AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1259 din 12 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Elena-Daniela Cuculici. Maiestatea spiritului nobil
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A-şi auzi chemarea sa, sub înţelesele şi iertatele nestatornii ale până la lacrimi doritei tinereţi, după ce, o irosim adeseori prea uşor, e cea mai preţioasă desluşire a solistei de muzică populară şi profesoară de muzică, Elena Daniela Cuculici. Ea şi-a clădit până la doar douăzeci şi cinci de ani o biografie de piatră rară, căreia-i este propriul şlefuitor. E o frumoasă fată, cu zapis de frumuseţe din partea juriului Festivalului Naţional „Cântecele Oltului”, 2010, dar mai cu seamă, neasemuit de frumoasă în ochii lăsaţi pradă mirării, ai spectatorilor iubitori de muzică populară, căci Elena-Daniela Cuculici alătură într-o indestructibilă armonie, plăcuta voce muzicală cu superbitatea corporalităţii unei fete pentru care mândrii de altădată, ca să-i fie miri, i s-ar fi strecurat în suflet precum şoimul în văzduh şi razele lunii prin canaturile iatacului prinţesei care palpită de dor!
E „Frumoasa Oltului”, înaltă, înmlădiată ca floarea soarelui pe raza luminii, merge pe vârfuri, tremurând suplu ca firul crinului şi cântă fermecător! Străluminează în glasul ei de dropie a câmpului Olteniei şi în duhul ce-i vibrează trupul, un arc vioriu care uneşte omul cu reveria. Înveşmântată în portul mirific popular, Elena-Daniela Cuculici poartă pe corp salbe de flori şi armonii geometrice din cusături măiastre, cum îşi poartă catedrala vitraliile splendide pe sub ochii cerului!
O ţară fără fete frumoase ar fi o albie secată, dar fiecare palmă de ţară românească este brăzdată de ape albastre. La nemărginita oglindă argintie de sus, săgeata arcului n-a răzbătut cândva, pe când pizma omenească ori armele nimicitoare de azi, n-o mai ocrotesc. Şi-atunci, ce bine că noi avem cele mai frumoase fete din lume, mai ales în portul popular. Ele iubesc puritatea credinţei şi culturii populare, lumina rugului spiritului popular, alinătorul şi auroralul cântec folcloric românesc! E-atât de bogată, ca o comoară, natura şi încă mai avem dreptul să trăim vrăjiţi de frumuseţe, câtă vreme avem fete frumoase şi cântăreţe talentate!
Întocmai aşa-I artista Elena-Daniela Cuculici! La numai douăzeci şi cinci de ani are o necrezută biografie. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică, Secţia Pedagogie Muzicală şi Facultatea de Geografie, Universitatea „Spiru Haret”, specializarea Geografia Turismului, este masterand la Facultatea de Geografie, specializarea „Analiza şi Expertiza Riscurilor de Mediu”. Este profesoară de muzică, instructor al grupului „Mireasma Zorilor”, membru al corului „Passiones” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, membru al corului „Symbol” al Patriarhiei Române, condus de prof. Jean Lupu, Secretar Resurse Umane la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, director al festivalului „Tradiţie şi Ortodoxie”…
Fascinante proiecte, preocupări şi fapte! Elena-Daniela Cuculici e atrasă de mirajul dăruirii de sine al titanilor. Pentru astfel de oameni nu există orizont, există infinitate! Există orizontul orizonturilor, există mai mult decât depărtarea, adică nemărginirea, există mai mult decât apropierea, adică iubirea şi contopirea în iubire! Nu este niciodată istovită, nu iroseşte secundele şi răzbate atât de departe…! Izbucneşte la ea o tinereţe febrilă, o desăvârşită superbitate a fetelor românce care retrezesc spiritul pur românesc, ardoarea şi truda, credinţa, dragostea de folclorul românesc, în toate formele lui de expresie.
