CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  Autoportret din nisip
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Acril pe pânză , semnat MAIA MARTIN 
  
- Comentariu - 
  
Fireşte şi lesne de înţeles, chiar şi pentru cel ce nu face pictură sau desen, că poate observa cu uşurinţă pe ce anume este făcută pictura sau desenul respectiv. Se poate desena pe orice ; pe hârtie, pe sticlă, pe scândură, pe nisip, pe piele, pe tinichea cu creioane colorate, cu cărbune, cu metale ascuţite, cu vopsea folosind degetul sau cutitul. Cu siguranţă că pe cele amintite de mine, artista Maia Martin, le-a încercat pe toate, însă paleta plină de culori a fost instrumentul de bază prin intermediul căreia sufletul ei a căutat să se exprime plastic . Toată pictura ei de o priveşti de la stânga la dreapta şi invers, vezi vaste acorduri cromatice ale maiştrilor veneţieni sau olandezi.  
  
Şi cum spuneam, privindu-le de la stânga la dreapta ... m-au impresionat atât desenele cât şi pictura .Şi cum desenul nu împrumută nimic de la pictură, pastrând în permanenţă caractrul său propriu prin linie, formă şi mişcare - pictura Maiei Martin, zugrăveşte cu multă veridicitate toată impresia imaginaţiei sale . Dintre zecile de picturi, prima care m-a impresionat a fost lucrarea” Timiditate”. Semnificaţia şi simplitatea acestei lucrări, arbitrară, mi-a izbit atât de puternic privirea, încât multă vreme mi-a completat recuzita ochiului. Poate că sufletul ei componistic, s-a răsfrânt direct asupra mea, ghicindu-mi beteşugul timidităţii care uneori mă stăpâneşte cu desăvârşire ... . 
  
După mai multe insistenţe, am remarcat frumosul ”Autoportret din nisip.” Şi iată, artista Maia Martin, aşezată în faţa oglinzii şi-a răsfrânt imaginea pe pânză, de o putem recunoaşte întocmai cum îi este fiinţa; după expresie, după atitudinea gesturilor, după felul său de mişcare sau al îmbrăcăminţii ce-i mulează frumosul trup. Toată semnificaţia figurativă a ochiului ei, a prins în ritm constant, întocmai trăsăturile pline de vervă.Combinând cu multă subtilitate culorile primare cu cele binare, a dat o putere aparte valorii acestei lucrări, lăsându-ţi ochiul să persiste asupra diversităţii între tehnică şi culoare; spunându-ţi că acel ”Autoportret din nisip” îţi vorbeşte, trăieşte, te priveşte cu ochii ei măreţi şi sufletu-i plin de mulţumire. Şi dacă sunetele muzicii sau cuvintele scriitorului se succed treptat într-o continuă mişcare, aici în” Autoportret din nisip”, imaginea chipului artistei este unică, este fixă naturaleţea este pusă pe pânză, în limitele firescului . Privind-o, poţi avea şi puţină educaţie artistică, tot îţi poţi da seama ce a evocat prin culoare şi ce a lăsat deoparte. Însă aici în „Autoportret din nisip” Maia Martin a făurit pânza într-un tot unitar; concret, real, palpabil transpus de starea ei sufletească particulară. Pictura Maiei Martin, reprezentată prin peisaj sau compoziţie, flori sau naturi moarte, nuduri sau portrete devine un mare spectacol al vederii; devine bun şi frumos,devine plăcut ochiului . Fiecare artist îşi are actul trăirii sale creatoare, prin tot ceea ce face el în artă . Frumuseţa sufletească ca şi talentul, sunt daruri nepreţuite. Forţa înrâuritoare a talentului, făcut ca artişti adevărati, să-şi angajeze întraga lor creaţie nu numai în slujba esteticului dar şi a frumosului, a progresului. În final , mă voi repeta; arta picturală a Maiei Martin, pe zi ce trece îşi măreşte zona de explorare a multor elemente necunoscute în câmpul artelor, lărgindu-i modul de cercetare şi cunoaştere ceea ce reprezintă pentru ea , cât şi pentru privitor, important şi de neânlocuit.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Autoportret din nisip / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 257, Anul I, 14 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!