CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1195 din 09 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Petrică Mâţu Stoian. Artistul şi canuţa moşului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Un cântec, o canuţă şi un joc fac viaţa uşoară ca pana, chiar şi celui cu pietroaiele vieţii în spinare. Cântecul, canuţa, jocul sunt o troică bănăţeană, cu-n bivol în jug, cărând la deal zilele amare şi scurtate, ori uitate!  

Petrică Mâţu Stoian e un bănăţean de frunce, cu mustaţă de pandur şi ochi de lotru, cu spate voinicesc şi cu glas doinitor, uscat de dor şi de dragoste, nu tocmai de cănuţă...! E-un voinic bănăţean mândru şi-nalt care cântă de tac ciocârliile iar câmpiile i se-ntind sub urme din capăt în capăt, ca voievodului.  

Cazanul de rachiu şi canuţa au intrat în poveste, mai mult decât uraniul Feldioarei, căci cine să mai coboare în subteran când n-au mai rămas pentru muncitori decât roadele prunului. Aceste smochine româneşti care au prefăcut satul în distilărie cu cazan de împrumut şi canuţă testamentară!  

Ei, dar ia fiţi atenţi la cântecele de dragoste ale lui Petrică Mâţu Stoian şi lăsaţi prunele la fiert. Ia fiţi atenţi la cântecele lui Petrică Mâţu Stoian, departe de comicul relatării povestei rachiului, la cultura folclorică, la etica, estetica, armonia melodică a cântecelor nepotului cu canuţa din dar. Pe alocuri e aburul cazanului şi crămăluiala mahmurului, dar în rest, cântecele artistului Petrică Mâţu Stoian sunt cântece de dor şi de dragoste mare de cerul cu păsări, de râuri, de câmpii, de podişuri şi culmi de munţi ai Banatului înfrumuseţat de natură şi doinit de om.  

Arta şi muzica întrepătrunse cu toate acestea şi cu Dunărea şi pădurile, cu defileurile şi şesurile ca raiul. Oglindirea lor în orice operă clasică nu ar genera o mai atentă luare aminte decât în cântecele lui Petrică Mâţu Stoian. Dacă nu cuvântul le ridică în slavă întotdeauna, în cântecele lui Petrică Mâţu Stoian, ele se oglindesc prin atmosfera sonoră care sfâşie nepăsarea şi ar trezi la năzuinţă de viaţă şi dragoste chiar stânca, dac-ar auzi!...  

Popularitatea de care se bucură Petrică Mâţu Stoian e rară. E o bucurie că e prezent în emisiunile tv, dar este apt să dea toate caratele aurului veritabil unui spectacol fulminant, de unul singur şi cel mai adesea în cuplu cu interpretul Constantin Enceanu. Poate aduna în jurul dorinţelor sufleteşti la un spectacol, mai multă omenire decât pot sindicatele chemate pentru necesarul trupului.  

Cântecele acestea ale interpretului Petrică Mâţu Stoian, cu prunele şi canuţa, care au ajuns balade, dar în primul rând celelalte mai prestigioase folcloristic dau substanţă de operă sufletească întregii zone a Banatului care răsună în cântec din veacuri vechi, răsună azi din zori în zori şi va răsuna din mărginime în mărginime şi din timp în timp, de-a pururi, dacă de-a pururi va dăinui lumea!  

Petrică Mâţu Stoian e un singur cântăreţ care întrupează un ansamblu de haruri.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Petrică Mâţu Stoian. Artistul şi canuţa moşului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1195, Anul IV, 09 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!