CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1280 din 03 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Julio Iglesias. Concert la Galaţi, pentru vitraliul sufletesc al moldovenilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La căderea cortinei, cu aplauze ori descurajări, surâsuri ori lacrimi, asupra recitalurilor cu balonul rotund de pe fierbinţile arene gazonate ale Braziliei, perindate prin oglinda privirii a miliardelor de fani ai fotbalului de pe întreg mapamond, în citadela portuară Galaţi, pe stadionul „Dunărea”, un alt recital va mărturisi în graiul inimii că n-ar putea fi fericit omul dacă viaţa lui n-r fi unită cu farmecul muzicii. Va fi concertul cel mai vast dintre cele de până acum şi cele ce-au să mai fie multă vreme înainte, avându-l protagonist pe uimitorul cântăreţ, atât de iubit pretutindeni încât cine-l poartă în inimi, într-un văzduh sufletesc îl poartă, într-un duh de unitate şi statornicie sufletească. Este Julio Iglesias şi va concerta în portul dunărean, pe 20 iulie 2014, începând cu ora 20,30.
Rari sunt artiştii capabili de împletiri atât de armonioase, din voce, pentru înveşmântarea vieţii sufleteşti! „Toţi fiii lui Ştefan cel Mare, din Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea să vină la Galaţi pe 20 iulie! Nu spectatori să fiţi, ci străjeri ai cântăreţului care adună în jurul lui cel mai mare număr de fani, Julio Iglesias. Vizionarea acestui spectacol nu va fi o experienţă încheiată ci împlinirea cea mai tulburătoare dintr-o viaţă”, face o strigare pe măsura vrednicei istorii a Moldovei, impresarul Pepino Popescu, cel aflat la baza făptuirii grandiosului spectacol cu Julio Iglesias, de la Galaţi.
Nimic mai adevărat! Concertul va fi privit cu ochiul sufletului, şi auzit cu urechea inimii...! Moldovenii cei deprinşi a trece peste nevoinţe, purtând în aleasă cinstire graiul, culorile şi muzica frescelor de la Putna, adună apa vieţii nu din ploaia norilor ci din roua ierbii şi urcă pe aripi de muzică spre slava luminii vieţii. Moldovenii sunt proprii educatori ai virtuţii.
De aceea, sigur că vor curge către Dunăre dinspre toate orizonturile Moldovei, precum oştenii îndemnaţi de Domn, moldovenii de azi, chemaţi acum să se bucure şi să se înalţe în vis, pe toate căile sufleteşti ale cântecului ce dă fiori şi dragoste. Cântecele lui Julio Iglesias sunt prinse în crugul veşniciei, parcă dintotdeauna, parcă de când ne ştim noi trăitorii acestui veac în care fenomenalul artist spaniol a zidit muzicii o coloană sub via boltire din inimi!
Unde cădea odinioară săgeata Voievodului Ştefan urma să se zidească altarul. Unde cheamă azi impresarul Pepino Popescu, urmează ca moldovenii să-şi înmiresmeze sufletele cu zefirul cânteceor lui Julio Iglesias. Aşa cum, de cele mai multe ori, Ştefan cel viteaz, drept şi evlavios izbea cel dintâi ciocanul în lespedea ce se punea la fundaţia mănăstirii, pe 20 iulie 2014, Julio Iglesias va urca întâia oară la suprafaţa sufletelor apăsate de sus, apăsate de jos, apăsate din toate părţile, izvorul spectacolelor mirabile şi fericite ce va renaşte ca ziua după lungă noapte neagră.
Spectacolul de la Galaţi va fi exclusiv al moldovenilor. Vinul din potirul sufletului se bea, nu se ţine la oţetit, cât timp nu e pierdută dragostea cea curată! Omul bun poate şi trebuie să îl bea. Aşa cum trebuie să împartă pâinea grâului cu pâinea inimii. De aceea, concertul cu Julio Iglesias va fi un dumicat sufletesc înmuiat cu vinul înveselitor din strugurele cântecului. Timpurile sunt grele, dar preţul biletului e răscumpărat de preţul fericirii muzicii, pentru că nimic nu ia parte mai mult la durerile omului, decât muzica. Aşa se explică faptul că biletele pentru concert sunt pe terminate. E grabă în a-şi procura bilete cei care îl iubesc pe Julio Iglesias. Cine va chibzui lamentabil va avea de acceptat regrete, în final. Pierzând concertul cu Julio Iglesias la cumpăna dintre a se merge la concert sau nu, dintre a se cumpăra acum ori mai târziu biletul, se pierde mai mult chiar decât o iubire de frate, se pierde o iubire în sine a spiritului. Deoarece, chiar frate ajutat de frate e mai puţin decât sufletul ajutat prin sine, înălţându-se în cântec!
Nu întâmplător va cânta la Galaţi Julio Iglesias, pe 20 iulie 2014. Va coborî pe fluviu, va uraca pe coline, se va sălta în spirit. Va fi un concert ce va pune în adevărul umanului echilibrul spiritual al vieţii. Publicul va fi martor şi parte a unui act artistic şi cultural unic pe vatra strămoşească a Galaţiului. Se va sfărâma mitul că valurile vremii de azi nu dau răgaz pentru bucuria muzicii. Dimpotrivă, se va adeveri darul vindecător al muzicii, lumina iubirii muzicii, duhul înălţător al muzicii. Concertul cu Julio Iglesias va fi mai presus de multe alte concerte. Va înstela ca o coroană de regină fruntea spectacolelor de până azi, de la Galaţi, unde stadionul „Dunărea” va avea în ziua de 20 iulie chipul unui amfiteatru în care unul dintre cei mai strălucitori cântăreţi ai lumii va pune iubirea la adăpost de vătămarea şi ofilirile din partea produselor muzicale ce arată cea mai mică dragoste faţă de public.  

