AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1196 din 10 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Pepino Popescu. Susurul muzicii cu Mireille Mathieu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Muzica uşoară n-ar fi muzică fără spiritul ei nu numai de azi ci şi de ieri, care împreună se prelungesc în ziua cea de mâine şi-n îndepărtata vreme viitoare. Uitarea atâtor cântece a costat atâtea vieţi sufleteşti golite de vis. Fiecare om poate trăi în rând cu boierimea făr-a stăpâni o moşie, pentru că îl îmbogăţeşte cântecul cu ceea ce e mai scump şi rar: hrană şi oxigen sufletesc inepuizabil.  

Şi cerurile cu sfinţi, dacă sunt, cântă pasămite spre mântuire şi îmbogăţire cu duhuri. Dar nu sunt alte spuse mai false ca acelea care aprind scânteia patimii pentru noul exclusiv şi excesiv, ştergând totodată urmele detaşamentului de înaintaşi care au clădit baza şi-au plantat rădăcinile în muzica uşoară. Această muzică, de azi, e cuscră cu muzica uşoară de ieri pentru că au copii miri, una şi cealaltă: şlagărele. Ele nu au nicio vârstă, nu ajung bătrâne şi nu le ameninţă nicio primejdie de moarte. Pleacă, doar, câteodată, luate de val în spumele largului vieţii, dar se întorc pe faleza timpului, ca nişte catarge întoarse în port din lungile navigări prin talazuri şi furtuni.  

Cum am uit-o vreodată pe Mireille Mathieu?! Ori de câte ori reapare pe scenă Mireille Mathieu, deşi mai rar decât altădată, dovedeşte iarăşi că e una dintre minunatele cântăreţe ale lumii, că nu Franţa e ţara sa, ci lumea, că nu e departe de nimeni, nu-i peste mări şi ţări, nu-i la câţiva hilometri, nici măcar la câţiva metri, ci e chiar în inima celor care iubesc muzica!  

Straşnică făgăduială are Dumnezeu faţă de om, dându-i speranţă până în ultima clipă de viaţă! Personal am avut o speranţă care părea să se apropie de stingere, în minunea de a o întâlni pe Mireille Mathieu, şi s-a împlinit! Înainte să se încheie luna martie din anul 2014, pe 24, neuitată zi, Mireille Mathieu a concertat la Sala Palatului din Bucureşti. Aceasta a fost una dintre neprezentele în cele mai optimiste gânduri ale mele, întâmplări, iar binele pe care mi l-a făcut impresarul Pepino Popescu a creat posibilitatea de a-mi croi cale printr-un ocean de spectatori care au ticsit Sala Palatului. Deşi preţul biletului e egal cu multe felii din pâinea pentru corp, pâinea înmulţită, pentru suflet, o merită! Şi dacă ar fi costat încă pe atât, Sala Palatului nu ar fi rămas neumplută la concertul fenomenalei cântăreţe Mireille Mathieu.  

Un astfel de spectacol implică subsidiar ceea ce reuşeşte doar Pepino Popescu. Multe concură nevăzut în culisele şi în fruntea unui spectacol. Nu e numai sâmburele lui, care-i spectacolul propriu-zis, ci şi ceea ce ţine de pregătire, organizare, desfăşurare şi tot ce decurge până la sfârşit şi încă şi după aceea. Pepino Popescu trage după sine, într-o fascinantă aventură, pe cei mai mari artişti ai noştri, dar şi internaţionali. Puţini reuşesc aceasta! Fără Pepino Popescu, mulţi artişti foarte iubiţi de români ar rămâne numai cu numele scris în presa de altădată, sau cu imaginea cunoscută de pe micul ecran, afară de câţiva pe care-i pot vedea românii nedumeriţi, peste hotare - dacă mai au timp şi putere să se distreze pe unde se sacrifică fiecare, spre a-şi asigura traiul pentru ei şi pentru familie, ca muncitori sub stăpânirea patronilor Europei! Bravo lui Pepino Popescu! Nu este un mult mai ilustru impresar decât el, în România, şi nici unul mai elegant cu presa şi mai predispus de colaborarea cu ea, dacă nu e călcat în picioare. Atât de profesionistă îi este predispoziţia de a găsi soluţii pentru acreditarea întârziată la un spectacol grandios, cum a fost cel cu Mireille Mathieu, încât eu nu cred să fac o greşeală împărţind mulţumirile între el şi artista de aur a muzicii uşoare internaţionale, Mireille Mathieu!  

A fost un spectacol magnific. Momentele de urcare peste sinele real şi conştient, la vis, s-au succedat năvalnic. Cu Mireille Mathieu se zideşte coloană de cântec între cer şi pământ! Văzduhul e colibă de schimnic pe lângă imperiul pe care-l poate întinde Mireille Mathieu ca să domnească peste lumea frumoasă, peste lumea bună, peste lumea umană! Nicio domnie nu e de mai lungă durată peste lume, ca muzica! Ea începe şi se termină odată cu viaţa. Doar artişti ca Mireille Mathieu asigură muzicii această putere şi rezistenţă.  

„Mon Credo”, „C’est Ton Nom”, „Acropolis, adieu”, „Ne me quitte pas”, „Santa Maria”, „Tous les enfants chantent avec moi”, „Pardonne-moi ce caprice d’enfant”, „Ciao Bambino”, „Une histoire d’amour”, „Der Parizer Tangou”, „Non, je ne regrette rien”… Cine nu a ascultat aceste cântece niciodată, poate fi chiar evlavios şi tot nu înţelege încă faptul că susurul unei aşa muzici este cel mai sublim amănunt al vieţii!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Pepino Popescu. Susurul muzicii cu Mireille Mathieu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1196, Anul IV, 10 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!