CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1245 din 29 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Seară de mai cu artista fără ani: Medeea Marinescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Se însera la Bacău. Cădea o ploaie caldă, lăcuind cerul bleu, se-mprospăta oraşul nins toată ziua cu păpădii. Doamne, heruvimic prinos de bucurie a grăbit luna să preschimbe văzduhul sidefiu şi să ne vedem inimile ridicate departe de trup, la Poarta sărutului!  

Era 27 mai (2014) şi se juca la Bacău piesa „Străini în noapte”. Doi artişti, cei mai frumoşi, Florin Piersic şi Medeea Marinescu absorbeau murmurele publicului, căci timpul se strecura doar prin culise ca să se apere de o vulnerabilitate ce nu şi-o putea învinge: publicul renăştea un alt timp, timpul visurilor! Pe când timpul concret avea să aştepte anesteziat, sfârşitul piesei. Jucau iubiţii scenei care împărtăşesc fericiri numai cu cei ce uită totul, cuprinşi în îmbrăţişarea Thaliei. Piesa „Străini în noapte” e aleasă a fi clădită în amintire. Ea împresoară irezistibil un murmur de iubire. Neiubirea e o incizie a acului viespei, care nu palpită decât o fărâmă de timp, însă iubirea zideşte în spirit un glob de aur luminos şi încălzitor până ce numai nesăbuinţa îl topeşte.  

Ce nefericiţi am fi să nu-l iubim pe Florin Piersic, ce singuri am fi să nu o iubim pe Medeea Marinescu! Ce trişti am fi să nu ne mângâie teatrul! De ce-ar mai fi colierele cu pietre rare, dacă n-ar fi salbele spirituale ale iubirii umane?!  

27 mai, 2014! Medeea, actriţa cu vârstă fără ani, numai cu roadele lor, a jucat la Bacău în piesa „Străini în noapte”. Nimic surprinzător… numai că, 27 mai este ziua de naştere a sa! Cei dăruiţi atracţiilor Thaliei au vizionat un spectacol în care, jucând pe Juliette, Medeea se celebra, muncind, pe sine! Faptul nu e numai surprinzător, e şi lămurirea cea specială, dacă mai trebuia, a preţului artei: conştiinţa şi jertfa! Medeea nu a sărbătorit îmbrăţişată de dragii ei Luca, fiul şi George, soţul, a sărbătorit pe scenă, într-o seară memorabilă de teatru şi sărbătoare, la Casa de cultură a Sindicatelor „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău.  

A fost prilejul rar al bacăuanilor de a o felicita şi îmbrăţişa, iar în egală măsură, prilejul actriţei de a răscumpăra iubirea intimă a familiei de la grandioasa iubire a spectatorilor. Iubirea aceasta este a doua iubire şi a doua viaţă a actorilor, copleşitoare şi de paradisiacă strălucire. Admiraţia şi preţuirea pentru atâtea seri trudnice şi festive, pe care doar scena sacră se cuvine să o primească de la exegeţii ei, triumfa.  

Spectacolele jucate cu neştiute dăruiri şi atât de dese sacrificii sunt feerii adăpostite sub cupole de săli de spectacole, pentru sala bijuteriilor inimii! Sunt de o intensă strălucire şi au menirea de a uimi lumea. Ele mângâie şi ornează viaţa.  

De o excepţională puritate şi luminozitate a fost momentul celebrării pe scenă a actriţei frumoase, gingaşe, voioase, graţioase, Medeea Marinescu! Florile dăruite ei au fost de aur iar îmbrăţişările, de taină profundă în suflet, dar în trecere alegră pentru că timpul e nerăbdător să dezlege omul din gânduri şi emoţii, pentru a-l reda zbuciumului vieţii în act! Câteodată ne-am da viaţa să rămânem statui îmbrăţişate etern, dar dac-ar fi ca piatra să simtă!  

Sărbătoarea de la Bacău, închinată actriţei Medeea Marinescu n-a durat decât o scurtă seară de mai, dar a lăsat în urmă o minunată pace sufletească. Deşi luna era stăpâna văzduhului, în sala de spectacole de la Bacău au strălucit doi sori: Florin Piersic şi Medeea Marinescu.  

La ceas aniversar, minunata interpretă de muzică folclorică românească Maria Şalaru a creat un moment pe cât de sensibil, pe atât de majestuos: împreună cu cinci „bobocei” ai Ansamblului „Boboceii de la Bacău” (Alexia Prihoancă, Andra Maria Rusu, Vlad Amariei, Elisa şi Serena Măriuţ), pe care-l conduce a cântat Medeei de ziua ei. S-a înălţat deasupra văzduhului scenei, brăzdat de inimile publicului o strofă cântată de voci numai din cristal şi un „La mulţi ani!” care a izvorât în ochii luminaţi în irizat surâs şi genuină frumuseţe, rouă de lacrimi de emoţie şi fericire. A lăcrimat Medeea! „Boboceii” care nu au în faţă niciun impunător pod de sfială au fermecat-o, i-au vibrat sufletul! Artista Maria Şalaru are numai orizont şi nicio limită în izbucnirea vrajei spectacolelor pe care le realizează cu elevii ei. E o artistă ce aduce muzica folclorică la cerul sufletului, unde se sfârşeşte singurătatea omului şi începe simfonia vocii şi feeria gândului! Numai un fir de crin din mâna arhanghelului mai are puritatea copiilor pe care-i pregăteşte. Ei au cântat mirabil şi au primit îmbrăţişarea şi dragostea cristalului inimii Medeei; numai trâmbiţele cereşti pot răscoli atât de lin şi fermecător, atâtea inimi câte s-au alipit într-o singură iubire pentru Medeea Marinescu, alături de copiii ansamblului condus de Maria Şalaru!  

Nu, nu am uitat de cel mai iubit actor român, Florin Piersic! Numai că, dragă maestre, azi e ziua Medeei şi nu rămânem neînvredniciţi a scrie şi în cuvânt dragostea noastră pentru ea. Însă vă trimitem preavizul unui acelaşi moment, pe 27 ianuarie, oriunde vă veţi afla! Copiii, vitraliile umanităţii şi interpreta Maria Şalaru, artista noastră numai duh şi dor, vă iubesc şi vor aşterne în oda lor lirică pe care o meritaţi, splendoarea urărilor, când gerul iernii va crăpa stânca, dar căldura iubirii va învălui cedrul scenei, care sunteţi!  

La mulţi ani, Medeea Marinescu, de aici, de pe elitrele cuvântului, care e înstelat de iubire atunci când vă oglindeşte! Scena e aliatul cuvântului acesta, iar spectatorii de oricând şi de oriunde îi sunt martori!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Seară de mai cu artista fără ani: Medeea Marinescu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1245, Anul IV, 29 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!