CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1199 din 13 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Natalia Guberna. Nimic nu înlocuieşte vocea umană
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Destule pretinse vedete sunt aşa de orbite de vanităţi şi megalomanie încât nici nu mai rămâne nimic nesufocat şi nici n-au a mai arăta altceva afară de trufie! De aceea e pustiu cu fiecare artist care apare din ce în ce mai rar în zarea noastră.  

Nu mai găsim prea des numele artistei Natalia Guberna pe un afiş sau pe un generic de ecran, iar aceasta se raportează la ce e spus mai sus. E adevărat însă că se află într-o condică afectivă, dovedit posedată de artişti ca ea, care s-au afirmat şi au iluminat anii optzeci ai muzicii uşoare, nicicum pomeniţi fără Natalia Guberna. Marele merit al acestei artiste e că a luat, alături de colegele ei de generaţie, fruntea scenei româneşti şi nu a lăsat ca azi să pună stăpânire asupra prim-planului domnişoare cu expoziţii corporale, ca apele fierbătoare, năvălitoare peste diguri.  

Nu! Natalia Guberna, ca şi atâtea artiste ale generaţiei sale a fost şi este o artistă care, dacă e să discutăm aspectul corporal, edifică sublimitatea feminină, iar dacă e să relevăm frumuseţea şi înălţimea interpretării muzicale nu le atribuim decât duhului de deasupra celor care au adus muzica uşoară la o sursă a născocelii de muzică ce găseşte portiţa inimii încuiată şi intră ca o suliţă, doar în urechea pe care o sfărâmă. Zisa muzică recentă a pierdut mult din ce spun cântecele Nataliei Guberna, iar în cea mai mare parte spun contrariul. Iată ce spun numai titlurile unora dintre cântecele interpretate de Natalia Guberna: „Sub un petic de cer” (Al. Mandy), „Să visez” (M. Dragomir), „La anii mei” (S. Hera), „Ochii mei” (G. Grigoriu), „Merg fluierând” (R. Şerban), „Am numai 16 ani”) (C. Fugaru), „Valuri albe”, „Un cântec pentru soare”, „Crede-mă iubite”, „Un, doi, trei” (repertoriu internaţional)…  

Cântecele de muzică uşoară, recente, spun şi ele ceva, fie într-o şovăitoare limbă română, fie într-o avalanşă de anglicisme, căci cuvintele româneşti au ajuns pasămite desuete…! Cel mai adesea, astfel de muzică de producţie confiscabilă trăieşte scurt timp şi tot celelalte cântece rămân.  

De aceea, Natalia Guberna a fost, este şi va rămâne o artistă care va duce muzica uşoară mai departe de azi şi mai aproape de viaţa noastră sufletească, ce nu se poate prevala, perpetuându-se, decât de ceea ce o înnobilează, câtă vreme muzica e o dovadă a descendenţei din uman, nu din aparate. Nimic nu înlocuieşte vocea umană, iar cea a Nataliei Guberna e caldă, aflătoare a miezului sufletului pe care-l lecuieşte, ca o doctoriţă!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Natalia Guberna. Nimic nu înlocuieşte vocea umană / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1199, Anul IV, 13 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!