CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1282 din 05 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Fizionomia cântărilor pe care se zidesc inima şi dragostea oltenească
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Odată cu frumuseţea cântecului oltenesc, dumnezeiesc sădit în stratul sufletului, din orice parte s-ar auzi, vine un înger lucrător de faptele bune ale iubirii. E îngerul de nepătimire ce poartă închinarea străbună reciprocă între divinitate şi olteni, căci olteanul e egal îngerului când cântă. Potirul din care soarbe îngerul nu e mai scump decât ulciorul din care bea olteanul însetat, nici cântările psaltice n-au mai mult duh decât doinele olteneşti!  

La ce-ar folosi olteanului o mantie groasă contra gerului, dacă mantia inimii nu i-ar fi cântecul ce se-nsoţeşte cu viaţa, de la prima până la cea din urmă bătaie. Fără cântec, lui chiar de i-ar fi cald sub mantie, i-ar fi frig în inimă.  

Pentru tot olteanul însetat de cântec, precum un pământ crăpat de uscăciune, s-a născut cântăreaţa fermecătoare Maria Ciobanu, care cântă cu ciocârliile ca dintr-o singură inimă! Cele mai bune şi cele mai rele se află în a iubi şi a nu iubi cântecul. Există oameni de ambele feluri, dar oltean fără dor şi drag de Maria Ciobanu e numai acel oltean care e numai trup viu, însă uscat de pe picioare, la suflet!  

Maria Ciobanu e comoară sufletească, piatra de pe inelul regelui folclor. Cum ciocîrlia farmecă suratele din câmp, văzduh şi frunziş, să tacă şi să o asculte, şi ea, fermecătoarea Maria Ciobanu făgăduieşte cu glasul şi i se simte adeverirea făgăduinţei, că olteanul varsă, la auzirea cântecului, orice rău din inimă, nu fără voia lui, ci cu voia bunătăţii ce-i bate la inimă. Cântecele Mariei Ciobanu vin din generosul tărâm al mângâierii peste care e împărat dorul şi împărăteasă dragostea. Tărâmul acesta istoric, artistic şi uman e Oltenia, căreia nu i-ar fi profund conturată identitatea numai cu numele ei, fără numele Maria! Maria e onomastica oltenească, după cum numele Oltenia e al unui colţ de ţară românească, mai iubitor ca nicăieri şi mai înflăcărat de cântec decât cerul umplut cu stele.  

Cântecele oltenilor sunt izvoarele, Mariile oltence sunt fântâniţele lor. Maria Ciobanu e cumpăna popasului de înnoire a puterii în care susură nu doar un glas ci şi o taină din glas, o frumuseţe din glas, o iubire din glas! Puţine cântăreţe au preschimbat cântecele în mărgăritare ce-au fost copiate de ciocârlii şi duse la candelabrul cerului.  

Cine, oare, o mai cânta de-acum ca Maria Ciobanu?! În vremea de după veacul ei, cine-i va mai semăna la glas şi la suflet, dacă neamul omenesc începe de pe acum să creadă că binele lui se va împlini nemaigrăind, nemaicântând, nemaiscriind iubirea, ci lăsându-l pe invadatorul Internet să iubească în locul lui, prin amantul universal, recele şoarece electronic?!  

Suntem azi contemporanii celei mai fermecătoare cântăreţe de muzică folclorică oltenească! Mulţi dintre noi am ştiut până azi şi vom şti în continuare să preţuim minunea pe care-am agonisit-o din cântecele ei de-o viaţă. Cântece care sunt flori spirituale ale pajiştii inimii, care ne chezăşuiesc mângâierea şi înălţarea de la disperare. Cântece care sunt învăţător sufletesc, arătându-ne cum să stingem scânteia supărării în izvorul iubirii. Cântece care pot face din pietre inimi şi suflete…!  

Preţul şi rostul existenţei artistei Maria Ciobanu în istoria neamului românesc este fără margini. Tezaurul folclorului nostru ar avea lipsă coroana unei provincii româneşti şi-ar fi mai mică bogăţia noastră patrimonială. Astăzi nu avem, fireşte, referiri istorice în legătură cu măreaţa cântăreaţă de muzică folclorică oltenească, dar atunci când vor fi, ele se vor constitui în istoria întreagă a folclorului românesc din care momentul de creaţie, stilizare şi interpretare vădit original, mirific şi incontestabil, pe care-l reprezintă momentul Maria Ciobanu, nu poate lipsi fără a se dezechilibra şi descompleta de la rădăcină până la coroană întreg cosmosul muzical românesc şi copacul genezei noastre.  

Harul cântecelor Mariei Ciobanu, artista cea cu veselia ochilor şi lacrimile sufletului, colaborează roditor şi pozitiv cu starea de spirit a unui neam, într-o răscruce de veacuri şi milenii. Din această colaborare transpare spre înveşnicirea folclorului, fizionomia cântărilor pe care se zidesc inima şi dragostea oltenească!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Fizionomia cântărilor pe care se zidesc inima şi dragostea oltenească / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1282, Anul IV, 05 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!