CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1209 din 23 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Dida Drăgan. Nu cântă ca nimeni, cântă ca ea!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Artista Dida Drăgan nu doar cântă superb, artista Dida Drăgan cântă ca Dida Drăgan! Originalitatea e sigiliul muzicii sale: nu cântă ca nimeni, cântă ca ea. S-a spus, întrucâtva adevărat, că seamănă la chip cu Mireille Mathieu. Coafura îi liniază de o asemănătoare frumuseţe, şi rară, fruntea albită de o lumină necăzută de undeva ci revarsată de sub gene, lin. Armonia şi unda opalescentă a feţei, maiestatea frunţii şi lucirea privirii o aseamănă, într-adevăr, pe Dida Drăgan cu Mireille Mathieu, însă, de frumoasă, Dida Drăgan e frumoasă ca Dida Drăgan! E un izvor de senin vast, de soare, de discreţie şi deopotrivă spirit de răspuns ce-ar îmblânzi şi un cuvânt aspru, de bunătate ce edifică îngerul din ea, de eleganţa castelanelor purtate în catifele brune… e o artistă cu un chip ce arde în privire o proprie frumuseţe, e o artistă atât de larg dăruită celor ce-i iubesc pe artişti, încât toată mişcarea ei scenică tinde să îmbrăţişeze întreg publicul. Fapt surprinzător: îi iubeşte pe toţi! Şi e iubită de toţi! E o artistă în faţa căreia nu-şi poate reţine admiraţia nimeni. De aceea, de fiecare dată când un critic talentat însemnează ultimul rând pe o cronică închinată ei trebuie să scrie: „Pe curând!”. Aceasta deoarece nimeni nu se poate despărţi de Dida Drăgan pentru un car de ani!  

E o artistă cu un glas floare şi un chip soare! Încât, toate întâlnirile cu ea înfioară, iar toate despărţirile de ea lasă în urmă un nou om în sinele fiecăruia, îndrăgostit de Dida Drăgan, percepând din starea de eternitate a umanului, clipa de iubire şi clipa de dor! Nu se poate ca uluirea şi emoţia să nu se lege cu iubirea şi tandreţea, în sensul strâns al cuvântului, vorbind despre scurta clipă a întâlnirii cu Dida Drăgan, cât o revelaţie, cât o reverie. Clipa aceasta contează cel mai mult în viaţă, de când există iubirea.  

Am întâlnit-o într-o zi într-un balcon al Sălii Palatului din Bucureşti, iar gândul acesta pe care-l evoc e atât de învolburat şi azi în amintire, încât e şi doborât de o rafală de proeminenţe ale cuvintelor: tăcerile lor! În scurtele minute ale întâlnirii acesteia, doveditoare că pentru mine conversaţia trebuie redescoperită şi reînnoită, nu am ales rafinamentele cuvântului, farmecul şi surpriza întinzând o cotropitoare plasă peste toată puterea ce-ar fi putut să o aibă graiul meu. Am exclamat, aşa cum i se cuvine sincerităţii: „De o viaţă v-am căutat!”.  

Sunt unul dintre cei mai harnici şi neînduplecaţi în a râvni să ies în calea celor pe care inima mea îi caută. Fiecare ducere la capăt a ţelurilor acestea care mă domină reprezintă pentru mine adevărul unei minuni a lumii. Nu pot a nu zice că întocmai minune e întâlnirea cu artista pe care-am adorat-o de când am auzit-o şi am văzut-o din confortabile scaune în faţa televizorului, sperând să o întâlnesc într-o zi, dincolo de cutremurele împotrivitoare muzicii mari şi adevărate, care se declanşează azi.  

Abia am aşteptat să scriu în ziare, contra sărăciei ziarelor de azi în ceea ce priveşte cântăreţii fenomenali şi spectacolele grandioase şi de valoare, pentru grandiosul şi valorosul public al muzicii uşoare româneşti care se micşorează an cu an. E plin Internetul de prostii, parcă anume pentru a se crede că e mai importantă născocirea decât adevărul. Fireşte, nici pentru interpreta Dida Drăgan nu s-a pierdut mai puţină cerneală în acest sens. E ţelul, dreptul şi iscusinţa hazardului a scrie despre oameni de valoare anunţuri de fiţuică obscură, dar e cinstea şi obligaţia cronicarului aceea de a evoca neîncetat oamenii de valoare ai prezentului, în numele respectului pentru trecut, al recunoaşterii pentru azi, al responsabilităţii pentru viitor.  

Şi-atunci, ce să scriem acum despre superba artistă Dida Drăgan? E legendar a cerceta la lună şi la soare umbrele şi de aceea fapta rarisimă a unui scriitor care vorbeşte despre Dida Drăgan e aceea de a reflecta cu faţa oglinzii orientată la văzduh luminele stelelor din scena românească. Printre ele, Dida Drăgan e o artistă care are pe umeri elitre diafane ale muzicii, are în sân izvorul armoniei şi metaforei cântecelor alese, ale căror fântâniţe şopotesc în vis, are o raclă sufletească în care începe priveliştea cerului, are un munte care încleştează între creste şi poală, pământul şi cerul, tânjitori şi unul şi celălalt ai universului sonor pe care-l aprinde şi-l şi înfrigurează muzica.  

Dida Drăgan e artista care cântă o muzică uşoară foarte grea! Şi adorabilă! Cântecele Didei Drăgan sunt ziua, crepusculul, căldura sau gerul vieţii, dar întotdeauna îmbrăţişarea. Cântecele Didei Drăgan întorc sufletul în priveliştile vieţii iar priveliştile vieţii în suflet. Sunt cântecele iubirii înfloritoare şi ale scrumului neiubirii. Sunt fremătătoare dar şi urcătoare în meditaţie, sunt iubiri ce susură în firul de iarbă ori lăcrimează în lucirea stelelor. Cântecele Didei Drăgan dezlănţuie şi dansul frenetic dar şi aşează pe genunchi a rugăciune şi contemplaţie!  

Dida Drăgan a interpretat, interpretează şi va continua să interpreteze fermecător şlagărele cele mai scutite de treceri prin preschimbări sau încercări de copiere, pentru că e greu, pentru că sunt autentice. Aceste cântece au talia trecută prin inelul sufletesc al artistei, sunt cântece care nu marginile corpului caută ci adâncurile lui sufleteşti!  

Totul este adorabil într-un spectacol cu Dida Drăgan! E artista care nu stăvileşte privirile spectatorilor într-o singură parte, ci le avântă în libertate asupra a tot: mişcarea scenică a artistei, frumuseţea artistei în lupta câştigată cu orice-ar încerca să o schimbe, vocea formidabilă, melodia, textul cântecelor…! Chiar şi şlagărele de altădată ale cântăreţei Dida Drăgan sunt neîntoarceri în timpul lansării lor, al altui curent, al altei mode. Întocmai aici este aurul acestor şlagăre: păstrarea prospeţimii şi a forţei cuceritoare numai şi numai demnă de marii cântăreţi!  

Dida Drăgan e o artistă fără asemănare de adorabilă pe care, privind-o şi ascultând-o, uiţi a mişca pleopele pe racla ochilor. Gândul te abate într-o altă lume. Până în secunda când vine uitarea nu e câteodată decât doar o secundă. Dar e magnifică această secundă, în braţele cântecelor interpretei încântătoare de muzică uşoară, Dida Drăgan  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Dida Drăgan. Nu cântă ca nimeni, cântă ca ea! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1209, Anul IV, 23 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!