Legându-l o prietenie veche, de Julio Iglesias, din 1969, când artistul se afla la Festivalul de muzică uşoară de la Braşov, într-un prim pas spre cucerirea marilor scene europene ale muzicii uşoare, prezentatorul Octavian Ursulescu mărturiseşte: „L-am cunoscut pe Julio Iglesias la Braşov, în 1969 şi ne-am împrietenit. Colindam toată ziua oraşul împreună, cu ochii după fete, spre amuzamentul regretatei Frida Boccara. Faţă de el s-a făcut prima din lunga serie de gafe ale juriilor de la «Cerbul de Aur», ignorându-l la premii! Unde sunt acum preferaţii «specialiştilor» de atunci şi unde este Julio Iglesias?  

Un timp am corespondat cu Julio, dar pe urmă, mai ales datorită condiţiilor de dinainte de 1989, legătura s-a rupt. L-am reîntâlnit la prima sa revenire la Bucureşti, în 1999, când mai că i-au dat lacrimile revăzând fotografiile din urmă cu 30 de ani. Am fost împreună în toate acele zile şi m-a invitat să prezint spectacolul (deci el, nu organizatorii, care pe urmă s-au eschivat de la orice onorariu...). Ne-am revăzut la următorul său turneu, când tot aşa, am prezentat spectacolul de la stadionul Cotroceni. De fiecare dată, de Crăciun primesc de la Miami o felicitare din partea lui, cu fotografii în zeci de ipostaze ale copiilor, alături de câinii Caballero şi Chaplin”.  

Generos cum este Julio Iglesias şi legat afectiv de România, a trimis pentru rândurile acestea, un gând personal: „Aştept cu mare bucurie şi cu emoţie concertul de la Galaţi! În Moldova am cântat, până acum, la Iaşi şi la Bacău. Publicul a fost minunat! Abia aştept să revin în Moldova. Ne vedem pe 20 iulie, la Galaţi! Vă iubesc! Julio Iglesias”.  

Cu atât mai mult, chemarea impresarului Pepino Popescu către „toţi fiii lui Ştefan cel Mare”, e o chemare cu braţe de îmbrăţişat, cu muzică pentru inimi şi lumină pentru vitraliul sufletesc al spectatorilor!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
Referinţă Bibliografică:
Julio Iglesias. Concert la Galaţi, pentru vitraliul sufletesc al moldovenilor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1280, Anul IV, 03 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!