CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1281 din 04 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Gheorghe. A îmbrăcat mantia Vladimirescului şi a înveşmântat spiritul în cântec
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Căutăm neîncetat ca firul strădaniilor noastre zilnice să nu aibă capete, ori noduri, ci doar câte o buclă de pace şi armonie spirituală, altminteri ne-am fi proprii robi şi n-am avea parte de nicio cale de curăţire a conştiinţei, ca să semene cu lumina! Doar aşa să avem dreptul şi sarcina de a primi şi dărui iubirea! Doar aşa să ne fim edificiul propriei spiritualităţi pe care să nu o dăm pe mâinile disperării, să o apărăm ca pe bunurile noastre nemuritoare ce stimulează împletirile armonioase ale vieţii prin ceea ce susură în fiinţă şi o tulbură cel mai dulce: cântecul!
Din forţe şi taine ancestrale cântecul ajunge la amvonul inimii, spre limpezimea judecăţii şi mângâierea ei. Folclorul nostru l-a înveşnicit în chip minunat spre a colinda gând lângă gând şi umăr lângă umăr cu omul. În dragoste şi rară frumuseţe e toată fapta folclorului românesc, iar în sânul lui e plămădit şi înnobilat un fiu al său: folclorul oltenesc, ce nu-i nimic mai puţin şi nimic mai mult decât fresca unei părţi de patrie, simfonia văzduhului din cer şi simfonia văzduhului din suflet, cartea din piatră, din câmp, din pădure, din ape, din vieţi şi idealuri, aşternută cu slove populare zămislite din înţeleapta, dulcea şi omenoasa cultură sătească a oltenilor.
În mândra Oltenie vieţuieşte, culege, creează şi glăsuieşte cântec oltenesc, fiul de pandur Gheorghe Gheorghe. Îmbrăcat în mantia Vladimirescului, pe care l-a purtat cu cinste, spre cinstirea sa nepieritoare, neuitatul Liviu Vasilică, Gheorghe Gheorghe e un cântăreţ de muzică populară oltenească urcat pe scenă ca un român mustăcios şi mândru ce trăieşte curat şi cuminte la umbra iubirii şi le seamănă jupânului Iancu şi lui neica Tudor. Şi-a luat pe spate mantou boieresc, pe când inima şi-a înveşmântat-o cu virtuţi sufleteşti, înrâurite de dragoste de cântec.
În ce localitate s-a aninant lumina zilei pe oglinda privirii fiului pandurilor ce va să vină în lume ca să-i mângâie prin cântec?
M-am născut în comuna Olteni, din Teleorman, la 20 noiembrie 1956, într-o familie de gospodari de frunte ai aşezării. Nu voi uita niciodată anii copilăriei, cei mai frumoşi ani. Mergeam împreună cu părinţii şi sora mea la câmp, la arat, la semănat, la cosit, cu nelipsitul car cu boi. Îmi plăcea să aud cucul cântând, îmi plăcea să mă urc în nucul de la vie şi să cânt din toate puterile mele. Nu voi uita niciodată aceşti ani. Mulţi vor să cânte folclor, dar, pe lângă glasul pe care ţi-l dă Dumnezeu, trebuie să fii născut la ţară, să simţi pământul sub picioare, roua de dimineaţă şi cântatul cucului,altfel… te poţi numi orice, dar nu interpret de muzică populară. Locuiesc în Bucureşti şi mi-am amenajat o cameră în stil ţărănesc, cu obiecte vechi pe care le-am adunat de peste tot. În acea cameră mă simt acasă, la ţară, în anii copilăriei mele. Mă doare inima de prea mult frumos!
E o aşezare ctitorită pasămite pe strămoşeşti temelii, de vreme ce aici folclorul se simte că are rădăcină!
Vatra satului s-a format la Revolutia lui Tudor Vladimirescu de la 1821,când s-au asezat pe ea cinci familii de peste Olt, din zona Romanaţilor şi alte cinci familii din Cărbuneştii Gorjului - de aici şi denumirea de Olteni.
Graiul localnicilor are prin aceasta irizări de culori şi accente?
Localnicii vorbesc în graiul pur oltenesc.
Cine a avut braţe de îmbrăţişat mai generoase de la unul spre celălalt: duhul cântecului, ori viitorul cântăreţ Gheorghe Gheorghe?
Şi unul, şi celălalt! De mic mi-a plăcut a cânta , am iubit câmpul, pădurea, susurul izvorului, răpăiala ploii, animalele, muncile câmpului. Mi-a plăcut viaţa, omul... toate acestea se regăsesc în cântecele mele. Şi cântecul m-a plăcut pe mine şi ne-am unit într-o îmbrăţişare cu iubire reciprocă!
Strădaniile fără de care nici metalele scumpe nu strălucesc depind întotdeauna de voinţa şi forţa individuală. Dar cântecul are şi din partea lui de dăruit ceva fără de care cântăreţul nu s-ar deosebi de piatră. În piatră e tăcerea pietrei, pe când în cântec e vocea umană şi sufletul. De unde răzbate la dumneavoastră darul acesta al cântecului, care este talentul şi dragostea?
