AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 436 din 11 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Aviatorul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aviatorul 
  
De mic copil l-au fascinat avioanele. Acele maşinării cu care omul poate zbura, se poate ridica deasupra tuturor, devenind astfel stăpânul aerului. Dacă îi dăruiai o maşinuţă de jucărie, nu îi smulgeai prea multe zâmbete, în schimb, dacă îi ofereai un avion, îi cucereai deja inima. De câte ori auzea cum un aparat de zbor, avion sau elicopter, survola orizontul, îşi ciulea urechile şi asculta zgomotul până se îndepărta. Îi plăcea să privească cerul până ce ,,dunga” aceea albă, pe care avionul o desena pe cer, dispărea. Nu putea rezista dorinţei de a zbura într-o zi asemeni păsărilor, descoperise deja visul de aur al sufletului său: zborul. Era ca o muzică ce îi inunda simţurile şi care îi pătrundea din zi în zi, mai adânc în sânge. Îşi cumpăra reviste de specialitate, cărţi din care afla ceea ce îl interesa, se hrănea în fiecare zi cu ştiri despre pasiunea lui. Meseria de aviator se scria deja în inima lui îndrăgostită de aripi şi zbor... 
  
Şi iată că într-o zi şi-a văzut visul împlinit, devenind pilot de aviaţie militară pe un aerodrom militar din România. Curajul şi îndemânarea ce îl caracterizau, au făcut din el un minunat instructor de zbor. De acum îi deveniseră familiare manşa, palonierele, flapsurile, frânele şi celelalte componente ale avioanelor şi elicopterelor. Îşi însuşise deja abilitatea de a cuceri cerul cu graţia unei păsări, pentru că, acum înţelesese cum funcţionează forţa de ascensiune aerodinamică şi de ce în copilărie zmeiele sale nu se înălţau prea mult. Dar... avea şi momente, ca orice om, când se temea din cauza turbulenţelor din aer, deoarece a trebuit să străbată cerul şi pe senin, dar şi în zile tulburi. 
  
A instruit mulţi colegi mai tineri, ştia cât de important este pentru ei să scape de temerile ce poate îi bântuiau, să le insufle curajul şi să le împărtăşească pasiunea ce i se citea în priviri. Le vorbea cu răbdare şi pasiune despre elicoptere, favoritele sale, despre cer, zbor, aerodrom, aterizare sau decolare. Curiozitatea unora îi răscoleau amintirile sale de la aceeaşi vârstă cu a lor şi-i încărca sufletul de bucurie. Ba... chiar şi mai dinainte, de la vârsta de 10-12 ani, când tresărea şi alerga din casă cu picioarele goale numai să prindă cât mai mult cu privirea zborul unui avion ce-i survola casa bunicilor din Ianca. Cum mâinile sale se ridicau în aer şi saluta, cum vedea el că parcă pilotul respectiv rotea încă o dată aparatul deasupra capului său, în semn că i-a primit îmbrăţişarea... Era ca o flacără ce ardea înlăuntrul său, ce-i încărca gândurile de dinainte de culcare, dar şi cele de la trezire. 
  
Acum... nu are nevoie decât de câteva secunde şi-ţi poate identifica tipul aparatului de zbor ce poate brăzdează cerul, doar după zgomotul motoarelor ce i-au rămas întipărite în suflet. 
  
Experienţa din aviaţie este scrisă cu litere de aur în eul fiinţei sale, e bordul de fugă în momentele tensionate ale vieţii. Chiar dacă acest capitol din viaţă s-a încheiat, în imaginaţia sa pilotează în fiecare zi avioane, el este AVIATOR, în venele sale curge sânge de pilot. Poate şi pentru că inima sa a fost mereu împărţită: când zbura de pe un aerodrom pe altul, când se ancora în viaţa de familie. Dincolo de profesie, zborul a fost şi rămâne pasiunea sufletului său, în care visele s-au rotit continuu. 
  
Mereu va ascunde o lacrimă în colţul ochiului şi va tresări când va privi spre cerul survolat de un aparat de zbor, pentru că, retrăieşte încărcătura emoţională ce-o traversa când el însuşi stăpânea aerul. Starea aceea de libertate şi imensitate nu i-o va smulge nimeni din suflet. Dorinţa aceea vie o simte încă în piept, este acea forţă misterioasă ce l-a însoţit pe parcursul vieţii, ajutându-l să-şi împlinească menirea. Este a sa, este diploma vieţii ce şi-a scris-o pe aripile zărilor cu manşa avionului.... 
  
Cornelia Vîju 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Aviatorul / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 436, Anul II, 11 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!