CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 825 din 04 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Azi dimineaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Rămân câteodată mai mult timp în faţa calculatorului, fie în pană de idei (mi se întâmplă foarte des lucrul acesta), fie privind pe fereastră marginea de sat care se desfăşoară înaintea ochilor mei, fie ascultând pur şi simplu urlătoarea de sub frunte, încercând ( de cele mai multe ori fără succes), să descifrez ceva inteligibil, pentru vreo eventuală motivaţie viitoare.  

Aşa s-a întâmplat şi în dimineaţa aceasta când s-a cocoţat pe fereastră una din pisici cerând stăruitor s-o primesc în casă.  

Cum face asta? E în stare să zgârie geamul, cu atâta convingere, până i se tocesc gheruţele dacă nu-i fac voia. Şi mai are ea un argument de partea ei: am forţat odată fereastra să se închidă şi giurgiuvelele fiind vechi, s-au deformat iar geamul s-a crăpat înstelându-se pe mai multe linii de forţă. L-am lipit eu cu scotch, dar aşa mai mult ca să mă amăgesc.  

Fac o paranteză, noi în sat nu avem nici un geamgiu dar nu poţi să te mişti de birturi care gem de băuturi şi ţigări…  

Am ieşit la uşă şi i-am făcut semn: Hai, vino încoace.  

A scuturat din cap şi mi-a făcut semn cu lăbuţa:  

- Vino tu.  

- Ce mai vrei?  

- Hai cu mine la furat.  

- Unde?!!!  

- La furat. A adus o vecinul o groază de pui de la fermă. Şi m-am săturat de mâncarea ta uscată. Ştii ce buni sunt?  

- Da’ cum să fac eu una ca asta? E contrar convingerilor mele.  

- Nu-i nimic, tu stai de şase şi fur eu. Fac două drumuri şi aduc doi pui: unul pentru mine şi unul pentru tine. Că dacă te prinde pe tine te face de râs în tot satul.  

Am rămas perplex. Aşa ceva nu mi-ar fi trecut niciodată prin cap. Dar mi-am adus aminte că la venirea noastră în sat, a văzut soţia la fântâna din vale o căruţă şi pe cineva care asmuţea câinele spre un cârd de gâşte şi dacă reuşea să facă o victimă, una singură, da bice cailor şi gata.  

I-am povestit şi ei tărăşenia.  

- Păi, nu vezi că toată lumea fură? Tu pe ce lume trăieşti?  

Am încercat să schimb subiectul dar n-a fost chip. Atunci am schimbat registrul:  

- Puii de fermă sunt plini de E-uri. Au fost crescuţi cu hormoni.  

- Ce sunt ăia?  

- Nişte chimicale otrăvitoare.  

- Nu-i nimic, mănânc eu puiul şi-ţi las ţie hormonii. Că şi aşa nu mai eşti bun de nimic, martalogule!  

Aici, cumpără lumea cu sacii: azot, furadan, uree, fertilizatori care dau un oarece spor de recoltă dar care provoacă şi un mare număr de boli şi tot nu ne învăţăm minte.  

Iar cine nu mai are răbdare cu procesul acesta de otrăvire lentă spre care suntem tot mai împinşi în fiecare zi, bea direct furadan!  

Am auzit de multe cazuri când oamenii şi-au pus, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, capăt zilelor cu furadan!  

M-a rugat într-una din zile Costache Licurici să mergem la un meşter care i-a reparat căruţa şi s-o luăm. Şi meşterul acesta încercase odată să se otrăvească cu furadan dar cred că în ultimul moment i s-a făcut frică şi spiritul de conservare a prevalat, fiindcă a fost salvat. Şi-l tachina vercinul:  

- Ce-ai făcut mă’, ai luat furadan expirat. Nu mai umbla mă’ cu toate prostiile, vino la mine că am marfă de calitate, rezultat garantat nu alta.  

La care el a răspuns:  

- Lasă-mă în pace, tu nu ştii că eu nu sunt zdravăn la cap?  

Şi după mai puţin de o săptămână a înghiţit o doză care i-a fost fatală. Atât a mai apucat să-i spună nurorii sale: Stai pe lângă mine că am băut furadan.  

- Păi dacă ai băut furadan ce să-ţi mai fac?!  

 

Referinţă Bibliografică:
Azi dimineaţă / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 825, Anul III, 04 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!