător şi în condiţii moderne.  
  
În ceea ce priveşte procurarea cărţii lansate, ea se poate achiziţiona cu doar 15 lei de la sediul Muzeului băimărean de Artă sau din librării. 
  
Marina GLODICI 
  
Baia Mare 
  
16 mai 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Băimăreanul Ioan Botiş a lansat cartea Arthur Garguromin Verona (1867-1946) / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 139, Anul I, 19 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!