CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1214 din 28 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Gabriel Dorobanţu. Mai este dor şi iubire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu ne-au părăsit niciodată romanticii. Ne sunt în suflet. Se mai scriu rar poeme, se mai cântă rar melodii romantice. Puţine ca aurul în nisip! Cântecele romantice pleacă din „gara mică”, odată cu batistele brodate în care curgeau cândva lacrimile fetelor. Chiar şi lacrimile s-au rărit şi curg azi în şerveţel. Broderiile sunt desuete!? Câte un filfizon fandosit crede că scrie, dar nu iese nimic dacă nu e retras în boemă ci urcă în frunte, ridicol şi artificial.  

Se lasă întunericul peste lumea romanticilor, peste pansamentele calde ale sufletului. În camerele inimii s-au pus lambriuri geluite, lustruite şi reci. Pe când coridorul adevăratei muzici uşoare se strâmtează ca o potecă intrând în defileu. Uşa lui e veche şi ruptă. Prin ea pătrunde parfumul dinspre cortinele din stofe purpurii, pe când suflă din partea cealaltă vântul în canafii destrămaţi sub obloane căzute.  

Pe acest coridor murmură încă melodii romantice. În lumea tărcată a muzicii de azi ne-au rămas romanticii de ieri, la fel de tineri, cântând ca în sufragerii de castel chiar şi atunci când urcă pe scene de fier din pieţe, la zilele localităţilor. Printre ei surâde şi cântă la fel de îngereşte, un gentleman al scenei româneşti: Gabriel Dorobanţu. E prinţul şic al muzicii uşoare româneşti, tras prin inel, elegant, costumat ca un ministru, dar fin şi mândru ca un crai! Pantofii-i sunt oglindă, imbrăcămintea-i este de eleganţă şi stil rafinat, de solemnitate şi armonie a spectacolului, atitudinea şi gestica faţă de public au trăsăturile nobleţei şi pecetea frânturilor de suspine ale fetelor, preschimbate azi în murmure, pe când se stinge câte un felinar al scenei, explodând în locul lor fabricaţiile electronice.  

Gările de altădată, printre care „gara mică”, fie s-au prefăcut în hrube pentru jivine, fie s-au demolat, fie sunt pustii (dacă miniştrii de azi mai ascultă cumva cântecul lui Gabriel Dorobanţu au oare habar că cele mai multe gări nici nu au săli de aşteptare, iar călătorii îngheaţă ca prizonierii din Siberia?!).  

Gabriel Dorobanţu cântă necrezut de romantic şi aproape iraţional de frumos pentru spectrul raţionalului presupus azi. Nu e după-amiază în muzica uşoară românească, atâta timp cât există Gabriel Dorobanţu, mândrul cântecului, şi nu numai el. Nu cântă pentru miniştri, pentru galele şi pentru demagogia lor. Cântă pentru romanticii care nu se pierd de dragul muzicii fornăitoare, fără melodie, fără sunet, fără poezie, ca bătutul de ciocane, ca nechezatul de iepe, ca ţiuitul dintr-o strungărie, ca rafalele vântului sub tabla casei, ca ţipetele disperaţilor cuprinşi de foc sau luaţi de tsunami.  

Mai sunt romantici! Pentru că sunt, iar printre ei cântă Gabriel Dorobanţu, nu numai că nu e primejdie în lumea romanticilor, e încă dor, iubire şi frumuseţe!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Gabriel Dorobanţu. Mai este dor şi iubire / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1214, Anul IV, 28 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!