CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1220 din 04 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Constantin Enceanu. Spre profunzimea şi culoarea dragostei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interpretul de muzică folclorică din Oltenia, Constantin Enceanu este unul dintre urzitorii eposului olteanului cel mai adevărat (simplu de adevărat), cel mai cinstit (simplu de cinstit), cel mai harnic (simplu de harnic), cel mai petrecăreţ (simplu de petrecăreţ)… iubăreţ, complicat de iubăreţ…!  

Nu cântă orice! Ar putea cânta orice, ca gen muzical, dar de netăgăduit că numai piese de valoare. Repertoriul său adună multe cântece populare de valoare folclorică iar ceea ce le identifică este varietatea tematică şi calităţile de naraţie. Predominarea aparţine cântecelor de dragoste şi de aceea, ele nu se cercetează, ele se ascultă. Precum nici dragostea cea mare nu se încearcă, nu se depozitează ci se trăieşte pe loc!  

Epicul haiducesc, eroic, epicul satiric, despre trândăvie, beţie, prostie, recitativul melodic, stilul declamat, doina, balada, cântecele bătrâneşti, de legendă, de tradiţie, lumeşti, înveselitoare, cântări cu strigături… firul de poveste al unei mari varietăţi de genuri şi teme nu l-a lăsat indiferent pe Constantin Enceanu. Întinderea şi valoarea repertoriului acestui cântăreţ oltean nu sunt măsurabile. Doar drumul lor, pentru că e scurt, mergând direct la inimă.  

Clasificările cântecelor lui Constantin Enceanu nu are unităţi ştiinţifice, de strictă specialitate pentru că dragostea nu are frontiere, nu e ştiinţifică, iar cântecele nu o plasează fix în cultura noastră populară. Dragostea e mai mult simţire decât gândire şi mentalitate, iar câteodată trece departe de explicaţie. Atunci nu e pentru ce nici cântecele care i se închină să fie abordate în analiză mai mult decât în suflet.  

Dragostea, cântată fără pereche în muzica oltenească e înveşmântată de Constantin Enceanu cu o undă de opal a romanţei prin care se vede fondul folcloric dar lumina vine de la suavitatea pe care numai romanţa o are şi numai interpretul Constantin Enceanu o poate contopi în cântecul popular. Spre profunzimea şi culoarea dragostei cântecelor populare line, cântate cu dor şi cu o anume solemnitate de interpretul Constantin Enceanu.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Constantin Enceanu. Spre profunzimea şi culoarea dragostei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1220, Anul IV, 04 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!