CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1208 din 22 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Vasilica Tătaru. Oglindă cu părţile dragostei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cântecele interpretate de Vasilica Tătaru unor oameni adunaţi să petreacă sunt şi privite, nu numai interpretate. Ele întruchipează atât frumuseţea în duh, cât şi frumuseţea în formă. Pare o absurditate, dar aceste cântece au strânse în ele o frumuseţe din toate unghiurile. Întâi din a chipului artistei. Acest chip are dăruită o frumuseţe ce dacă nu e mai sus, nu e nici mai prejos de a frumoaselor antichităţii copiate în marmură sub dalta Renaşterii. Apoi, din a graiului frumos în simplitatea lui, dulce, poetic, vesel, inteligent, în timbralitatea şi accentul ce nu-şi pierde la moldoveni coloritul specific. Mai apoi, din dragostele, artistei, din obiceiurile patriarhale, verva, bucuria, jalea cuprinse în povestea pe care o poartă fiecare cântec. Portul pitoresc al ei joacă, de asemenea, un rol de importanţă ce nu poate fi ignorată.  
  
În toate acestea luceşte viu frumuseţea, care-i sigiliul cântecelor Vasilicăi Tătaru. Cântece admirabile într-o înşiruire estetică armonioasă, o atractivitate lină ce-aşează alături de vocea deschizătoare a uşii sufletului, lumina şi culoarea jucând în fereastra ochilor.  
  
În maiestatea folclorului românesc, frumuseţea melodică şi frumuseţea corporală le fac împreună pe interprete miresele cântecului. Aceste mirese, neîmbătrânite niciodată, iubesc, suferă, întreabă de flăcăul lor, sau uită de el. În toate cântecele Vasilicăi Tătaru e o dragoste preschimbată în fericire sau o dragoste preschimbată în rană a inimii. De pe urma niciuneia nu rămâne netedă viaţa sufletească. S-ar schimba lumea aşteptând din partea dragostei doar fericire. Pentru că numai plinurile dragostei creează balada, doina, jocul, adierea tulnicelor, suspinul buciumelor. Doar plinul dragostei statorniceşte farmecul şi ţelul creaţiei populare.  
  
Viaţa artistei Vasilica Tătaru e o oglindă cu două părţi ale dragostei, reflectând unul şi acelaşi chip cu una şi aceeaşi frumuseţe, luminat de surâs sau umbrit de supărare, dar niciodată trucat. Aceasta pare a fi cauza faptului că artista nu a luat cântecele pe de-a gata, deşi a avut la îndemână o producţie folclorică de folosinţă, mama ei, Maria Tătaru fiind cântăreaţă, iar fostul soţ, Cristian Năstase fiind un remarcabil dirijor de orchestră de muzică populară. Vasilica Tătaru a trecut fiecare cântec prin sufletul ei, i-a dat din veselia ei, din plânsul, din frumuseţea ei.  
  
Însăşi artista a trecut prin încercări şi lupte cu viaţa, dar nu a fost ispitită niciodată să accepte o iluzie a realităţii, fără să cerceteze prin propria fiinţă să ceară totul de la viaţă… o viaţă căreia i s-a stors sufleteşte în fiecare trăire la maxim din fiecare secundă. A sărit cu paraşuta! Ce relevă aceasta, dacă nu faptul că Vasilica Tătaru vrea să trăiască şi trăieşte clocotind? Frumoasă, visătoare, fire poetică, nespus de delicată, Vasilica Tătaru nu cunoaşte teama de viaţă, dar este o frumoasă femeie înrobită numai de dragostea curată pentru care are puterea de a se jertfi, aleargând nu odată contra curentului, cu vântul în păr dar cu melancolia în sân. Când cântă, activează o atracţie rară în glas, dar şi în prezenţa ei scenică. E iubită de spectatori, tulbură gândul lor, cu o clipă de cântec, o clipă de reflex al privirii, o clipă de zâmbet.  
  
Iubeşte, la rându-i spectatorii, iubeşte cântecul, îşi adoră copiii! Iubeşte să fie elegantă, să fie demnă, să fie dârză. Nu cade! Întâlneşte drumuri de urcat şi le urcă!  
  
Este o artistă fermecătoare care, deşi e a muzicii folclorice româneşti, rămâne a fi revendicată întotdeauna de bacăuanii ei care atunci când e vorba de Vasilica Tătaru, despre o iubire colectivă şi neîncetată a lor vorbesc. În limba versului popular al Moldovei, Vasilica Tătaru pune dulceaţă de trandafir, şi-n cântecul popular moldovenesc pune vervă de chiot, miros de fân, soare din lacrima răşinei pinilor, lumină din dragoste!  
  
Portul popular al Vasilicăi Tătaru, accentul ei, repertoriul de cântece o arată ca pe o artistă a locului, dar şi ca pe o artistă la care au lucrat energiile inepuizabile, frumuseţea firii, ca şi frumuseţea exterioară, în sensul larg ce cuprinde corporalitatea, aspectarea vestimentară, atitudinea, gesturile, conversaţia... Este o artistă care interpretează cântece ce merg la inima ascultătorilor, este un om ce urmează, de asemenea, calea spre inima lor!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Vasilica Tătaru. Oglindă cu părţile dragostei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1208, Anul IV, 22 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!