CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1213 din 27 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Daniel Iordăchioaie. Elvis din Moldova
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Era cândva un Elvis Presley al Paşcaniului. În acest oraş începe povestea de viaţă şi de cântece pentru Elvis din Moldova. A luat în mâini chitara de la cinci ani şi de atunci, strunele ei vibrează şi rezonează în coexistenţă cu el. Poate că, legându-se atât de timpuriu de instrument a fost un vizionar al muzicii uşoare deoarece, de la încercare a urcat la virtuozitate, iar de la melodii de popularitate, la compoziţii proprii şi texte de cântece personale.  

Părea un magician al vocii Paşcaniului. Cânta cu formaţia restaurantului unui hotel din oraş, etalând combinaţii energice de mişcare scenică şi de stil interpretativ asemănătoare destul de izbutit cu ale regelui rock-ului, idol al generaţiei sale, Elvis Presley.  

Urcă, la Paşcani, un şir de scări istovitor de drept, direct la hotelul unde cânta Daniel Iordăchioaie. Ele se opresc, odată ajunse deasupra dealului, dar glasul şi destinul artistului continuă să urce. Şi încă ce mult! Până la scena marii muzici uşoare româneşti. Chitarist, interpret, textier, compozitor, Daniel Iordăchioaie este artistul complet, este un star.  

Urâse de la Paşcani să fie înlocuit de altcineva pentru ceea ce putea face singur şi mai bine decât toţi în muzică. De aceea, ajuns la Bucureşti un artist deja cunoscut şi apreciat a constatat că multe îi sunt accesibile în arta spectacolului muzical. A făcut prezentări de spectacole, a colaborat cu televiziunea, cu teatrul şi, fireşte, a cântat. Şi cântă. În cuplu muzical, în formaţie, solo. Este un cântăreţ care are locul său în pleiada interpreţilor de valoare ai muzicii uşoare.  

Vin astăzi asupra sa, însă, nori negri şi vifore reci care în loc să se domolească, fierb în văzduh, lăsându-se apoi întunecoase şi vijelioase peste viaţa sa. Artistul nu vorbeşte despre aceasta, iar oricât cred că află alţii, nu au de unde şti cât sunt de adevărate, ori cât bine sau rău zămislesc spusele dacă s-ar întruchipa într-o poveste scrisă, poate cu bizarerii, poate cu patos… Dar ce-ar fi mai rău decât zăngăniturile şi percepţiile altora din viaţa intimă a unui om, în care nimeni nu are dreptul să răscolească?!  

Artistul e azi trist! O anume singurătate într-o lume vastă şi zgomotoasă îl îngândurează, iar sănătatea îi este în impas, pe când arta muzicală e cu spatele la zid, iar toate acestea îi întind aşternuturi aspre şi spini, pe jos, pe unde cândva erau cărări de mochete şi decoruri. Sfredeleşte în sufletul artistului o dezamăgire şi o tristeţe.  

Toate vor trece! Într-o zi, cei care suferă se întorc vindecaţi. Pe cât de dezolaţi au fost sub lovituri, pe-atât de întăriţi se ridică. Acesta-i principiul rezistenţei şi-al nobleţei. Îl au cu prisosinţă eroii şi artiştii. Îl întruchipează dovedit într-o viaţă strălucitoare atât din perspectiva familială cât şi artistică, talentatul şi fascinantul interpret, compozitor, textier Daniel Iordăchioaie!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Daniel Iordăchioaie. Elvis din Moldova / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1213, Anul IV, 27 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!