CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1219 din 03 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Trei Sud Est. Cărbunele care explodează în flacără
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dacă s-ar interzice romantismul pretutindeni, s-ar întâmpla un eveniment cosmic ce-ar schimba temperatura planetară. În toată lumea s-ar face ger! Din contră, muzica uşoară românească are pe trupa de muzică pop şi dance, înfiinţată în 1997, desfiinţată în 2008, reapărută ca soarele deasupra norilor în 2014, pentru ca sufletele romantice să nu plece în pierderile fără număr, Trei Sud Est.  

Trupa Trei Sud Est face front unit cu întreaga artă sensibilă, în stare să topească gheaţa de sub geana iubitorilor de muzică şi de sub tălpile lor care calcă azi pe spini! Numele de la casa muzicii corespunde cu adresa sufletului. Nu poate să existe umanitate fără muzică.  

De jos, de la pluşul pământului, până sus la sprâncenele văzduhului, romanticii dau impuls unei lumi uşoare, fără nopţi negre, dar cu vise, fără zile cu pete, dar cu năzuinţe imaculate. Diametrele lumii trec peste lacurile din Finlanda, pentru că acolo se colorează lumina, prin colţurile gurii copiilor, acolo existând curăţenia zâmbetului, printre echinocţiile de primăvară şi de toamnă ale omului, fără centrul anilor, pe spinarea pământului şi pe fruntea norilor!  

Pe când raza lumii muzicale româneşti e diferită de linia paralelă a formelor muzicale ce se vor, fără a fi, cântece! În puzderia de astfel de tentaţii, cântăreţii din trupa Trei Sud Est sunt astre în imensitate. Ce se vede de aici, spre cosmos? Se vede explozia de astre. Pe alte forme şi neforme, dacă nu se văd, ovchii nu le caută. Nici inima! Supranumiţii regi ai muzicii dance („The King of The Dance”) din România au fost până încoace şi redevin, dacă nu vor pleca iar, romanticii muzicii uşoare româneşti care fac lumină şi dau căldură ca astrele ce răzbat prin recele înalt şi coboară la adânca dragoste omenească. „Ai plecat”, „De ziua ta”, „Amintirile”… Ce cântece ale sufletului care cântă! Viorel Şipoş, Laurenţiu Duţă, Mihai Budeanu le urcă la suflet!  

Sunt câţiva ani plini de amintiri, de când l-am cunoscut pe preotul Nicolae Ancuţa de la Paşcani. Ştia multe dintre cântecele trupei Trei Sud Est şi le cânta foarte bine. „Amintirile” le scotea din piept cu tot cu piept! De atunci am fixat în gândurile mele această trupă. Aud mereu cântecele ei, aşa cum aud pe atâtea altele care, de frumoase ce sunt, nu se pot uita.  

Şi eu, asemenea altora, nu uitasem, însă îmi aduceam aminte mai rar de trupa Trei Sud Est, pentru că nu mai cânta în spectacole, nu mai apărea la tv, nu mai exista, de fapt. Dar miracolul s-a produs: trupa s-a reîntregit într-o zi şi s-a reaprins dragostea de ea. O scânteie poate deveni vâlvătaie. Nu are nevoie de nimic altceva pentru a se reaprinde, câtă vreme nu e consumat tot cărbunele. Iar trupa Trei Sud Est are o rezervă de cărbune în stare să explodeze în flacără!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Trei Sud Est. Cărbunele care explodează în flacără / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1219, Anul IV, 03 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!