A pornit în explorarea universului folcloric românesc din anii şcolari, ceea ce însufleţeşte încă o întrebare: cât şi-a dăruit sieşi din timp şi cât s-a încredinţat ţelurilor?! A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, secţia canto popular, cu profesorii Gavriil Prunoiu şi Ionela Stăcioi. Dar prima şi poate cea mai fructificatoare vârstă şcolară (clasele I-VIII) a petrecut-o la Creţeni, Vâlcea. Atunci s-au înfipt rădăcinile sale sub fundaţia spiritului ancestral oltenesc şi de aici a absorbit frumuseţea melosului popular, a tradiţiilor şi culturii săteşti care s-au cristalizat moleculă cu moleculă în seva sufletească pe care a băut-o şi din care a curs apoi, curge azi şi de bună seamă va curge cât va trăi, izvorul cântecului purtat şi înflorit în glasul ei.
Tot în această perioadă şcolară, Elena-Daniela Cuculici a fost animată şi de atracţiile sportului, dovedind abilităţi atletice şi atingând un nivel de rezultate performante în sport:
-campioană naţională la săritura în lungime, Mediaş, 2004;
-vicecampioană naţională tetratlon (viteză, cros, aruncarea mingii de oină şi săritură în lungime), Mediaş, 2004;
-locul III la Concursul Naţional Şcolar de Atletism (tetratlon), Craiova, 2003;
-locul al III-lea la Concursul Naţional de Atletism (săritura în lungime), Sf. Gheorghe, 2002… alte cincizeci de premii naţionale, interjudeţene, judeţene…
Nu încape nici o urmă de îndoială: Elena-Daniela Cuculici e un luptător în armură - armura ardoarei, pasiunii, seriozităţii, muncii trudnice, talentului…! Muzica, atletismul, dansul, karatele, înotul, teatrul, cusăturile şi împletiturile, toate acestea întregesc gama aparent diversă de pasiuni şi activităţi. În realitate, fiecare dintre aceste pasiuni nu e greşit a se spune că este privită şi practicată de Elena-Daniela Cuculici ca formă de artă.
Cele mai satisfăcătoare succese ale solistei de muzică populară Elena-Daniela Cuculici rămân însă a fi cele ale artei în sine:
-Premiul de Popularitate la Festivalul Naţional Mamaia, 2008;
-locul I la Festivalul Naţional „Pe fir de Baladă”, Tg.-Jiu, 2007;
-locul II la Festivalul Naţional „Ora populară” TVR 2, 2007;
-Menţiune, Festivalul Naţional „Rapsodia Românească”, Tv. Favorit, 2006;
-Premiul „Radio Antena Satelor”, „Dan Moisescu”, Constanţa, 2006;
-locul I la Festivalul Naţional „Cântecele Oltului”, Călimăneşti, 2005;
-locul I la Concursul judeţean de teatru, „Ucenicii Thaliei”;
-locul I, la cusături, Festivalul Naţional „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, Sibiu, 2005;
-Centrură Albă, Karate;
-Diplomă de Excelenţă „Pridvorul Tinereţii”, Creţeni, 2005… alte peste patruzeci de premii obţinute la concursuri naţionale, interjudeţene, judeţene.
Toate aceste realizări, până la vârsta de douăzeci şi cinci de ani sunt pentru Elena-Daniela Cuculici o apă neîncepută, nicidecum un sfârşit! E prea devreme şi totuşi, atâtea de invidiat realizări! Prezenţa sa la emisiuni televizate acoperă majoritatea posturilor naţionale, iar în străinătate a cântat în Olanda (Winterswijk), 2007), Cehia (Praga, 2007), Luxemburg (reprezentant al Patriarhiei Române, 2007), Franţa (Nantes, 2013).
Avem de a face, în ce o priveşte pe artista Elena-Daniela Cuculici cu o vastă şi încrustată cu date de prestigiu, biografie. Pe cât e de graţioasă „Frumoasa Oltului”, pe atât povestea sa pare un vestigiu stâncos, de venerabil în cursă şi în luptă cu sine, cu limitele umane, la toate treptele de vârstă.
Dar Elena-Daniela Cuculici are alură suplă, e cuceritoare prin har şi graţie, nu e stăpân de iatac, ci al înălţimii la care urcă dragostea, visul, maiestatea spiritului nobil!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran©yahoo.com)
 
Referinţă Bibliografică:
Elena-Daniela Cuculici. Maiestatea spiritului nobil / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1259, Anul IV, 12 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!