Am moştenit glasul de la mama.
Unde e aşezată de destin cumpăna drumurilor de viaţă şi de cântec, în ce vă priveşte?
Pe când aveam paisprezece ani am plecat la Bucureşti, unde m-am perfecţionat pe plan muzical. Am urmat Şcoala Populară de Artă, în 1982, pe care am absolvit-o cu media 9,80. Aici e cumpăna.
De aici începe drumul mai lung, ori mai scurt, dar cu ţintă. E mai drept drumul acesta, ori mai serpentinat, mai lin, ori pieptiş?
O spun nemijlocit, faptele. Am făcut înregistrări la Institutul de Etnografie şi Folclor, Constantin Brăiloiu, sub directa îndrumare a etnomuzicologului Steluţa Popa. Din 1985 am luat Atestatul de Artist liber Profesionist categoria A (prin concurs, deloc uşor ). Am colaborat cu cei mai mari dirijori, pe cele mai mari scene ale ţării. Menţionez pe regretatul Paraschiv Oprea, de la Oradea, Liviu Buţiu, de la Alba-Iulia pe Stelian Stoica, de la Suceava, pe Ioan Cobală, Ionel Budişteanu, Florea Cioacă, Marin Ghiocel, Nicu Creţu, Petrică Pană şi bineînţeles, pe Adrian Grigoraş dirijor al Orchestrei Radio, alături de care am făcut toate înregistrările - este dirijorul meu preferat şi prietenul meu drag. Îmi place perfecţiunea, stărui să iasă totul bine din punct de vedere vocal, instrumental, versuri, costum… O fi bine, o fi rău, dar aceasta e în firea mea…!
Sunteţi cântăreţul omniprezent, dar nu în măsură de a deranja prin apariţii sufocante. Menţionaţi momentele şi locurile de referinţă în ce vă priveşte, pentru apariţiile dumneavoastră publice.
Am colaborat cu producătorii şi realizatori Tv, Niculina Merceanu, Maria Tănase Marin, Theodora Popescu, Iolanda Miricioiu, Valeria Arnăutu, Georgel Nucă şi nu în ultimul rând regretata realizatoare a îndrăgitei emisiuni, „Tezaur Folcloric”, Marioara Murărescu, cea care si-a lăsat amprenta de profesionist asupra carierei mele de artist. Am avut o relaţie specială pe plan profesional, cu domnia sa, printr-o colaborare strânsă în ultimii zece ani, aceasta materializându-se în numeroase spectacole, festivaluri, emisiuni realizate în toată ţara. Am peste 150 de piese imprimate cu Orchestra Radio, dirijate de regretatul Paraschiv Oprea şi Adrian Grigoraş. La Radio am o colaborare permanentă cu marii realizatori de emisiuni folclorice ai acestei instituţii, Gheorghe Verman, Angela Marinescu, Mihai Hagiu, Alexandru Fabian, Garofina Sologon, Aurelian Popa Stavri... Am peste treizeci de ani de activitate artistică.
Interpretaţi doar muzică populară?
Pe lângă cântecul popular am abordat şi alte genuri muzicale: cântecul de petrecere, romanţa, valsul, tangoul. Recent am făcut înregistrări la Electrecord cu acest gen muzical.
Nu sunt puţini anii dumneavoastră de slujire a cântecului. Aţi contribuit şi la sporirea lui prin creaţii proprii?
O parte din cântecele mele sunt şi creaţii proprii. În ele mi-am pus emoţiile mele, trăirile mele, sufletul meu.
Cum şi cât vă preţuiesc, în primul rând cei din comunitatea din care v-aţi desprins pentru ca să-i purtaţi toată viaţa şi oriunde dorul?
Sunt cetăţean de onoare al comunei natale, Olteni, din anul 2006.
În familie sunteţi soţ şi părinte, nu de onoare, de dragoste şi căldură sufletească! Se împletesc armonios ocupaţiile şi năzuinţele dumneavoastră, între profesie şi familie?
Sunt un om sensibil dar şi puternic. Iubesc ţara mea şi oamenii ei, iubesc locurile în care m-am născut. Iubesc animalele, mai ales caii şi câini. Locuiesc la curte şi am doi câini pe care îi îndrăgesc nespus. Fireşte, nu omit sentimentele şi „ocupaţia” de familist. Sunt căsătorit de 35 de ani cu Nicoleta, am un băiat căsătorit, nu sunt încă bunic, dar îmi doresc. Mai am o soră. Relaţiile noastre sunt afective! Cele două laturi ale vieţii mele, cântecul şi familia se „împletesc” şi aş spune mai aproape de adevărul sentimentelor mele: se contopesc!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)


 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Gheorghe. A îmbrăcat mantia Vladimirescului şi a înveşmântat spiritul în cântec / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1281, Anul IV, 04 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!