CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1215 din 29 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Vali Crăciunescu. Timpul care trece, timpul care rămâne
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Poate am avea şi noi un Richard Galliano al nostru, dacă n-am fi o ţară ursită să trăiască veşnic în plină implozie! Popularitatea imensă a multor artişti români are o perioadă de radiaţie de obicei după ce ei nu mai sunt. Şi chiar şi cu acest preţ, pe mulţi mari artişti români îi refuză şi posteritatea, deşi măcar ea nu are pecete pe lacăt, iar cine-o vizitează din timpul vieţii îi poate fi stăpână după. Dar cine aruncă pe oamenii de valoare afară din posteritate? Întocmai cei ce pregătesc locul pentru ei!  

Iată, avem azi un acordeonist care ar putea fi un Galliano român. Este Vali Crăciunescu. În grea iarnă muzicală românească şi cruntă sunt instrumentiştii de valoare. Dacă s-a inventat playback-ul, de ce să nu se desfiinţeze orchestra?! Acum e o raritate ceea ce altădată, când fiecare instrument muzical avea un magician al lui şi chiar mai mulţi era condiţia spectacolului: interpretarea instrumentală.  

Acordeonul e un instrument pe care n-au putut să-l învingă pe rând războiul, foametea, comunismul, dar l-au învins toate la un loc, după 1989, cu sprijinul crizei culturale care-a pus capac! Dar, iată, îl întinde şi-l strânge în pliurile burdufului cu neîntrecută virtuozitate, Vali Crăciunescu. Trompeta şi pianul i-au atins acestui artist urechea, mai întâi, dar acordeonul i s-a aşezat în braţe ca o iubită, încălzindu-se unul pe celălalt, ascultaţi şi îndemnaţi de inimă!  

Vali Crăciunescu a cântat un timp, până în 2004 când a ales cariera solistică, în trupa de muzică pop-rock, „Spitalul de Urgenţă”, alături de Dan Helciug, Adrian Cheţa, Cătălin Dalvarea, Viorel Preda. Pentru Vali Crăciunescu cel mai suav pian e acordeonul, cea mai răsunătoare trompetă e acordeonul, cea mai afectivă formaţie e acordeonul, cel care aboleşte numărul anilor e acordeonul, cel care îi dă libertatea, dragostea, instanţa şi buchetul premiilor este acordeonul...  

Pentru Vali Crăciunescu atingerea unei clape a acordeonului e atingerea unei clipe de viaţă, mâna retrasă de pe clape este întreruperea legăturii cu timpul în act şi intrarea în conspiraţia cu timpul în irosire!  

Între braţele lui Vali Crăciunescu acordeonul e un ceas care indică nu timpul trecător prin om, ci timpul care rămâne în om!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Vali Crăciunescu. Timpul care trece, timpul care rămâne / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1215, Anul IV, 29 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!