CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1256 din 09 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Geta Postolache. Primitoare, păstrătoare şi dăruitoare a moştenirii folclorului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Vor certa specialiştii pe cineva care îndrăzneşte să considere muzica folclorică moldovenească atât de vastă şi cu iubitori atât de înfierbântaţi încât nu ea ar fi parte integrată a folclorului românesc ci de la ea începe acest folclor…! Să spună cine, ce vrea, dar dacă se dă drumul la muzică, se găsesc dovezi!  

O lămurire paşnică şi voioasă o dă interpreta Geta Postolache. Ea reprezintă o zonă etnofolclorică ce face îmbinarea motivică a Bacăului şi Vrancei, la canatul ferestrei în care bate briza Milcovului. Pe o motivistică de răscruce, aşadar, în cântecul artistei Geta Postolache răzbat proeminent, în favoarea afirmaţiei de mai sus, particularităţile stilistice şi genul moldovenesc al folclorului.  

De-ar fi doar melosul popular moldovean tot n-ar reprezenta puţin pentru a nu greşi în priceperea locului în care se fixează expresia melodică, tonul, modul, culoarea, ritmul cântecelor interpretei Geta Postolache. Dar mai există un indiciu care întregeşte creionarea unui portret afectiv al artistei. Fără tăgadă, Geta Postolache este o artistă moldoveancă neaoşă, moştenitoare, păstrătoare şi purtătoare la urmaşi a moştenirii folclorului muzical revendicat pe două maluri de apă şi de istorie, ale Milcovului cel frate între inime surori! Indiciul acesta este cel la prima vedere: curăţenia sufletească, spiritul vulturului, voioşia, sinceritatea, neocolirea, neascunsul…  

E un om plăcut pe cât îi este de plăcută vocea, un om frumos pe cât îi sunt de frumoase cântecele. În cosmosul spectacolului folcloric e o lună ce albeşte drumul între umărul pământului şi văzduh şi împleteşte între ele cântece de rară plăcere care n-ar lăsa nici pietrei nefericirea, neiubirea, nebucuria, de n-ar fi totuşi piatră…!  

Are un lirism vocal, se simte aceasta, spre mângâierea tuturor. Cântecele sale nu intră brusc în suflet, forţând intrarea prin tâmple ci bat la uşa inimii şi pătrund lin ca o mierlă în frunziş, zburată de pe cumpăna unei fântâniţe din câmp, săpată şi lăsată însetaţilor de către strămoşi.  

E minunată interpreta Geta Postolache, e văzduh de veselie în cântec şi-n lumina albastră a ochilor de cicoare şi cimbrişor, e violoncel alinător în glas, e prospeţime de grai moldovean, clar şi dulce în dicţie… Cântă răscolitor, pur, într-o sonoritate armonizată şi cu texte alese. Multe cântece îi aparţin în ce priveşte textul şi melodia. Într-unul cântă jalea de la Vadu Roşca, satul ei natal, nimicit de Siretul scăpat din diguri în 2005, când a măturat furibund totul în cale, până la mistuirea în Dunăre. Cântecul se numeşte „Fir-ai Siret blestemat”! Durerea cuprinsă în el e învolburată în furia apelor fără maluri şi zguduie malul sufletesc al celui ce-l ascultă având inimă pentru dramele semenului.  

Acest cântec e o lacrimă ce arde şi azi ochii celor care au privit stihia, e pasăre zbuciumată prinsă în năvodul inimii celor ce-au pierdut agonisirea de-o viaţă şi pe oamenii dragi, înghiţiţi de vâltoarea neagră şi mâloasă. Dar e şi o rugăciune la Dumnezeu şi o omenească mulţumire celui care le-a sărit sinistraţilor în ajutor, Gigi Becali. E un cîntec trist, numai trist!  

Puţine astfel de stări răzbătute din drame umane se regăsesc în cântecele interpretei Geta Postolache. Repertoriul ei e împresurat de joc, veselie, speranţă, dragoste…! Întocmai aceasta exprimă şi chipul celei ce a însufleţit unele dintre cele mai frumoase cântece ale folclorului moldovenesc, vesela şi dăruita cu duh artistic uriaş, Geta Postolache!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Geta Postolache. Primitoare, păstrătoare şi dăruitoare a moştenirii folclorului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1256, Anul IV, 09 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!