CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1221 din 05 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Garden Party, ceremonial şi solemnitate naţională la Palatul Elisabeta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A devenit tradiţională, începând cu ziua de 27 aprilie 2010 organizarea anuală a unui Garden Party la Palatul Elisabeta. În prima ediţie a evenimentului a fost celebrată ziua de naştere a Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, pentru ca, începând cu anul următor, data desfăşurării să fie fixată la 10 Mai, o dată cu triplă semnificaţie naţională a României.  

Această zi istorică semnifică împlinirea a trei aspiraţii sacre ale românilor: în 1866, a sosit la Bucureşti şi a depus jurământ în faţa Parlamentului Prinţul Carol de Hohenzollern Sigmaringen, aparţinător uneia dintre cele mai vechi şi mai nobile familii germane, din care au descins regii Prusiei şi viitorii împăraţi ai Germaniei; în 1877 Principele Carol I a proclamat Independenţa absolută a României (după 1947, comuniştii, în încercarea încrâncenată de a acoperi orice urmă regală, au strămutat sărbătoarea pe 9 mai, când ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu a afirmat independenţa); în 1881 Principele Carol I a fost ridicat la rangul de rege al României, punându-i-se pe cap o coroană făurită din oţelul provenit de la un tun capturat în Războiul Independenţei.  

Toate aceste conotaţii istorice conferă sărbătorii legalitatea de simbol statal. Ziua de 10 Mai nu are numai însemnătate naţională, ci şi importanţa echilibrului european, deoarece, sub domnia îndelungată de aproape 49 de ani, cu două săptămâni mai mult decât a lui Ştefan cel Mare, a regelui Carol I, România a ajuns cea mai propăşitoare dintre toate ţările învecinate, cu o monedă superioară cursului celorlalte ale Uniunii Monetare Latine, ajungând la nivelul altor state vestice, cu structuri mai vechi. Progresul României sub sceptrul regelui Carol I a fost covârşitor. Ascensiunea ţării a constituit un factor potenţial al păcii Europei, activându-se o diplomaţie elevată, în toate momentele critice ale diplomaţiei continentale şi ale lumii. Totodată, înrudirea regelui român, cu aproape toate dinastiile europene a avut contribuţii la atenuarea discordanţelor politice, din Europa vremii sale!  

Ca în fiecare an, şi în anul acesta (2014) Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta dedicat zilei de 10 Mai a avut elevanţă de eleganţă şi solemnitate. Au participat în jur de şase mii de invitaţi din rândurile personalităţilor din toate domeniile vieţii româneşti, de pe cuprinsul întregii ţări. Ca şi în anul anterior Majestatea Sa Regele Mihai nu a fost prezent în mijlocul invitaţilor, Familia Regală a României fiind reprezentată de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, precum şi de Alteţele Lor Regale Principesa Maria şi Principele Nicolae ai României.  

Ceremonialul regal de la Palatul Elisabeta a reproiectat ca dintr-o oglindă vastă spiritul unei epoci istorice în care România se integrase între ţările civilizate vestice, sub cârmuirea monarhică. Au fost prezente personalităţi din toate domeniile vieţii româneşti şi din toate regiunile, inclusiv din Basarabia, din mediul academic, cultural, ştiinţific, artistic, sportiv, personalităţi ale societăţii civile şi mediului de afaceri, autorităţi politice centrale şi locale, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai unor confesiuni religioase, membri ai Consiliului Naţional Director al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei reprezentanţi ai tuturor filialelor Alianţei din ţară.  

Micii artişti ai Bacăului, „o pată de culoare”, un izvor de afectivitate  

Printre invitaţii care au reprezentat comunitatea din Bacău au fost prezenţi la Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta Aurelian Chiscop, redactor şef al Ziarului de Bacău, profesorul şi scriitorul Dan Petruşcă, bloggerul Cristian Ghingheş, cel ce cu onoare semnează această cronică, Aurel V. Zgheran... O prezenţă emoţionantă a fost cea a interpretei de muzică folclorică românească Maria Şalaru, însoţită de Ansamblul „Boboceii de la Bacău”, cu toţii îmbrăcaţi în costume populare. Ei au constituit, aşa cum a nuanţat interpreta Stela Enache, „pata de culoare a evenimentului”. Toţi cei prezenţi i-au admirat iar presa şi camerele de filmat i-au avut în atenţie, cu admiraţie pentru că, într-adevăr au lăsat o impresie afectivă la Palatul Elisabeta. Au interpretat cântecul „Suntem săraci, plini de nevoi” şi au încântat pe toţi cei invitaţii.  

