AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1216 din 30 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Ion Caramitru. Multicoloră spaţialitate a spiritului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu şi-a asumat nimeni uriaşa trudă de a conspecta într-o carte întregul cosmos cu stelele filmului şi teatrului românesc, pentru că-i istovitor şi responsabil până la imposibil a reda vibraţia policromatică a unui singur star, dar a tuturor?! Cu atât mai mult, cu cât o astfel de operă e dedicată unei meditaţii cu profunzime, unei a doua cercetări din partea celor ce o citesc şi unei verificări din partea artiştilor, unii dintre ei regăsindu-şi biografia contorsionată în ea. De aceea, la rându-mi mă rezum la un text neştiinţific, vorbind despre actorul Ion Caramitru, căruia chiar şi o sârguincioasă uniune scriitoricească nu i-ar putea alcătui decât o carte lapidară, într-o formă mai mult sau mai puţin arbitrară.  
  
Actorul Ion Caramitru e un aromân dintre acei care scriu în epopeea lor acte nerezumate la simpla întâmplare, ci acte strigate de buciumul luptei când intruşii culturii şi istoriei încep a se aşeza ca dinaşti, iar pentru aceasta se cer schimbaţi din când în când, spre a nu se strânge în roi. În timpul evenimentelor din 1989 Ion Caramitru a luat parte la asediul manifestanţilor asupra Televiziunii Române şi, împreună cu poetul Mircea Dinescu a anunţat căderea regimului Ceauşescu. După abolirea lui, simultan cu urcarea altuia, actorul Ion Caramitru a fost numit membru în Frontul Salvării Naţionale, apoi a făcut parte din Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, ca vicepreşedinte, pentru ca, devenind membru PNŢCD să treacă nu peste mult timp, în opoziţie cu puterea din jurul preşedintelui de atunci, Ion Iliescu. A fost, mai târziu, ministrul culturii, traversând trei guverne, ale lui Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu. Organizând un grup necantonat în rândurile celor ce şi-au arogat dreptul la diplome de panoplie şi privilegii, cu sau fără eroism şi jertfelnicie, a devenit vicepreşedintele Asociaţiei revoluţionarilor fără privilegii. 
  
Deşi examinăm o viaţă fără zile uşurate şi ieşite din divers, nu se poate vorbi despre o segmentare a ei. În toate momentele converg expunerea ardoarei de a sluji pe scena politică, şi darul actoricesc pe scena artistică, în ce îl priveşte pe Ion Caramitru. Ca director al Teatrului „Bulandra”, după care, al Teatrului Naţional din Bucureşti sau preşedinte al UNITER, dar înainte de toate, ca actor, are dovada întinderii eposului artistic al său. Aceasta este dominanta vieţii sale. Împreună una şi cealaltă, scena politică şi scena teatrală sunt corelate de mentalitate şi har în armonie. Se poate, aşadar, şi nu e unicul exemplu, ca gândirea concretă, activată în funcţii realiste şi grupul de atribuţii în domeniul artistic să ofere argumente că un artist şi un politician se pot substitui fără dâre, unul pe celălalt, chiar dacă artistul intră în lupta de idei din arena politică, statornicia lui aflându-se în spaţiul pur spiritual. 
  
Numai şi numai din acest motiv, o zugrăvire din cuvinte a personalităţii care este Ion Caramitru se fixează cu linii preponderente pe actorul Ion Caramitru. Restul e atât de trecător şi atât de particular! Cade părul pe ochi şi se vede relativ în jur, dar se dă părul la o parte de pe ochi şi se vede lumea în deplină lumină şi perspectivă! Contra propriei voinţe, câteodată, iar din impulsul propriei abnegaţii alteori, Ion Caramitru a suferit în mod sigur unele pierderi de timp, dar actoria nu a părăsit-o niciodată, căci actoria nu l-a părăsit pe el. În faţa unei atari situaţii, actorul a avut a recupera, a recuperat şi nu a pierdut, deci, nimic! 
  
E un artist comparativ cu netimizii care nu depun efort la greaua încercare de a vorbi în mulţime. Are cuvinte alese pe care le încheagă în discursuri inteligente şi interesante. Ca şi în mulţime, conversaţia între puţini se leagă uşor cu Ion Caramitru. Se simte de departe că discursul are mai puţine moduri de libertate, în timp ce discuţia spontană redeşteaptă fie căutarea de afinităţi, fie apărarea controverselor care-l prind în largul său pe artistul Ion Caramitru. 
  
Joacă, nu intrând în pielea personajului, ci absorbind personajul în interiorul său. Nu joacă trecut prin transformările radicale ale machiajului. De aceea spectatorul vede pe scenă sau pe ecran nu pe actor jucând eroii, ci pe eroi jucând actorul. Poate criticii specializaţi interpretează contradictoriu această versiune, dar rolurile pe care le joacă actorul Ion Caramitru nu au o proeminentă gestică, ci un încărcat substrat psihologic, iar starea de spirit vine din realitatea celui jucat manifestată sub chipul celui care joacă. 
  
Ştefan Luchian, spre exemplu, are suferinţa, dezolarea, boala pictorului, dar chipul actorului. În film, Ştefan Luchian e Ion Caramitru, şi nu invers! E un punct de vedere, poate şi indus de faptul că actorul Ion Caramitru este atât de cunoscut încât nu se poate acoperi sub nici un machiaj. Privirea nu se poate concentra asupra întunericului, în privire se întipăreşte ceea ce e luminat şi se vede. Ori, actorul Ion Caramitru e iluminat de lampa harului, iar dacă lumina-l descoperă, nu-l poate acoperi nimic. De aceea, toate personajele jucate de el în teatru sau în film au în memoria vizuală a spectatorului chipul actorului Ion Caramitru. 
  
Actorul Ion Caramitru are o multicoloră spaţialitate a spiritului, iar din această perspectivă a observaţiei, personajele sale sunt foarte expresiv conturate! Toate personajele jucate de Ion Caramitru nu fizic sunt individualizate şi reprezentate, ci psihologic. 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Caramitru. Multicoloră spaţialitate a spiritului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1216, Anul IV, 30 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!