CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurelia Dumitru         Publicat în: Ediţia nr. 819 din 29 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Aurelia DUMITRU - „LUMINILE SATULUI ROMÂNESC – DASCĂLUL ŞI PREOTUL” DE MARIN POPESCU DICULESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Cronică literară)  
 
Am încercat să ne explicăm de ce un popor de ţărani – căci aceasta am fost până acum o jumătate de secol sau un secol – un popor de ţărani şi ciobani, care a CREAT O MARE CULTURĂ POPULARĂ, - nu a dat începând cu cea de a doua jumătate a secolului XIX în literatură opere care să oglindească, să reflecte civilizaţia rurală milenară a neamului daco-românilor. Dacă ne uităm în urmă observăm că avem foarte puţine opere literare viabile, mari, care sunt inspirate din viaţa ţăranului, a satului românesc, care redau şi aduc în cultura scrisă, pentru a o eterniza, civilizaţia rurală ... La rândul ei şi Critica românească a fost şi ea foarte vitregă cu operele literare sau fragmentele din operele literare care au încercat să investigheze lumea şi civilizaţia rurală.  
 
Ca şi cum ar vrea să îndrepte această nedreptate făcută satului românesc de către literatura română şi de către Istoria şi critica literară dl Marin Popescu Diculescă a început cu mai mulţi ani în urmă, şi cu un succes notabil investigarea operelor literare, a ideilor şi a personajele care îşi trag substanţa din realitatea istorică a satului românesc.  
 
„Luminile satului românesc – dascălul şi preotul” subliniază un adevăr pe care astăzi l-am uitat şi care trebuie adus la suprafaţă. Începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, o dată cu apariţia şi dezvoltarea Învăţământului românesc, o dată cu înfiinţarea în satul românesc a şcolii pe scena Istoriei şi a culturii româneşti, în viaţa de toate zilele a satului românesc, a apărut un Personaj foarte important, care s-a ridicat deasupra semenilor săi, demn, respectat, cu învăţătură de carte, uneori sobru, alteori sociabil, de cele mai multe ori bun, care avea să joacă un rol extraordinar în istoria acestui neam ! ... Dacă până în secolul al XIX-lea, începând cu primele secole ale creştinării poporului daco-român Preotul a fost centru cultural iradiant al satului românesc, stâlpul de învăţătură şi răspândire a credinţei, o dată cu dezvoltarea învăţământului românesc, o dată cu înfiinţarea de şcoli în satele româneşti, pe scena satului românesc au apărut acum doi poli, preotul şi învăţătorul ... Şi o dată cu apariţia Dascălului, a Învăţătorului pe scena istoriei, pe scena istoriei Pedagogiei şi a Învăţământului românesc, a apărut relaţia dintre ei care-i unea, şi o dată cu această relaţie care-i situa deasupra celorlalţi săteni, a apărut un al treilea personaj cultural şi educaţionala, şi anume Binomul Preot - Învăţător. Puterea educativă şi culturală a acestui personaj intelectual – bipolar, Preot - Învăţător, a acestui binom cultural educaţional, a adus în universul satului românesc un plus de informaţie, de educaţie şi cultură ...  
 
Domnul profesor Marin Popescu Duiculescu se apleacă plin de dragoste, cu acribie asupra acestui binom cultural educativ al satului românesc, urmăreşte şi investighează atent evoluţia lui de la apariţia sa în istoria noastră recentă (dacă ne gândim că două secole sunt un segment istoric relativ mic) până azi, şi cum a fost oglindită, înregistrată de către literatură cultă această realitate şi evoluţia ei ... rezultatul fiind o carte de mare valoare, foarte interesantă, binevenită şi necesară în cultura română. Necesară educatorilor şi elevilor, sociologilor şi profesorilor de pedagogie.  
 
Nu există în toată critica şi istoria noastră literară un studiu mai profund, mai detaliat, făcut cu minuţiozitate şi acribie al acestei binom spiritul şi educativ al universului satului românesc decât această carte a domnului Marin Popescu-Diculescu ... De aceea noi o recomandăm atât filologilor, cât şi celor care studiază sociologia, sociologia culturii, psihologia şi pedagogia.  
 
„LUMINILE SATULUI ROMÂNESC – DASCĂLUL ŞI PREOTUL” este rezultatul unei cercetări îndelungate, am putea să spunem o Istorie şi o Monografie a acestui Binom Învăţător - Preot în cultura română. Este o lucrare de cercetare psihologică pentru că aplecându-se asupra psihologiei preoţilor şi a învăţătorilor, investigând comportamentul lor , în relaţia cu colectivitatea satului, dar şi în relaţia dintre ei, dl Marin Popescu- Diculescu face un fel de studiu caracteriologic al acestor două personaje foarte importante, care au jucat un rol extraordinar de important în dezvoltarea civilizaţiei rurale, în ultimul secol şi jumătate, în dezvoltarea culturii române, a societăţii româneşti...  
 
Iată un adevăr spus de domnul Marin Popescu Diculescu, adevăr pus în lumină de el într-un mod magistral – poporul acesta a avut de la începutul ei o Şcoală naţională sănătoasă, care a pus temelia culturii şi educaţiei poporului român. Plecând de la observaţia că în anul 1980 o cercetare sociologică făcută de Catedra de Pedagogie a Facultăţii de Filozofie din Bucureşti punea în evidenţă faptul că peste 75 la sută dintre oamenii de ştiinţă, dintre oamenii de cultură ai României, până la acel moment, proveneau din satul românesc, această realitate susţine aprioric teza domnului Marin Popescu Diculescu. Cei 75 la sută dintre oamenii de ştiinţă şi de cultură daţi de satul românesc erau produsele educaţionale şi culturale ale Şcolii rurale româneşti. Or asta înseamnă indubitabil că ţara aceasta a avut, începând cu cea dea doua jumătate a secolului al XIX-lea până acum câteva decenii dascăli şi preoţi buni.  
 
După terminarea lecturii pui cartea de o parte, aşa cum a făcut-o autorul acestei cronici literare, pentru a o mai răsfoii încă o dată, pentru a ne mai întâlni din nou cu blândul şi înţeleptul, domnul Busuioc, dar şi cu Învăţătorul şi Preotul din romanul Ion al lui Liviu Rebreanu, exemplu de „binom hârşâit”, în care cele două personaje se „mănâncă „ între ei. Pătrundem şi în sufletul domnului Vucea. Cunoaştem astfel sute de învăţători şi de preoţi, unii cunoscuţi de autorul cărţii din realitatea trăită de el. În finalul acestei Cronici literare nu putem, decât să fim încântaţi de lectura cărţii, şi îmbogăţiţi de informaţia abundentă a studiului. De aceea recomandăm cititorilor cartea cu toată dragostea.  
 
Aurelia DUMITRU  
critic literar  
Bucureşti  
martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Aurelia DUMITRU - „LUMINILE SATULUI ROMÂNESC – DASCĂLUL ŞI PREOTUL” DE MARIN POPESCU DICULESCU / Aurelia Dumitru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 819, Anul III, 29 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurelia Dumitru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurelia Dumitru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!