CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1195 din 09 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Gelu Voicu. Din cel mai mic spectacol face o mare sărbătoare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cui să semene un artist cu mare popularitate, dacă nu sieşi, în primul rând?! El manifestă generos şi fără silinţă forţa seducţiei, dar aceasta nu-i aşijderea luminii care, fără să se evidenţieze pe sine, pune în valoare şi face vizibil ceea ce acoperă ea. Nu! Artistul cu popoularitate surclasează pe cei din jur şi se expune pe sine, evaluându-şi propriile calităţi. E inversul luminii. Oricât ar vrea să nu recunoască el că se simte superior din acest plan de observaţie, oricât ar insista cu falsă sau naturală modestie să etaleze firescul, farmecul propriu îl propulsează pe o poziţie avansată, de pe care îşi preia o anume alură de învingător.  

Artistul Gelu Voicu îşi înscrie numele între aceşti privilegiaţi ai naturii. Cerându-i se cuiva un cuvânt, spre a evoca aceasta, nu ar putea-o face mai potrivit şi covingător decât Gelu Voicu însuşi. Distribuţia sa pe o scenă, fie ca prezentator, fie ca interpret instrumentist sau solist vocal e recunoaştere de la sine a aptitudinilor care îi atrag popularitatea. Chemat, prin ordinea în care se aşează ceea ce e înzestrat în folclor, să-şi asume un rol de promovator şi făptuitor al lui, artistul Gelu Voicu afirmă cu dovada faptelor, că izvorul muzicii populare, în Teleorman este acasă!  

Pare pur până la ingenuitate, izbutind să dea ocol întregii Oltenii, ca bărbat mândru, frumos, elegant în minunea de straie populare, cu fluierele sale şi cu glasul său, în care e rostogolit tot ce a plâns olteanul sau tot ce l-a înveselit. Nu interesează ce vârstă are Gelu Voicu. Pare într-una tânăr, ca pandurii, şi e falnic, asemenea! Are o virtuozitate a interpretării instrumentale cu toate felurile de fluiere, are o frumuseţe a vocii, o spontaneitate a comunicării, elocvenţa meditaţiei libere, îndemânarea prezentării salutare a spectacolului folcloric.  

Unele tarafuri sunt fie prea înghesuite, fie prea rare de instrumente. Dar Gelu Voicu este însuşi o orchestră, cu tot cu solist vocal! Ca şi cum el nu ar cânta nimic, ci orchestra ar cânta! Fastuoasă orchestră! Una care încheagă inconformist desfăşurătorul spectacolului pentru că Gelu Voicu se autoprezintă, instrumentele se autoprezintă, melodiile se autoprezintă, toate gata şi capabile să transforme în sărbătoare fiecare spectacol. Din cel mai mic spectacol, Gelu Voicu face o mare sărbătoare!  

În lumea de azi spectacolele cu Gelu Voicu sunt un avânt irepresibil de a preschimba un spectacol în gardă împotriva caruselului stradal, de afaceri şi propagandă. Granzi stâlpi sunt cei care ţin sus mansarda muzicii populare, acum, şi-o vor ţine, pesemne, oricând! Iar Gelu Voicu e unul dintre aceştia.  

Pe cât de înzestrat cu duh şi fervoare, pe atât de fără puteri materiale e azi spectacolul folcloric. E o nepăsare absurdă faţă de muzica autentic românească, pe când invadează cea oriental-neveritabilă. E o cronică boală în cultură, o devastatoare criză de bani şi totuşi, muzica populară merge mai departe! Dar acesta-i un impas, nu o gravitate, câtă vreme există artişti ca Gelu Voicu, şi Gelu Voicu, fireşte, care gândesc intransigent şi se dăruiesc scenei, publicului, culturii spectacolului de ţinută folclorică, generos, cu dragoste! Fără a fi extravagante, astfel de spectacole sunt sincrone cu măreţia!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Gelu Voicu. Din cel mai mic spectacol face o mare sărbătoare / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1195, Anul IV, 09 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!