AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1202 din 16 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Nicolae furdui Iancu. Ţara, prelungită la cer
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Multe cronici rezervă câte o surprinzătoare ocară adresată unui cântăreţ, încondeind cu o şovăielnică formă literară ceea ce se cuvine spus la superlativul absolut. Abia cele mai alese cuvinte au aceste mijloace.  

Cât de mult greşesc cei ce încearcă, fără a reuşi, neînţelegând că mult mai bine ar fi pentru muzică să nu scrie nimic, decât să pună pietre grele pe cuvânt, în loc de safire rare! Un interpret de muzică folclorică românească, aşa cum n-au mai fost în multe privinţe, dar în primul rând în privinţa vocii, cum n-ar prea fi nici azi şi cine ştie dacă vor să mai fie, e interpretul Nicolae Furdui Iancu.  

Cine să-l creioneze pe acest chipeş ca un căpitan de haiduci, pe acest cântăreţ cu voce care crapă pieptul muntelui şi apleacă sub coroană gorunul, cine să-i explice cântecul dacă păsările tac şi-l ascultă, cine să-i descrie portul, dacă zăpada-i cenuşie faţă de bumbacul straielor sale, dacă nu are câmpul flori cum sunt broderiile straielor acestea, dacă nu-i netedă sticla ca ele?!  

Nimeni nu poate! Înseşi cântecele izbutesc mult şi fără eroare. Afară de ele, cuvintele-s rămase nevrednice dacă nu-s spuse de Marioara Murărescu, dacă nu-s scrise de cine nu le-a scris încă sau dacă nu se dedică unei emisiuni produse de Elise Stan! Poate se cădea să fi fost trecut prin apele cuvântului, Nicolae Furdui Iancu, dacă l-ar fi ascultat Mihail Sadoveanu, dacă l-ar fi iubit Nichita Stănescu, dacă l-ar fi răscolit la căderea ruginei în viile Odobeştiului pe Fănuş Neagu… toţi aceştia ar fi luat pentru cronici din vistieria limbii române, nedescuiată oricui, metafore şi le-ar fi înjghebat în romane ori poeme pentru voinicul folclorului românesc, neîndoit de spate, ca un ulm alb ce a dat cântecului românesc frunze din coroana lui, tăind vântul sus în vârful care atinge obrazul văzduhului.  

Nicolae Furdui Iancu e românul cel mai român, e o tâmplă a Albei Iulia pe care anină icoanele neamului, cântecele de dragoste, de natură, de patrie şi de sfinţenie. Fiecare pală de aer din Ardeal e un pas din istoria României, iar cântăreţul Nicolae Furdui Iancu, la fel ca Dumitru Fărcaş, cu-al său taragot predestinat unui suflet nemaiascultat, e inima Ardealului.  

Dacă vremurile s-ar fi potrivit, Alecsandri l-ar fi prins în balade, Nicolae Grigorescu l-ar fi zugrăvit pe frescele Agapiei iar George Enescu ar fi aşezat vioara pe un spătar şi l-ar fi ascultat pentru înveşmântarea Rapsodiei Române cu muzică folclorică pur românească, de la rădăcina ei.  

Pe cât de sus suie Carpaţii ţara, cu cel mai înalt vârf al lor din Bucegi, pe atât glasul lui Nicolae Furdui Iancu îi lasă în urmă. De aceea, ţara se continuă deasupra marginii de piatră a masivilor şi urmează într-o înălţime ideală. Prin aceasta, ţara nu are hotare sus, deoarece Nicolae Furdui Iancu o prelungeşte cu glasul său la cer!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Nicolae furdui Iancu. Ţara, prelungită la cer / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1202, Anul IV, 16 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!