Mass-media publică substanţial şi în continuitate subscrieri de idei în care se face loc primordial subiectului politic. Un ziarist care înlătură din articolele sale feţele votive ale tabloului politic se apără eroic de consecinţele pe care le poate avea la servici şi în ceea ce înseamnă pâinea cea de toate zilele pentru copiii lui. La Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta s-au aflat printre invitaţi şi politicieni, dar copiii de la Bacău şi interpreta Maria Şalaru i-au învelit în umbra lor, i-au aruncat în invizibilitate cu frumuseţea lor, i-au redus la murmure cu glasul lor!  

Este în interesul ţării ca artiştii de valoare să fie readuşi neîntârziat la locul lor pe care l-au primit prin împărţirea duhului de la Dumnezeu, iar evenimentele organizate de Familia Regală desăvârşesc aceasta. În toţi anii de când se organizează la Palatul Regal Garden Party, printre invitaţi au putut fi văzuţi artişti luminoşi cum ar fi Virginia Zeani, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Stela Enache, Maria Şalaru, Medeea Marinescu, Jolt Kerestely, Corina Chiriac, Cristi Minculescu, Nico, Alina Sorescu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Dan Puric, Ovidiu Cuncea, Dan Grigore, Sorin Dumitrescu, Ştefan Câlţia şi alţii… Ei nu trebuie să atragă fie bunăvoinţa, fie mirarea, ca să fie priviţi, ei atrag inima. Nimic nu dovedeşte mai mişcător aceasta decât ansamblul de copii venit cu interpreta moldoveancă Maria Şalaru. La glasul copiilor aceştia tac toţi şi se usucă de drag. Câtă dreptate are interpreta Stela Enache, ea de asemenea, o artistă de-al cărei drag urechea, ochii şi inima sunt una, atunci când spune că Bacăul a adus o pată de culoare la Palatul Elisabeta! Această pată este a rozului viu, cald şi pur!  

Sărbătoare regală neegală cu nimic  

Sărbătoarea in integrum a avut strălucire şi solemnitate regală! De la balconul Palatului Elisabeta, în deschidere, după intonarea Imnului Regal şi la încheierea evenimentului, Familia Regală a României a salutat publicul şi a fost aplaudată cu entuziasm de public. De asemenea, membrii Familiei Regale a României au coborât în Grădina Palatului Elisabeta, au conversat cu invitaţii şi au acceptat cu toată generozitatea şi căldura sufletească să se fotografieze cu cei care Le-au adresat solicitări.  

Orchestra Reprezentativă a MapN a susţinut un recital cu piese de mare popularitate din repertoriul de promenadă. S-a servit din produse prezentate de furnizorii Casei Regale. A fost organizat şi un stand de carte cu volume regale ale Editurii „Curtea Veche”. O escadrilă a Iacărilor Acrobaţi a survolat, ca în fiecare an, spaţiul aerian al Palatului Elisabeta iar aviatorii au salutat cu onor Familia Regală a României. Serviciile de paradă şi gardă militară au fost executate de Regimentul de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazu”.  

Astfel de evenimente nu sunt egale cu nimic, în măsura în care au amprenta istoriei, relevanţa eleganţei vestimentare a conversaţiilor civilizate, a prezenţei elitelor României, a ceea ce ar trebui să fie România restaurată, ieşită din întuneric, descurajare şi dezorientare. Nu a strigat nimeni împotriva a nimic şi nimănui, a fost o seară de armonie şi civilizaţie, a fost un ceremonial în act şi o lecţie de sărbătoare pentru viitor! În orice altă împrejurare manifestările anoste, intrigatoare şi instigatoare ar fi existat!  

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, o gardă credincioasă Regelui  

La evenimentele Casei Regale a României, participanţii n-ar putea să nu-şi înfrâneze exemplele ce mânie cerul în faţa unor copii ca cei veniţi de la Bacău, care îl înseninează. La evenimentele Casei Regale a României, nu e nimic glacial, totul e raţiune, control, civilizaţie şi superbitate. La evenimentele Casei Regale a României frumuseţea e ca apa izvoarelor din fântâniţele unei epoci ce trebuie să reînvie curând.  

Din păcate nimeni nu luptă pentru aceasta consecvent, cu trup şi suflet şi necondiţionat, afară de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, o gardă a Regelui din inimi adunate în jurul realizatoarei emisiunii Ora Regelui, Marilena Rotaru şi a celorlalţi din conducerea Consiliului Naţional Director (Cătălin Şerban, Cătălin Mihai, Alexandru Surcel, Daniel Gheorghe, Tiberiu Cnab, Daniel Nicodim, Cornel Sicoe, Cristina Parii, Cristina Romanescu…) Ar fi de ajuns numai ca toţi invitaţii la Garden Party-ul de la Palatul Elisabeta să se alăture acestei alianţe pro-monarhiste şi puterea ei ar creşte într-atât încât să se potrivească pasul ţării cu pasul Regelui!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Maria Şalaru cu "boboceii", Stela Enache, Aurel V. Zgheran)  

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Garden Party, ceremonial şi solemnitate naţională la Palatul Elisabeta / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1221, Anul IV, 05 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!