CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1217 din 01 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Ovidiu Cuncea. Printre puţinele minuni...!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pentru un actor ajuns la Teatrul Naţional din Bucureşti, trei fapte sunt cele mai grele: să intre, să rămână şi să plece! Cu două dintre acestea, actorul Ovidiu Cuncea s-a confruntat.  

Tinereţea, averea pe care, vrând-nevrând o irosesc şi zgârciţii, e titlul cel mai nimerit al acestui teatru, căci oricât argint ar avea în păr actorul, el e neîncetat tânăr. Neistovit râvnitor al tinereţii, Ovidiu Cuncea o trăieşte prins de ea, la Naţionalul bucureştean. Dar unde şi când nu e el tânăr, chiar şi de l-ar juca pe Noe?! În afară de Teatrul Naţional din Bucureşti, Ovidiu Cuncea e tânăr mereu alături de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, e tânăr şi urcă în contra etăţii, în film, în televiziune, la radio, la catedră, predând mimică, gestică şi vorbire liberă la Seminarul Teologic Ortodox din Giurgiu! Spiritul care n-are nevoie nici de oase, nici de carne, ci numai de armonia intimă care îi dă iureşul şi efervescenţa, deşi pe deasupra nu pare, pentru că pe faţă-i joacă surâsul, calmul, împăcarea îi este continuu tânăr…  

E în largul lui printre copii şi a realizat cu ei emisiuni neimaginat de tandre. Copiii au o bunătate plină de avânt şi actorul ştie să le-o expună. Copiii nu ştiu de împărţeala moştenirii, de luptele politice, de vântul din buzunar şi gerul din suflet, copiii au uşile ochilor deschise din geană în geană, pentru lumină, căile sufletului fără capete, pentru voioşie, zapise albe neînsemnate cu păcate… Copiii întruchipează ceea ce-ar trebui să fie omul la sfârşit, nu la început… dar n-am făptuit noi, după inima noastră, lumea însufleţită, doar îi înmulţim obştea, după legea naturii. Chiar dacă sunt strânse cu uşa producţiile tv cu şi despre copiii candidaţi la umanitate, înghesuiţi în răzleţe emisiuni de către candidaţii politici, actorul Ovidiu Cuncea nu a pierdut din mână mitul copilăriei, sub defazarea mitomanilor noştri care scot la târg realitatea pe halucinaţii!  

Credeam că a trecut veacul disperării, dar a început altul! Cu toate acestea, actorii nu cad în genunchi. Astfel, Ovidiu Cuncea joacă pe peliculă, joacă pe scenă, joacă la microfon, pentru copii mai mari, copiii teatrului, căci spectatorii care îi iubesc pe actori rămân copii curaţi, cu dragoste fără otravă. Nu vom lămuri acum plecările din televiziune ale emisiunilor elevate, dar timpul n-o va ierta-o! L-am întâlnit pe actorul Ovidiu Cuncea la Palatul Elisabeta, de ziua Regalităţii şi m-am lămurit cum de-i este fără pată bunătatea de pe faţă, fără încordare surâsul, fără întuneric ochii, fără zăvor sufletul?! Îl întâlnim pe Ovidiu Cuncea la teatru şi lămurim că nici el nu e singur, nici teatrul nu are goluri.  

Rămas cunoscut ca actor de film şi de teatru, Ovidiu Cuncea nu are alt merit mai de seamă ca acela de a fi un om bun şi inteligent căruia n-ai putea să nu-i apreciezi demnitatea şi fineţea, odată ce l-ai cunoscut. România care are profilul infamant al clasei politice căreia nu-i mai putem tolera pecetea promiscuităţii, are contra ei o pleiadă a artiştilor, printre puţinele minuni care ar ajuta-o să progreseze!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Ovidiu Cuncea. Printre puţinele minuni...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1217, Anul IV, 01 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!