CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1268 din 21 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Un simplu şi deopotrivă, ferm pretext de respect
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Editura „Anamarol” care a lucrat cartea mea „Absida scenei”, nu poate fi ajunsă întru nimic din urmă, de către nicio altă surată a ei, pentru că performează în a împături „proaspăt”, în pagini, ceea ce primeşte de la scriitori şi scoate cărţi ce ajung repede la cel ce le vrea şi le caută.  

Destui sunt acei care iau mult din timpul pentru sine, dându-l spre alcătuirea plămadei cărţilor, în şiruri-şiruri ale cuvântului, apoi aşteaptă şi mai mult să aibă în mână cărţile, ca şi cum maşinilor le e mai greu decât minţii.  

Neastâmpărul scriitorului de carte, de a-şi vedea rodul pentru care şi-a pisat ce e sub frunte şi în adânc trece prin mari greutăţi, pentru că publicarea cărţilor are a face cu istovitoare umblături şi deloc puţine cheltuieli, iar pe deasupra, câte o editură mai şi încurcă lumea, amânând până la pierderea răbdării, sau scoţând la final, cărţi nemulţumitoare estetic şi cu defecţiuni multiple.  

Având în mână cărţile scoase de Editura „Anamarol”, nimeni nu poate decât să fie de acord în a le precia calităţile formei. În ce priveşte valoarea conţinutului, nu se poate aprecia decât la urmă, după ce le vor fi citit. La prima vedere, însă, cititorul e întâmpinat agreabil de cărţi cu desăvârşire izbutite esteticeşte, iar aceasta este ceea ce aparţine exclusiv editurii.  

Editurile nefiind fabrici executante de cărţi, cu de la sine automatism brut, depind de cei care le deservesc, fireşte. „Anamarol” e condusă de o doamnă despre care, vorbind, formalitatea trebuie să lipsească. Este Rodica Elena Lupu, care în toată raza ce o înconjoară arată un simplu, dar deopotrivă ferm pretext de respect.  

E transilvăneancă. Femeile transilvănene îşi apără frumuseţea lor corporală şi spirituală, întocmai risipind-o pretutindeni, spre orizonturile unde pleacă la întâlnirea cu destinul, să caute o lume. Oriunde poţi întâlni o transilvăneancă, de departe observi la ea un ceva anume, al rafinamentului discret feminin, al sublimităţii femeii care îşi protejează respectul ce i se cuvine, fără a forţa să i se dea. Transilvănencele sunt măcar cu un ceas înainte, măcar cu un pas mai aproape de civilizaţia vestică. Au oarecum o detaşare a fiinţei create şi devenite prin educaţie, să participe la înfrumuseţarea lumii.  

Astfel arată Rodica Elena Lupu! Directoarea Editurii „Anamarol” e venită la Bucureşti de la Războieni-Cetate, din inima Alba-Iuliei. A adunat, tocând mărunt cu ascuţişul sabiei minţii, mai multe studii universitare, de economie, de ştiinţe juridice… Ce-i, aşadar, Rodica Elena Lupu?! Este economistă, este juristă…?  

Este câte ceva din toate! Este doctor în dacoromanistică, a scris cărţi, multe la număr, a scris versuri care au ajuns pe portative şi le cântă Fuego, Anişoara Puică, Nina Crulicovschi, Ioana Sandu, Dumitru Dragon, Raoul - poate le vor cânta şi alţii, pentru că versurile Rodicăi Elena Lupu merg singure spre sunetul muzicii.  

Ca autoare de cărţi are şi numele Roena Woolf. Ce mult a scris! Oare, când? Sunt oameni ca directoarea Editurii „Anamarol” care storc timpul şi trecând prin el, îi iau roade. Astfel, Rodica Elena Lupu a scris tot felul de cărţi: poezie, proză, ştiinţifice, istorice… a făcut jurnalism, publicistică, este colaboratoare la publicaţii fără sfârşit ca număr, din străinătate şi din ţară, precum şi la posturi de radio şi de televiziune. Este activă în multe asociaţii, societăţi, cenacluri literare, de cultură, opinii şi atitudini. Numele îi apare în Enciclopedia Academiei Dacoromane, precum şi în Who is Who - Enciclopedia Personalităţilor din România.  

Mai frumos din toate este faptul de a fi mamă. O mamă care a adus pe lume, a crescut, a educat şi a aşezat la casa ei o fiică ce a bucurat-o cu nepoţi frumoşi: Ana-Maria, acum de treisprezece ani, o pretimpurie, dar promiţătoare scriitoare care încă de la nouă ani a publicat deja şi Dragoş Andrei care are azi vârsta de doar şapte ani şi-i un mic pictor, cu o mare înzestrare artistică… şi o mamă a cărţilor! Rodica Elena Lupu este o mamă a cărţilor!...  

Lumea aceasta infinită a Internetului nu ne lasă în pace să ne mai ascundem nici măcar un amănunt intim. Sunt multe paginile care vorbesc mai lămuritor decât mine, despre profilul profesional, complex, al Rodicăi Elena Lupu. Nici un computer, însă, nu descoperă mai mult ce are croşetat în suflet Rodica Elena Lupu, decât o pot face acei care îi simt sufletul şi i-l admiră. Sunt printre ei!  

Pentru oricine se apucă să scrie despre Rodica Elena Lupu, încercarea îi capătă o cu totul altă proporţie, adâncindu-se într-o înţelegere definită în preţuire şi afecţiune!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Un simplu şi deopotrivă, ferm pretext de respect / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1268, Anul IV, 21 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!