CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1203 din 17 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Sida Spătaru. Din marele şi multul respect...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Mi-a fost drag glasul lui Dan Spătaru în chip atât de pasionat încât puţine din cântecele sale trebuie să fie acelea pe care să nu le fi ascultat şi să nu le ştiu acum. Viaţa mea, uneori strâmtorată până la sărăcie, a fost mai ales în aşa momente împlinită de ascultarea muzicii de toate genurile, dar nu de toate gradele. Cântecele lui Dan Spătaru mi-au dat plăcere când nu am avut nimic. Nu cunosc până acum pe nimeni care să nu-l fi plăcut pe Dan Spătaru, dar cunosc pe foarte mulţi care l-au adorat. Tatăl meu ce-avea o voce foarte bună care semăna vocii lui Dan Spătaru îi cânta şi îi fluiera cântecele lucrând în grădină, mergând pe uliţele satului, cosind, călărind, scoţând apă din fântână, măcinând la moară, oriunde şi oricând. Încă aud aceste cântece şi fluierături şi parcă-i aud şi inima tatălui meu bătând sub iarbă!  

L-am văzut şi ascultat pe Dan Spătaru în spectacol, pe scenă, l-am întâlnit chiar şi în Gara de Nord, cândva, demult, iar altădată, într-un sat din Dobrogea unde a avut un spectacol cu Jean Constantin. Am scris în presă despre nerepetabilul cântăreţ şi chiar în cărţi, dintre care şi un text integrat în cartea „Dan Spătaru, regele aplauzelor” pentru care prezentatorul Octavian Ursulescu mi-a indicat două erori care apucaseră să ajungă la tipar şi din păcate au apărut în cartea aceea.  

Ne-am despărţit de Dan Spătaru, iar azi ne ajută doar vederea interioară a memoriei să-i avem chipul în noi şi să-i ducem în suflet vocea prin aceeaşi trăire interioară a memoriei, auditive de această dată. Neîncetat memoria ni-l menţine în noi pe Dan Spătaru!  

Aşa cum am căutat să întâlnesc pe mulţi apropiaţi ai săi, să vorbesc cu ei , să ascult povestea fiecăruia care poartă un fragment de amintire despre Dan Spătaru, am dorit să o întâlnesc în primul rând pe soţia artistului, fosta balerină de la Teatrul Fantasio din Constanţa, Sida Spătaru, şi am întâlnit-o. Am dorit să privesc de aproape şi să evoc simpatia şi respectul meu pentru doamna care i-a fost alături lui Dan Spătaru o viaţă şi îi este peste frontierele acestei vieţi. Dan şi Sida Spătaru au fost două părţi de inimă într-una singură, întruchipând o iubire fără hotare sufleteşti. I-au unit spectacolul scenei, i-au unit spectacolul vieţii, i-au unit spectacolul familiei, i-au unit spectacolul iubirii. Au trăit o viaţă romantică nesfârşită, ci continuată azi şi-ntotdeauna în fulgerul amintirilor.  

Neuitarea e dovedită de soţia cântăreţului atât prin armoniile intime care persistă în toate inimile celor ce se iubesc, cât şi prin ceea ce stăruie ea să realizeze întru reamintirea lui. Dorisem să o întâlnesc pe fosta balerină Sida Spătaru numai şi numai din nestăpânita vrere de a-mi dovedi că este cum mi-am închipuito - altminteri nu mi-aş fi explicat pentru ce ar fi iubit-o Dan Spătaru: distinsă, frumoasă, cu o conversaţie agreabilă şi elegantă, fină, amabilă. Ocazia s-a ivit într-un moment în care nu mă aşteptam, la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti, când s-a lansat cartea „Alexandru Jula”, scrisă de domnişoara Oana Georgescu, eveniment la care am participat şi eu şi soţia lui Dan Spătaru. Întocmai aşteptărilor mele, Sida Spătaru fascinează cu un spirit scăpărător! Duce în suflet povestea frumoasă a unei iubiri pe care nu o ascunde, dar nici nu o transformă în ştire de fapt divers. Nu e nevoie de cuvânt pentru descoperirea armoniei vieţii de familie a lui Dan şi Sida Spătaru, cunoscându-i pe amândoi! Odată ce o întâlneşti pe soţia artistului intri în frontierele acestei vieţi. Ea este doamna care i-a fost artistului soţie, i-a fost jumătatea de suflet, jumătatea de lumină, jumătatea de zi, jumătatea de pământ, jumătatea de văzduh, jumătatea de armonie, jumătatea de vis la care au rezonat celelalte jumătăţi ale omului şi artistului unic, Dan Spătaru. Aceste jumătăţi împreună, cu sâmburii de aur care sunt fiica, Dana şi nepoata Măriuca întregesc o viaţă, o familie, o dragoste!  

Nu poate fi privită viaţa lui Dan Spătaru nici pe sărite, nici în lipsa celor care i-au fost în preajmă, cu atât mai mult a soţiei, fiicei pe care a adorat-o şi care l-a adorat, şi nepoatei pe care a aşteptat-o ca pe soare, dar înserarea a venit prea devreme pentru Dan Spătaru iar mâinile sale n-au îmbrăţişat-o niciodată pe Măriuca. Doar ea îi duce la inimă fotografia azi, îi ascultă fermecată cântecele şi i le interpretează.  

O priveşti, o priveşti şi iar o priveşti pe Sida Spătaru! O admiri, o admiri şi iar o admiri, pentru că această admiraţie apare dintr-o oglindire în chipul ei, în gestul ei, în cuvântul ei, în surâsul ei a unei generozităţi, pentru că numele ei aminteşte numele Dan Spătaru, pentru că mărturisirile ei amintesc pe Dan Spătaru, pentru că întâlnirea cu ea este întru amintirea lui Dan Spătaru.  

N-am cum şi nici de ce să contrazic pe cineva dacă remarcă, asemenea mie, faptul că Sida Spătaru arată potrivirea izbitoare ce ceea ce orice artist trebuie să întâlnească în vastele spaţii ale lumii şi timpului, spre a-i fi alături pentru ca ideile sale să întâlnească ideile surori! Îmi permit, dar din marele şi multul respect să condeiez în acest fel pe doamna celui care prin glasul său a apropiat muzica uşoară de lumina blândă a sufletului mai mult decât toţi! Un glas care clătina stâlpul durerii, care topea o inimă oricât de împietrită, care a făcut mai frumoasă şi mai adânc simţită măcar o brumă de viaţă mai bună sau mai rea!  

Aurel.V.ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Sida Spătaru. Din marele şi multul respect... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1203, Anul IV, 17 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!