CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1254 din 07 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Elisabeta Turcu. Dăruirea de sine întru slujirea totală a folclorului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Artista Elisabeta Turcu este unică pe scenă şi dincolo de ea, îndeobşte prin aceea că, vorbind în afară de duhul cântecelor sale şi vocea alinătoare, îşi stăpâneşte ca nimeni cumpătul, în orice împrejurare şi nu a stat, nu stă şi nu va sta niciodată sub umbra cuiva. Ea şi-a rodit propriile cântece şi propriul glas numai în umbra şi roua livezilor cu fructe, argeşene.  

Dantele de plaiuri colinare ale Argeşului îi sunt sfinte şi dragi privelişti văzute şi absorbite în spirit, din copilărie. Cu ele în lumina ochilor şi-n izvorul sufletesc a ajuns o iubită interpretă de muzică folclorică românească. Ea cântă pădurea înaltă şi legănată sub coapsele cerului, livezile lungi dăruitoare de roadele îndulcirii sau înveselirii, câmpurile ca feţe de pernă îmbibate cu aromele ierbii şi florilor; ea cântă peisajele argeşene înfrunzite, arămite sau învelite în mantii de hermină, petrecând argeşeanul pe plaiuri, de la intrarea până la ieşirea din fiecare anotimp. Şi mai cântă viaţa sufletească a argeşeanului, aninată între bucurie şi supărare, răzbătută de luciul dragostei sau de pâraiele lacrimilor.  

Reprezintă zona etnofolclorică a broderiilor deluroase, cu brazde de iarbă şi şiruri de pomi, ori ape scurse pe sub perdele de ceaţă în dimineţi cu umbre şi răcoare, când mierla doineşte iar vântul poartă parfumul pământului de la Curtea de Argeş, la Corbeni şi Vidraru. De aici, cântecele Elisabetei Turcu urcă la coloanele de piatră ale muntelui, adunând în trecere poeme şi melodii în care susură istoria Curţii domneşti, dragostea, veselia sau jalea argeşenilor! Veşnicia şi nemărginirea, pâraiele, râul, lacul, pădurea, livada, câmpul, glezna şi crestele muntelui cântă şi radiază strălucire în glasul Elisabetei Turcu. Dar şi omul cu trăirile sale, chiotul şi bocetul, ardoarea vieţii şi tragismul timpului finit al ei, extazul şi frâul lui, silueta speranţei şi piatra de moară din spatele ei, aburul visului şi zidul de piatră al realităţii…!  

În cântecele Elisabetei Turcu e viaţa în act, fericirea în aspiraţie, desnădejdea în luptă! Repertoriul artistei e anteriu de boier, cu mâneci lungi, ce-mbracă tot ce-i viaţă, privelişte şi trăire; e însuşi fiinţă şi oglindă sufletească. Doar câteva dintre cântece sunt suficiente de exemplificat clar şi just aceasta: „Fir-ai tu să fii neicuţă”, „Plâng mamele la icoane”, „Vreau să fiu o soacră bună”, „Dragoste, floare cu spini”, „Neicuţă, vorbele tale”, „Mama mea, scumpă comoară”, „Măi primare, măi primar”, „De n-ar fi pe lume dor”, „Măi Costică, pădurar”, „Inimă afurisită”, „Uite, neica trece dealul”, „Doamne la duşmanii mei”, „Câte-am pătimit şi-am tras”, „Roata vieţii”, „De-acasă când vine dorul”…  

Pe cât farmecă, fără nicio şovăire, toate cântecele interpretei Elisabeta Turcu, pe atât farmecă omul Elisabeta Turcu, argeşeancă neaoşă, frumoasă, suplă, cu surâs discret, vorbire liniştită, atentă, elegantă, îmbrăcată într-un costum de scenă mirabil, readus în strălucirea privirii însetate de admiraţie, dintre veşmintele populare îmbrăcate odinioară de frumoasa, plina de suflet şi superbitate, Regina noastră Maria.  

Dacă are ceva de ispăşit artista Elisabeta Turcu, are dragostea pe viaţă şi pentru viaţă, pe de o parte, iar pe de altă parte, o dragoste ireversibilă faţă de familia intimă a sa, cât şi faţă de a doua familie, artiştii colegi pentru care n-a ştiut vreodată să manifeste vreo invidie, să ţină o supărare, să însufleţească o ceartă… iar, în cele din urmă altceva de ispăşit de interpreta de muzică folclorică românească Elisabeta Turcu este respectul etern faţă de public. Purtându-se într-un splendid costum popular, autentic şi strălucitor, cântând cântece culese, alese şi şlefuite de la rădăcina folclorului argeşean, cu un glas cuceritor, melodios, mângâietor, respectul faţă de public e întâietatea dăruirii sale, spre slujirea muzicii folclorice!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Elisabeta Turcu. Dăruirea de sine întru slujirea totală a folclorului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1254, Anul IV, 07 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!